Zoeken

Zoeken sluiten

Je hart luchten

maandag 10 juli 2023

Je hart luchten bij iemand die je een luisterend oor biedt kan al veel verlichting geven als je kampt met stress of zorgen. Het lost weliswaar niet de problemen op, maar het voelt wel een stuk beter als je je hart hebt gelucht bij iemand. Zeker als je al langere tijd alleen met iets kampt, kan het echt voelen als een verlichting als je je hart kunt luchten bij iemand die zonder oordeel luistert. Wij mensen zijn namelijk niet gemaakt om alles alleen te dragen. We zijn sociale dieren, dus door te delen waar we mee zitten, voelen we ons meer verbonden met anderen. We zijn kwetsbaar, maar juist daardoor ontstaat verbinding.

Kwetsbaarheid schept verbinding

‘Niets menselijks is ons vreemd.’ Die uitdrukking ken je vast wel. We hebben allemaal onze onzekerheden, valkuilen en onhebbelijkheden. Geen mens is perfect en dat moet je dus ook niet willen nastreven. Als jij je hart lucht bij een ander, dan zal die ander mogelijk ook dingen herkennen in zichzelf. Waarschijnlijk zijn het niet dezelfde issues waar diegene mee kampt, maar er is wel de herkenning van het moeite hebben met iets, zorgen hebben of slecht om kunnen gaan met stress. Je hart luchten bij een goede vriend of vriendin, broer, zus of tante kan jullie daarom dichter bij elkaar brengen. Je begrijpt elkaar een beetje meer en kunt daardoor meer begrip hebben voor elkaar.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Er zijn wel globale verschillen tussen mannen en vrouwen. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar over het algemeen voelen vrouwen zich een stuk opgeluchter als zij hun hart luchten bij een ander dan mannen. Mannen zijn snel geneigd om direct na te gaan denken over oplossingen. Iemand die alleen haar hart wil luchten zit niet te wachten op oplossingen op dat moment en kan zelfs het gevoel krijgen dat er niet naar haar geluisterd wordt.

Ruimte innemen door je hart te luchten

Je hart kunnen luchten betekent dat er naar je geluisterd wordt én dat je zelf die eerste stap zet om de ruimte in te nemen voor jouw probleem. Je geeft er letterlijk woorden aan en dat kan best spannend zijn. Zeker als je het lange tijd voor je hebt gehouden. Door er woorden aan te geven kan het ook voelen of het nog ‘echter’ wordt, nog reëler. Het kan daarom ook confronterend zijn en daardoor ga je het misschien lange tijd uit de weg. Maar ook zonder woorden is het er. Je kunt er niet omheen en de last van je probleem in je eentje dragen kan erg zwaar zijn.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Natuurlijk is er een plaats en een tijd voor alles. Dus alleen maar je hart luchten en over je problemen praten is ook niet goed als het slechts daar bij blijft. Op die manier kan je zelfs verbitterd raken en dan heb je er nog een probleem bij. Je hart luchten is echt de eerste stap. Geef jezelf hierbij de tijd om te voelen wat er te voelen valt, stop de emoties niet weg. Dat heb je misschien al te vaak en te veel gedaan. Erken wat er is en deel dat met iemand die je vertrouwt.

Na je hart luchten volgt actie

Op het moment dat je je hart hebt kunnen luchten, is het ook goed je te realiseren dat je er daarna nog mee verder kan, mits je wenst dat de situatie waarin je je bevindt verandert. Heb je bijvoorbeeld geldzorgen of zorgen over de hoge werkdruk bij je huidige baan, dan is het heel goed om je hart te luchten. Maar als je het daarbij laat, zal er niet ineens geld in je portemonnee zitten of de werkdruk omlaag gaan. Als je wilt dat er iets verandert, dan zul je ook actie moeten ondernemen.

En zo komen we weer uit bij het verschil tussen mannen en vrouwen. Het gaat eigenlijk meer om een mannelijke en vrouwelijke energie, want we hebben allemaal beide in ons. Voor het vrouwelijke deel in ons is het heel heilzaam om ons hart te kunnen luchten, waarbij er gewoon geluisterd wordt en meer niet. Het draait hierbij meer om het ‘zijn.’ Maar het mannelijke deel in ons is het deel dat tot actie overgaat. Zonder actie, geen verandering. Zonder actie, geen resultaat. Dus hier gaat het meer om het ‘doen.’ We hebben beiden nodig. Als er aan één van beiden geen ruimte wordt gegeven, dan raken we uit balans.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Professionele hulp

Mogelijk merk je dat alleen je hart luchten bij een vriend of vriendin niet genoeg is. Je loopt vast en je ziet door de bomen het bos niet meer. Je hart luchten is leuk, maar er moet echt verandering komen in de situatie, omdat deze niet langer houdbaar, of duurzaam vol te houden is. In dat geval kun je wel wat hulp gebruiken bij het bepalen van je actie. Want wat is nu wijsheid om te doen? Misschien zie je zelf geen uitweg uit je situatie. In dat geval kun je overwegen een coach of andere hulpverlener in te schakelen. Ook bij deze persoon zul je eerst je hart kunnen luchten. De ander moet natuurlijk ook weten wat er speelt en waar je mee worstelt.

Bij coaching gaat het erom helder te krijgen waar de schoen wringt. Misschien zijn er wel onbewuste patronen die hebben gezorgd dat je in de situatie terecht bent gekomen waar je nu zo graag uit wilt komen. Zelfstandig kan het erg ingewikkeld zijn om hier achter te komen. Een coach stelt je vragen en houdt je een spiegel voor. Zo krijg je steeds helderder waar het misloopt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

En zodra je dat helder hebt, dan kun je ook tot actie over gaan. Je kunt samen gaan bepalen wat er nodig is om tot verandering te komen. Dat kan een hele reis zijn, maar je doet het stap voor stap. Je kunt tenslotte pas een volgende stap zetten als je de eerste stap hebt gezet. En zo vormt je hart luchten jouw eerste stap. Je brengt je probleem in de openheid, waar het gezien en erkend kan worden. Daarna kun je ermee aan de slag. Succes!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven