Zoeken

Zoeken sluiten

Jezelf kwijt zijn

maandag 6 maart 2023

Jezelf kwijt zijn komt veel voor bij mensen die in een burn-out terecht komen. Ze waren veelal hard aan het werk aan hun carrière. Ze hadden doelen en gingen daar dan ook recht op af. Ja, het was soms zwaar en ze waren vaak vermoeid. Maar het ging toch nog wel? Totdat ze in een burn-out terecht kwamen en ineens flink wakker geschud werden. Dat hoofd en dat lijf werkten ineens niet meer mee. En dan wíllen ze wel, maar dan kúnnen ze niet meer. Vaak volgt dan de realisatie dat ze zichzelf kwijt zijn. Ergens onderweg zijn ze zichzelf verloren. Hoe vind je jezelf dan weer terug?

Millennials en vrouwen

Als burn-out coach zie ik het vooral veel gebeuren bij millennials en bij vrouwen die jarenlang veel voor anderen hebben gezorgd. Door een burn-out realiseren ze zich ineens dat er voor henzelf eigenlijk helemaal geen ruimte was in al die jaren. Jezelf kwijt raken is dan helemaal niet zo vreemd, maar een logisch gevolg. Om jezelf te kennen en jezelf te zijn, moet je tijd en ruimte maken voor de relatie met jezelf.

Relaties onderhouden

Het werkt eigenlijk precies hetzelfde met alle andere relaties. Wil je een goede relatie hebben, dan zul je daarin tijd moeten investeren. Je zult met elkaar moeten afspreken en elkaar dus regelmatig zien. In het geval van liefdespartners zul je – zeker in het geval van kinderen – regelmatig tijd moeten reserveren voor elkaar, zoals de welbekende wekelijkse date-night.

Het werkt in de relatie met jezelf precies zo. Als je nooit tijd doorbrengt met jezelf, dan is de kans groot dat je jezelf kwijt raakt. Wie ben jij nou eigenlijk voor persoon? Wat vind je belangrijk? Waar sta jij voor? Dus dan gaat het niet om wat de maatschappij ergens van vindt. Wat je baas denkt, of je partner of kinderen. Nee, het gaat om jóu! Natuurlijk betekent dat niet dat je jezelf opsluit in een hutje op de hei om jezelf te leren kennen. Hoewel, als jij daar behoefte aan hebt, doe dat dan vooral.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Jezelf kwijt zijn is niet weten waar voor jou belangrijk is

Het gaat erom dat je stilstaat om bewust te worden van jouw waarden, doelen, persoonlijke missie en zingeving. Want als je weet wat voor jou belangrijk is, waar jij blij van wordt en waar jij voldoening uit haalt, dan kun je ook beter keuzes maken die passen bij wie jij bent. Misschien kom je er dan wel achter dat je heel erg houdt van feestjes en dansen. Het geeft je energie en je voelt je gelukkig. Door alle verantwoordelijkheden op je werk en in het gezinsleven ben je al jaren niet naar een feestje geweest. Het is maar een simpel voorbeeld, maar jezelf kwijt zijn kán hierover gaan.

Voor een ander kan het zijn dat een burn-out aanleiding is om eindelijk eens ruimte te maken voor zingeving en spiritualiteit. Door de waan van de dag kan het zijn dat je hier eigenlijk nooit tijd voor maakte en dat je gewoonweg ‘vergeten’ was dat dit belangrijk voor je is. Dit vergeten is precies waar het om gaat bij jezelf kwijt zijn. Je bent vergeten wat voor jou telt en waar jij voor leeft. Als je jezelf weer vindt, dan zul je ervaren dat je veel meer levensenergie en levenskracht hebt dan je eerder voor mogelijk had gehouden.

Jezelf kwijt en lichamelijke klachten

Als je je realiseert dat je jezelf kwijt bent, waar begin je dan? Hopelijk kun je deze zoektocht al starten vóór je in een burn-out terecht komt. Een burn-out is eigenlijk het laatste redmiddel van je lichaam om je wakker te schudden. Er is iets mis en je lijf heeft eerder al allerlei signalen afgegeven. Jij hebt die niet opgemerkt of genegeerd. Dit zijn vaak vage lichamelijke klachten die komen en gaan. Je kunt denken aan hoofdpijn, altijd moe wakker worden, het ervaren van veel spanningen of een terugkerend misselijk gevoel. Voor iedere persoon uiten dit soort spanningsklachten zich op een andere manier. Maar wat veelal gelijk is bij mensen in een burn-out, is dat ze deze klachten lange tijd hebben genegeerd, onderdrukt of niet opgemerkt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Jezelf kwijt? Op zoek!

Herken jij deze (of andere lichamelijke) klachten? Het kan zijn dat je lijf je wilt vertellen dat je te hard van stapel aan het lopen bent. Heb je genoeg ruimte om tot rust te komen en op te laden? Of ga je maar door, omdat je probeert te voldoen aan de verwachtingen van anderen? Jezelf kwijt zijn is vervelend, maar ook mooi: als je je ervan bewust bent, kun je dus naar jezelf op zoek gaan! Het is een spannende en mooie ontdekkingsreis. Dat vraagt wel wat van je: je zult tijd en ruimte moeten maken om met jezelf op pad te gaan. Niemand anders zal dit voor je doen, maar er zullen wel mensen langs de weg staan die je soms aanmoedigen, en soms zullen bekritiseren. Kun jij dan bij jezelf blijven?

Stilstaan

Het begint met simpelweg de ketting van continuele activiteit verbreken. Als je altijd maar bent blijven doorrennen, kan het beangstigend zijn om stil te gaan staan. Want dan lijkt het of je niet vooruit komt. En toch kom je op deze manier het verst. Stilstaan kan betekenen dat je in plaats van in de avond nog even wat werkmailtjes te beantwoorden, rustig op de bank gaat zitten met een kopje thee. Misschien past journaling wel bij je, omdat je door te schrijven automatisch vertraagt en grip kunt krijgen op je gedachten.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Jezelf kwijt zijn kun je ook ‘oplossen’ door tijd vrij te maken voor meditatie, het oppakken van een (vroegere) hobby, of het doen van een persoonlijkheidstest en kijken of jouw karaktereigenschappen passen bij jouw activiteiten. Je kunt vele kanten op. Zie je nu door de bomen het bos niet meer? Je kunt ook op pad met één van onze coaches. Juist ook als je (nog) niet in een burn-out zit. We bieden namelijk ook preventieve trajecten aan. Neem vrijblijvend contact op, want jezelf kwijt zijn is iets wat we vaak horen en we helpen je graag bij jouw zoektocht.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven