Zoeken

Zoeken sluiten

Je problemen kleiner maken kan stress verminderen

dinsdag 26 september 2023

Ieder mens op de wereld heeft op zijn of haar manier problemen en iedereen gaat hier weer anders mee om. Groot of klein, we moeten er op een of andere manier mee omgaan. Er is een kleine groep mensen die hun hand niet omdraaien voor een tegenslag en tillen er niet zo zwaar aan wanneer zich een dilemma voordoet, maar over het algemeen zijn wij erg goed in het groter maken van problemen dan ze daadwerkelijk zijn. In dit blog bespreken we hoe je problemen kleiner kunt maken en zo stress kunt verminderen.

Wanneer is iets een probleem?
Een probleem groter maken dan dat het is
Jouw probleem? Of toch die van een ander?
Hoe maak je je problemen kleiner?
Hulp van een coach

Problemen om geldzorgen is een veelvoorkomend onderwerp.

Wanneer is iets een probleem?

Een goeie vraag die je alleen vanuit jouw eigen interpretatie kan benaderen. Wat voor de één een probleem is, is voor een ander absoluut geen punt. De vraag moet dus eigenlijk zijn: Wanneer is iets voor jou een probleem? Of: Wanneer wordt iets voor jou een probleem? Een probleem of dilemma is een situatie of onderwerp die jij onwenselijk vindt. Je hebt geldzorgen en weet niet hoe je het einde van de maand gaat halen, het botert niet met die ene collega waar je direct mee moet samenwerken, een van je kinderen gaat niet goed op school en de situatie verbetert zich niet of je lijdt aan een ziekte waar je dagelijks leven door beïnvloed wordt, zijn voorbeelden van serieuze problemen die we veelvuldig voorbij zien komen.

Verschil tussen een dilemma kleiner maken of bagatelliseren

Een belangrijk onderdeel van dit blog, want wanneer is het verstandig om een probleem kleiner te maken en wanneer spreken we over bagatelliseren? Als je de betekenis van beide opzoekt lijken zij in de essentie enorm op elkaar, maar het zijn twee totaal verschillende handelingen. Wanneer je je problemen bagatelliseert maak je ze kleiner dan dat ze zijn. Denk bijvoorbeeld aan iemand die lijdt aan een verslaving en dat aan alle kanten probeert goed te praten. Door te vergelijken met situaties die erger zijn, lijkt jouw verslaving minder erg.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Als we spreken over de essentie van dit blog, het kleiner maken van dilemma’s, dan bedoelen het afwegen van de ernst van het probleem. Welke aspecten kan je uit je probleem halen om zo sneller tot een oplossing te komen. Een voorbeeld van een dergelijk probleem kan zijn dat je partner zijn wasgoed laat slingeren waardoor je continu achter de feiten aan loopt. Naast dat je het respectloos vindt omdat je het al vaker hebt gezegd.

Een probleem groter maken dan dat het is

Problemen zijn er op om opgelost te worden, maar af en toe hebben we de neiging om een probleem groter te maken dan dat het is. Soms maken we zelfs ergens een punt van terwijl er helemaal geen komma stond. Ons brein is deels gefocust op het erkennen van negativiteit en indien je je hier niet bewust van bent volgen al snel negatieve gedachten. Deze hersenspinsel kunnen ervoor zorgen dat je ergens over gaat piekeren waardoor je tot de conclusie komt dat er een probleem is. Dit terwijl er een uur geleden nog geen vuiltje aan de lucht was. Zo ook met het groter maken van een dilemma. Hierom is het belangrijk om tijdig piekergedachten over een bepaalde situatie te herkennen.

Directe effect op stress

Het kan zijn dat je mentaal niet op je best bent, zoals bijvoorbeeld tijdens een burn-out of wanneer je overspannen bent, waardoor je ergens sneller een dilemma in ziet. Dit sluipt er langzaam in omdat het in een dergelijke situatie makkelijker is in de weerstand te gaan dan een oplossing te bedenken. Je oplossingsgerichtheid staat namelijk onder druk ten tijde van stress en spanningen. Hierdoor vind je het lastiger te denken aan een oplossing omdat dit een bepaalde creativiteit verlangt van je hersenen. Een deel van je brein wat in zo’n periode niet optimaal werkt. Hoe meer dilemma’s je ziet, hoe meer spanning je ervaart. Uiteindelijk komt je terecht in een negatieve spiraal van gedachten, emoties en problemen.

Twee mensen zitten te praten aan tafel. Problemen met iemand anders kun je het beste snel uitpraten.

Jouw dilemma? Of toch die van een ander?

Waar we ook heel goed in zijn, is het aantrekken van andermans problemen. Dit leidt namelijk af van jouw eigen problemen, hoe groot of klein die ook zijn. Misschien ben jij wel die persoon die vaak te horen krijgt dat je altijd problemen aantrekt. Het merendeel van deze problemen komen bij een ander vandaan, maar op een of andere manier voel jij je geroepen om deze op te lossen. Hierdoor kan het probleem van een ander ook die van jou worden. In feite zegt dit iets over jouw goede wil voor andere klaar te willen staan, maar probeer je ook te beseffen dat je genoeg hebt aan jouw eigen leven en problemen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Dit betekent niet direct dat je een ander niet meer hoeft te helpen, maar het kan je wel laten inzien in hoeverre je andermans probleem een onderdeel van jouw leven maakt. Dat is niet egoïstisch, maar zelfbescherming.

Hoe maak je een dilemma kleiner?

Als wij het absolute antwoord hadden op deze vraag, dan waren veel problemen de wereld al uit. Wel hebben wij een aantal tips om sommige problemen iets kleiner te maken of misschien zelfs wel op te lossen.

Is er wel echt een dilemma?

Doordat ons brein graag de discussie met jou aangaat en snel iets negatiefs ziet, is in eerste instantie de vraag of jou probleem wel echt een probleem is. Kan het misschien zo zijn dat je sommige dilemma’s groter hebt gemaakt dan dat ze daadwerkelijk zijn, en is er een snelle oplossing voor? Bijvoorbeeld door simpelweg het gesprek aan te gaan met iemand of het direct bij de bron aan te pakken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Creëer kansen

Zoals we al eerder schreven: Problemen zijn er om opgelost te worden. Maar heb je wel echt een oplossing nodig of creëer je een kans? Je baan kwijtraken kan een groot dilemma zijn, vooral op financieel vlak. Ga je het probleem dan groter maken dan dat het is? Of zie je dit als een kans die carrière switch te maken waar je al een tijd over nadenkt?

Maak een stappenplan

Kom je er echt niet uit? Maak dan een kort stappenplan voor jezelf hoe je dit probleem op wil lossen. Schrijf alle aspecten van je problemen op en schrijf daarnaast alle manieren op hoe je dit eventueel kan oplossen. Daarna ga je doorstrepen wat teveel tijd kost, niet haalbaar is of jouw of anderen schade kan berokkenen. Uiteindelijk kom je vanzelf uit bij dé oplossing van het dilemma. Aan de hand daarvan maak je een stappenplan om dit dilemma voor eens en altijd uit je leven te helpen.

Twee mensen werken aan een stappenplan. Dit kan helpen bepaalde problemen op een andere manier te benaderen.

Hulp van een coach

Laten we reëel blijven: Sommige dilemma’s maak je simpelweg niet kleiner door het volgen van een paar simpele stappen of tips. Daar is soms meer kennis voor nodig en in sommige situaties is het letterlijk een kwestie van tijd. Maar als jij na het lezen van dit blog herkent dat je problemen soms groter maakt dan nodig, dan kan het volgen van ACT een goede vervolgstap zijn. Vooral wanneer je ook kampt met stress- of burn-out klachten. Start samen met een professionele coach met wandelcoaching en maak je hoofd en hart lichter door je dilemma’s anders te benaderen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven