Zoeken

Zoeken sluiten

Je waardeloos voelen. Van burn-out naar depressie

maandag 11 september 2023

Je zit slecht in je vel, hebt weinig energie en het lukt je niet meer je standaard ritme van de dag te volgen. Op dit moment zit je thuis in een burn-out, maar je merkt dat er meer gaande is. Je belt je vrienden niet meer, sociale hygiëne is iets waartoe je je moet dwingen, de snoozeknop van je wekker is nog nooit zo vaak ingedrukt als de afgelopen periode en re-integreren op je werk zie je ook niet op korte termijn gebeuren. Omdat de normale dingen in het leven plots de grootste uitdagingen zijn, begin je je waardeloos te voelen. Je kan niks, je doet niks en voelt je geen onderdeel meer van het leven. Als je niet oplet kan je burn-out vergezeld worden door een depressie.

Waardeloos gevoel in een burn-out
Waardeloos gevoel herkennen en erkennen
Van waardeloos naar waardevol
Burn-out behandelen

Een persoon zit in een grasveld volledig in elkaar gedoken. Ze voelt zich waardeloos.

Waardeloos gevoel in een burn-out

Het hebben van een burn-out is een serieuze aandoening die soms nogal onderschat wordt. Je energieniveau raakt dusdanig verstoort dat je je nergens meer toe kan verzetten. Deze vorm van emotionele uitputting gaat niet vanzelf over en zal onbehandeld eerder verergeren dan verbeteren. Naast dat je merkt dat je fysiek een paar grote stappen achteruit hebt gedaan, spelen er mentaal net zoveel problemen. Het is ronduit frustrerend dat je niet meer kan doen wat je altijd doet, alleen omdat je extreem oververmoeid lijkt. Je gaat hierover piekeren, jezelf forceren mee te draaien, het onbegrip naar jezelf toe groeit en uiteindelijk kun je je waardeloos gaan voelen. Een signaal die je niet mag negeren.

Depressie op de loer

We hebben in een eerdere blog besproken dat er een verschil is tussen een burn-out en een depressie. Waar een burn-out een ernstige stoornis is in je energie, is een depressie een stemmingsstoornis. Tijdens een burn-out wil je wel graag meedraaien, maar lukt het je niet vanwege een tekort aan energie. Met een depressie heb je de energie wel, maar voel je geen behoefte meer om je te mengen in de maatschappij. Beide aandoeningen hebben redelijk wat overlappende symptomen zoals je waardeloos voelen. Indien je in een burn-out zit kan het zijn dat je je gegeven moment nutteloos voelt, juist doordat het niet lukt ergens energie voor op te brengen. Wanneer je dat gaat voeden met zelfkritiek, en dit vrije loop laat, kan je naast je burn-out een depressie ontwikkelen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waardeloos gevoel herkennen en erkennen

Het moeilijkste aan een burn-out is accepteren dat dit je overkomt. Zolang je dit niet doet, ga je je steeds nuttelozer voelen. Er zijn een aantal signalen die je in de gaten kunt houden om zo een waardeloos gevoel te herkennen en erkennen.

Een bed waar wat hygiëne producten liggen. Als je je waardeloos voelt, heb je minder oog voor je zelfzorg.

Zelfzorg verdwijnt langzaam

Eén duidelijk signaal dat je jezelf waardeloos begint te voelen, is dat je zelfzorg vermindert. Je gaat steeds ongezonder eten, je sociale hygiëne vind je minder belangrijk, maar ook zorgen voor voldoende beweging (ook al is het maar een korte wandeling) is geen onderdeel meer van je leven.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Negatief zelfbeeld groeit

Hoe nuttelozer je je voelt, hoe groter je negatieve zelfbeeld wordt. Je leeft in een negatieve spiraal van zelfkritiek en gaat er met de minuut meer geloven. Naarmate de tijd verstrijkt denk en praat je steeds negatiever over jezelf. Je vindt jezelf geen goede vriend, je vindt jezelf te dun of dik, dat haar kan ook niet, je collega’s zijn veel beter in het werk wat je uitvoert nu je ziek thuis zit, de dingen die je plant in je dagritme lukken je niet allemaal dus wat heeft het voor zin, en voor je het weet vind je jezelf waardeloos.

Vergelijken met anderen

Omdat je je waardeloos voelt, ga je je sneller vergelijken met anderen. En dan spreken we niet over een positieve vergelijking.

  • ‘Waarom kunnen anderen wel normaal de dag door?’
  • ‘Hij/zij leek veel eerder te herstellen van een burn-out.’
  • ‘De reden voor mijn burn-out minder erg dan die van hem. Ik moet me niet zo aanstellen.’
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Enkele voorbeelden van bedenkingen die niet alleen je gevoel van waardeloosheid vergroten, maar ook een depressie kunnen triggeren die in eerste instantie nog niet aanwezig was.

Van waardeloos naar waardevol

Het lijkt je nu moeilijk voor te stellen, maar er is licht in de duisternis. Je bent net zo waardevol als ieder ander, je moet alleen inzien dat het zo is. Voordat je in een burn-out terecht kwam leefde je je leven waarschijnlijk op een automatische piloot. Dat is vermoedelijk ook de reden waarom je nu in deze situatie zit. Door in te zien hoe waardevol je eigenlijk bent, ga je je steeds minder waardeloos voelen. Maar hoe doe je dat? Als mens willen we geaccepteerd worden en van betekenis zijn. Het begint met het terugkrijgen van je zelfwaardering. Je kan niet door anderen gewaardeerd worden als je jezelf niet waardeert. Wat vind jij fijn aan jezelf? Waar ben jij goed in wat puur alleen in jouw belang is?

Iemand zit in de duinen voor zich uit te kijken. Je kijkt tegen zijn rug aan, hij geniet van de zon.

Burn-out behandelen

Een burn-out hebben is nogal wat en als je niet waakzaam blijft, verander die burn-out in een depressie. Je waardeloos voelen gaat je niet helpen hier zelf uit te komen. Op dit moment is je herstel van je burn-out hetgeen wat bovenaan je prioriteitenlijst hoort te staan. Dit hoef je niet allee te doen. Een professionele coach gaat jou begeleiden terug te komen in de verbinding met jezelf. Je kan starten met wandelcoaching in combinatie met cognitieve gedragstherapie om zo te doorgronden waar dat waardeloze gevoel vandaan komt, en hoe je je waardevolle zelf steeds meer naar voren kan brengen. Vind balans en laat je zelfwaardering groeien. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven