Zoeken

Zoeken sluiten

Je dagelijkse sleur doorbreken

dinsdag 5 september 2023

Dagelijkse sleur is iets waar velen van ons de kriebels van krijgen. We willen het koste van het kost vermijden, en toch is het de realiteit van bijna iedereen: vast komen te zitten in de dagelijkse sleur! Waarom hebben we er zo’n allergische reactie voor? En wat kun je eraan doen? Móet je er wel wat aan willen doen? Duik mee in de wereld van de sleur in deze blog…

Het ritme dat dagelijkse sleur heet

Dagelijkse sleur ontstaat als je in een bepaald vast ritme bent gekomen en er weinig tot geen verandering of vernieuwing plaatsvindt. Elke dag ziet er hetzelfde uit: je staat op, gaat gehaast naar je werk terwijl je partner de kinderen naar school brengt, je doet je ding op werk, hebt regelmatig last van stress door deadlines, doet boodschappen, haalt de kinderen op van de opvang, kookt en nadat de kinderen op bed liggen ben je eigenlijk te moe om nog íets te willen doen. Je ploft op de bank en kijkt samen Netflix. De volgende dag begint het riedeltje opnieuw. Niet bepaald een scenario waar je blij van wordt, niet waar?

Geen wonder dat iedereen probeert om dit soort dagelijkse sleur te voorkomen. En toch is dat heel ingewikkeld. Wij mensen zijn namelijk óók gewoontedieren. We houden van structuur en weten waar we aan toe zijn. Daarnaast hebben we gewoonweg vele (sociale) verplichtingen en verantwoordelijkheden. Je moet werken om brood op de plank te krijgen. Je kinderen moeten naar school. Er moeten boodschappen gehaald worden (oké, eerlijk is eerlijk: tegenwoordig is je boodschappen bestellen net zo makkelijk. Maar ook dát moet gedaan worden!) en er moet gekookt worden. In het weekend vervul je je sociale verplichtingen. We kunnen er niet omheen: dagelijkse sleur is een gegeven.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Voorspelbaarheid

En toch is het niet één en al kommer en kwel. Ik schets nu natuurlijk een wat vertekend beeld; het is nogal zwart-wit. Want zoals ik aangaf: wij mensen zijn ook gewoontedieren. De één wat meer dan de ander. Dit heeft met je karakter te maken. Maar over het algemeen doen we het goed op voorspelbaarheid. Het kost ons brein minder energie om te weten hoe het werkt, wat je kunt verwachten. We hoeven niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden en dat geeft ook een bepaalde rust. Iedereen die langere tijd op doorreis is geweest zal dit wel herkennen: op een gegeven moment verlang je gewoon naar wat vastigheid, naar een thuisbasis waar je telkens weer terug kunt keren.

Het moge dus duidelijk zijn: we mogen op zoek naar de balans. Alleen maar constante nieuwigheid en verandering is dodelijk vermoeiend. Alleen maar de hele tijd hetzelfde van alles maakt doodongelukkig. Hoe vinden we de gulden middenweg?

Tips om de dagelijkse sleur te doorbreken

Het is hierin noodzakelijk dat we stil kunnen staan bij hoe het werkelijk met onszelf gaat. Je hebt waarschijnlijk een bepaalde baan, misschien een gezinsleven. Daar horen nu eenmaal de vaste onderdelen bij die zich steeds zullen herhalen. Hallo dagelijkse sleur! Maar je kunt die sleur doorbreken door met regelmaat nieuwe, onverwachtse dingen toe te voegen. Ga eens met de kinderen in het bos picknicken in plaats van het avondeten in de woonkamer te nuttigen. Probeer eens een proefles van een vechtsport uit, gewoon omdat het kan. Bedenk een opwindende date met je partner en regel een oppas zodat jullie onbezorgd even een avondje samen weg kunnen. Wat lijkt jou nu écht leuk? Waar heb jij behoefte aan?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Bovenstaande voorbeelden zijn allemaal zaken die je gemakkelijk in je dagelijks leven kunt inpassen. Hoewel, gemakkelijk? Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Bij al deze nieuwe dingen is namelijk initiatief nodig. Als je last hebt van overmatige stress en vermoeid bent, dan zul je weinig energie voelen om met nieuwe dingen te komen. En tóch is het heel heilzaam om dat wel te doen! Natuurlijk lost dit niet je stress op. Je zult de oorzaak van de stress aan moeten pakken. Maar het geeft wel een nieuwe impuls. Het kan het leven wat lichter maken. Je vergeet even de dagelijkse sleur en stapt een andere wereld in. Een wereld die net zo reëel is als die waarin jij je begeeft! Het vraagt alleen een andere blik, een andere omgeving.

Even eruit…

Ook zijn er wat grotere dingen die wat meer tijd en aandacht vragen om te kunnen implementeren. Maar ze zijn net zo nodig om het leven leuk te houden. Zo gaan mijn partner en ik sinds we ouders zijn twee keer per jaar een weekendje weg. Even helemaal samen, een weekend voor ons alleen. We doen alleen maar waar we zin in hebben. We gaan samen sporten en nemen ergens een lekkere lunch in een eettentje. Ook wandelen we door de natuur en slapen uit. We genieten grenzeloos van het heerlijke ontbijtbuffet van het hotel. Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Maar je moet het wel dóen!

Als gezin is het ook heerlijk om in elk geval één keer per jaar op vakantie te gaan. Ook dat hoeft niet groots. Een camping op drie kwartier rijden is net zo nieuw en anders als een vakantie in het zuiden van Europa. Natuurlijk vind ik de langere reizen ook heerlijk, een andere cultuur opsnuiven. Maar het kan ook dichterbij en low-budget. Vraag jezelf vooral af: geeft het organiseren van deze vakantie me meer stress dan me lief is? Zo ja, dan is het zaak jezelf eens eerlijk in de spiegel aan te kijken. Voor wie doe je dit? Voor de kinderen? Dat is een nobele reden, maar jij bent er ook nog! Maak het jezelf gemakkelijk. Kinderen hebben het net zo goed naar hun zin op een camping dichterbij.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Zet je creativiteit in!

Genoeg over vakanties. Gebruik je creativiteit om activiteiten te bedenken in je directe omgeving. Welke plekken in jouw buurt heb je nog nooit bezocht? Ben je wel eens bij het buurtcentrum geweest om de hoek? Kijk eens wat voor activiteiten daar worden aangeboden. Misschien zit er iets voor je tussen. Of zoek het in de culturele hoek en bezoek eens een museum in de buurt waar je nog nooit geweest bent. Er zijn mogelijkheden genoeg om je dagelijkse sleur te doorbreken. Je moet het alleen nog even doen!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven