Zoeken

Zoeken sluiten

Jezelf belonen

maandag 25 juli 2022

Jezelf belonen kan helpen om jezelf te motiveren om iets te doen – veelal iets waar je geen zin in hebt, moeilijk vindt of tegenop ziet. Iets wat je makkelijk afgaat of waar je zin in hebt begin je toch wel. Als je van binnenuit gemotiveerd bent om iets te doen, dan heet dat intrinsieke motivatie. Het is eigenlijk de beste soort motivatie die er is, want je wilt iets zélf graag. Er is weinig voor nodig om jezelf ertoe te zetten, want je doet het graag.

In het geval van extrinsieke motivatie komt je motivatie van buitenaf. Je kunt denken aan een salaris, goedkeuring en bevestiging, complimenten, status of acceptatie binnen een groep. Ook jezelf belonen is een vorm van extrinsieke motivatie. Je stelt jezelf iets prettigs in het vooruitzicht om jezelf de drempel over te helpen om te beginnen. Daar is natuurlijk niets mis mee: we kunnen niet alleen maar de dingen doen die we leuk vinden. Er zal gewerkt moeten worden, er liggen soms vervelende taken op ons te wachten of een moeilijk gesprek. In dit soort gevallen kun je jezelf belonen als je je taak volbracht hebt.

jezelf belonen waarom

Waarom jezelf belonen?

Stel, je hebt een voortgangsgesprek op het werk. Je ziet ertegenop, omdat je bang bent dat je leidinggevende niet tevreden is met de resultaten die je tot nu toe hebt bereikt. In dit geval kan jezelf belonen je helpen om toch datgene te zeggen of vragen wat je wilt. Je had er bijvoorbeeld voor gekozen om een tweetal nieuwe collega’s op weg te helpen binnen het bedrijf. Hierdoor kwam je minder toe aan jouw eigen werkzaamheden.

Voor jou was dit de juiste keuze: je vond het waardevol om je collega’s extra te begeleiden en jullie hadden bovendien een leuke klik. Jij zorgde ervoor dat ze zich snel thuis voelden binnen het team en er is ook ruimte voor de nodige humor op zijn tijd. Zij hebben bovendien hun waardering voor jouw inzet uitgesproken. Je wilt vragen om loonsverhoging, maar weet niet goed hoe je dit aan moet pakken met jouw matige resultaten als argument.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

In dit geval kun je jezelf belonen voor het buiten je comfortzone stappen door te vragen om die loonsverhoging. Hoewel je het hoogst ongemakkelijk vindt, mag je van jezelf bijvoorbeeld een nieuw boek, nieuwe headphones of een bijzondere fles wijn kopen als je het tóch doet. Natuurlijk is het fijn als je die loonsverhoging daadwerkelijk krijgt, maar het gaat er hier om dat je jezelf beloont voor een actie waar je tegenop ziet. In plaats van passief te blijven ben je assertief en zet je die extra stap. De beloning die je in het vooruitzicht hebt dient als het ware voor een soort lokaas waar je naartoe gedreven wordt. De uitdaging uit de weg gaan betekent geen beloning voor jezelf.

jezelf belonen sport

Manieren om jezelf te belonen

Er zijn vele manieren om jezelf te belonen. De vorm maakt in principe niet uit. Het gaat erom dat de beloning voor jou genoeg waarde heeft om die vervelende taak of dat moeilijke gesprek aan te gaan. Anders is het de moeite niet waard en helpt de beloning je niet om de drempel over te gaan. Voor de één kan een avondje uit met vrienden een geweldige beloning zijn, terwijl een ander zichzelf liever een goed boek cadeau doet. Kijk daarbij wat bij jou past en waar jij blij van wordt. Wat zou je echt graag willen? Kies dat dan als beloning.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Als jezelf belonen tegen je gaat werken.

Er zijn kleine en grote beloningen, net zoals er kleine en grote dingen zijn waar je tegenop kunt zijn. Als je je baan behoorlijk zwaar vindt en vaak met tegenzin ernaartoe gaat, dan kun je in een negatief patroon terecht komen als je jezelf op een niet constructieve manier beloont. Jezelf belonen gaat dan tegen je werken. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan iemand die elke dag na het werk een aantal glazen alcohol wegtikt, omdat het weer een zware dag was. Dit is uiteraard geen gezonde manier van omgaan met uitdagingen en beloningen.

Jezelf belonen met een lekkere kop koffie na een pittige zakendeal op werk is van een andere orde dan jezelf belonen met alcohol of fastfood. Die laatste zijn dingen die je heus af en toe wel in kunt zetten om jezelf te belonen. Maar doe dit niet te vaak. Je wilt er niet verslaafd aan worden, want dan heb je er een ander probleem bij. In het geval van chronische stress op het werk is het zaak dit aan te pakken. Je kunt in gesprek gaan met een leidinggevende en kijken wat jij nodig hebt. Na iedere werkdag jezelf belonen met een glas alcohol is vluchtgedrag. Je gaat daarmee slechts de problemen op je werk uit de weg.

jezelf belonen eten

Gezonde beloningen

Daarnaast zijn er dingen die eigenlijk altijd goed zijn om in te zetten bij het jezelf belonen. Je kunt denken aan een pauze waarin je even een wandeling gaat maken om je hoofd leeg te maken. Iedere vorm van beweging is eigenlijk goed. Als voor jou jezelf belonen inhoudt dat je een uurtje gaat sporten terwijl je partner met de kinderen is, dan is dat heel gezond. Lang niet iedereen is dol op sport, maar je kunt ook denken aan een yogalesje, meditatie, of een massage. Of wat dacht je van een dagje sauna nadat je een belangrijk en groot project hebt afgerond op je werk? Dingen waarmee je goed voor jezelf zorgt zijn altijd inzetbaar als beloning.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wees je er echter bewust van dat je ook gewoon ‘zomaar’ genoeg plezier maakt en leuke dingen doet. Steeds moeilijke dingen doen of vervelende taken uitvoeren houdt niemand lang vol, ook niet als jezelf belonen daarop volgt. Zoek daarom een goede balans tussen werk en privé, makkelijke en moeilijke, leuke en minder leuke taken. Zo blijf je niet alleen voor jezelf een leuker mens, maar ook voor de mensen om je heen. Twee vliegen in één klap dus. Merk je dat bij jou de balans zoek is? Onze coaches staan voor je klaar om samen op zoek te gaan naar een nieuwe en gezondere balans!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

  • Robby schreef:

    Wat een inspirerend artikel. Ik vind jezelf belonen heel belangrijk. Zodoende krijg je meer motivatie om nieuwe doelen te gaan verwezenlijken. We zijn vaak met anderen bezig, maar vergeten gauw dat we zelf ook kleine gelukjes nodig hebben.

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven