‘Jezelf beter leren kennen’ is een slogan die vaak te pas en te onpas gebruikt wordt binnen de coaching wereld. Het is haast een cliché geworden. Maar een cliché zou geen cliché zijn als er geen dieperliggende waarheid achter zit. Daarom ga ik in deze blog in op de waarde van het jezelf beter leren kennen en hoe je dit doet.
- Blinde vlekken en schaduwkanten
- Verschillen en overeenkomsten
- Jezelf beter leren kennen door feedback te vragen
- Kwetsbaarheid omarmen
- Jezelf beter leren kennen op eigen houtje
- Waar wil jij aan werken?
- Jezelf beter leren kennen tijdens een burn-out
Blinde vlekken en schaduwkanten
Het klinkt misschien als een paradox, want ben jij niet degene die jezelf het beste kent? Ja en nee. Hoewel je 24/7 met jezelf bent, hebben we allemaal blinde vlekken en schaduwkanten waar we ons niet bewust van zijn. Schaduwkanten zijn die delen in onszelf waar we niet zo trots op zijn en die we liever niet zouden zien. Daarom hebben we ze vaak onbewust onderdrukt en onder het tapijt geveegd. Vaak zijn we er dus best goed in om die te verhullen naar de buitenwereld (en naar onszelf), maar juist op de meest ongewenste momenten kunnen ze ineens de kop opsteken. Onze blinde vlekken worden door anderen meestal wél opgemerkt. Zonder het door te hebben trappen we in onze valkuilen die – totdat ze bewust gemaakt worden doordat een ander je erop wijst – in onze blinde vlek zitten.

Verschillen en overeenkomsten
De overeenkomst tussen een blinde vlek en een schaduwkant, is dat we ons er niet bewust van zijn. Het verschil zit erin dat er bij een schaduwkant vaak een gevoel van schuld en schaamte bij komt kijken. Je wílt die bepaalde eigenschap niet hebben en al helemaal niet tonen aan de buitenwereld. Een blinde vlek is vaak – maar niet altijd – neutraler. Als iemand je wijst op een blinde vlek dan kan je je schouders ophalen en denken: ‘oké, daar heeft diegene een goed punt.’ Het raakt je meestal niet zo diep in je kern en je word er niet zo snel emotioneel door. Bij schaduwkanten ligt dat meestal anders. Je schiet bijvoorbeeld in de ontkenning of de verdediging als iemand je ergens op wijst.
Jezelf beter leren kennen door feedback te vragen
Jezelf beter leren kennen houdt dus in dat je je onbewuste delen naar het bewustzijn haalt. Omdat het hier gaat om dingen waar je je niet bewust van bent, is het vrij ingewikkeld om hier zelf inzicht in te verkrijgen. We hebben er vaak anderen bij nodig die ons een spiegel voor kunnen houden. Dit kan in werksituaties al heel simpel door om feedback te vragen. Niet zozeer om feedback op de inhoud van je werk, maar meer op jou als persoon. Hoe ben je in de omgang? Hoe kom je over op mensen? Vinden ze het prettig om met jou samen te werken, of juist niet? Je hebt wel wat moed nodig om hierom te vragen. De antwoorden kunnen namelijk best confronterend zijn. Je stelt jezelf er kwetsbaar mee op.
Kwetsbaarheid omarmen
Jezelf kwetsbaar opstellen heeft echter ook veel voordelen. Door om persoonlijke feedback te vragen geef je aan dat je open staat voor verbetering en persoonlijke ontwikkeling. Je bent bereid naar een ander te luisteren. En je laat zien dat de mening van de ander er toe doet. Over het algemeen vinden mensen dit prettig. En ook zij kunnen het spannend vinden om feedback te geven.

Want stel dat jij nogal dominerend overkomt, maar je hebt dit zelf niet door. Die ander kan dan best een drempel ervaren om dit aan te geven, uit angst voor jouw reactie. Maar door jezelf kwetsbaar op te stellen, ontstaat er meestal meer verbinding. Ieder mens heeft namelijk valkuilen, tekortkomingen en zwaktes. Door hier iets over te delen, ontstaat dus herkenning en daarmee verbinding. Niets menselijks is ons tenslotte vreemd, niet waar?! Jezelf beter leren kennen vraagt je dus óók om je kwetsbaarheid te omarmen.
Jezelf beter leren kennen op eigen houtje
Ben je dan volledig afhankelijk van anderen om jezelf beter te leren kennen? Nee, je kunt er ook zelf mee aan de slag. Zo zijn er allerhande cursussen die je helpen om jezelf te blijven ontwikkelen. Er is veel online te vinden, maar er zijn ook fysieke trainingen beschikbaar. Het is dan de vraag: waar begin je? Er bestaat namelijk de kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er is heel veel aanbod.
Waar wil jij aan werken?
Allereerst is het de vraag waar jij aan wilt werken. Is het de onzekerheid die je dagelijks vergezelt? Of heb je problemen met focus houden en zou een cursus mindfulness je verder kunnen helpen? Het kan ook zijn dat je niet zo goed weet wat je wilt qua werk en carrière. In dat geval kun je een test doen om je interessegebieden in kaart te brengen. Daarnaast loop je misschien wel telkens tegen dezelfde dingen aan. Je hebt bijvoorbeeld last van beperkende overtuigingen die je op je plaats houden. In dat geval is het ingewikkeld om zelf tot nieuwe inzichten te komen. Een coach kan dan een stukje met je oplopen om die overtuigingen in beeld te brengen. Pas als je je bewust bent van welke overtuigingen je dwars zitten, kun je ze leren ombuigen.

Jezelf beter leren kennen tijdens een burn-out
Wij zien veel mensen die in een burn-out terecht komen grote sprongen maken in hun persoonlijke ontwikkeling. Dat is ook logisch, want ze worden letterlijk even stilgezet en worden dus gedwongen na te gaan denken over welke keuzes hen hebben gebracht tot waar ze nu zijn. Vaak zijn ze ziek gemeld op het werk, waardoor er – na een initiële rustperiode – wat meer ruimte ontstaat om zichzelf beter te leren kennen. Dit is het perfecte moment om een coach in te schakelen. Je hebt dan namelijk zelfstandig waarschijnlijk al wat nieuwe zelfinzichten opgedaan. Maar er valt nog meer te ontdekken over jouw valkuilen en kracht! Een coach kan je hierin begeleiden.
Voel je dus vrij om contact op te nemen met een vrijblijvende kennismaking met één van onze coaches bij jou in de buurt. De open en oordeelloze blik van een buitenstaander kan vaak heel verhelderend werken. En: je hoeft het niet alleen te doen! Jezelf beter leren kennen mag gezamenlijk gebeuren en dat maakt het nog leuk ook.