Waarom zou je je conditie opbouwen? Anja weet het wel: voorheen liep ze puffend en steunend de trap op. Ze raakte snel buiten adem bij een wandeling en kon niet lekker meespelen met haar kinderen zonder binnen korte tijd naar lucht te moeten happen. Mede door deze ervaringen realiseerde ze zich: ik moet echt iets aan mijn conditie gaan doen!
Anja heeft – met behulp van haar coach – een plan gemaakt om haar conditie op te gaan bouwen. Maar wat is conditie nu precies? Volgens het Van Dale woordenboek is conditie: een toestand, gesteldheid of uithoudingsvermogen. Als we het woord conditie in de mond nemen, hebben we het in de meeste gevallen over ons uithoudingsvermogen, maar het is meer dan dat.
Het is de toestand of de gesteldheid waarin ons lichaam zich bevindt. Dat heeft natuurlijk te maken met ons uithoudingsvermogen, maar bijvoorbeeld ook met onze spierkracht, lenigheid, coördinatiegevoel, de gezondheid van onze organen en onze bloedsomloop, om maar even wat zaken te noemen. Het is de hele staat van ons lichaam. Ben je kerngezond, dan kan je spreken van een goede conditie. Dat betekent dus ook dat je voldoende uithoudingsvermogen bezit, want als je binnen honderd meter wandelen buiten adem bent, ben je duidelijk niet kerngezond.
Anja heeft een plan opgesteld waarin voeding en beweging een grote rol spelen. Maar ook dingen waar je niet direct aan denkt bij het verbeteren van je conditie heeft ze meegenomen, zoals slaap en het verminderen van stress. Want veel stress en een slaaptekort doen niet veel goeds voor je algehele conditie! Ze kreeg veel tips hierbij, maar het belangrijkste was wel dat ze iets deed dat ze leuk vond. Als je namelijk telkens met tegenzin ergens heen moet, is het moeilijk vol te houden. Je conditie verbeteren gaat het beste als je een combinatie van beweegvormen toepast. Dus zowel cardio, als kracht, als balans en lenigheid.
Voor Anja was dit een no-brainer om haar conditie op te bouwen: om te werken aan haar cardio-onderdeel is ze (langer) gaan wandelen met de hond. Waar ze voorheen alleen tot het einde van de straat liep om hem uit te laten, gaat ze nu naar het park of een natuurgebied in de buurt. Niet iedere dag, maar zeker drie keer per week en in het weekend gaan ze wat verder weg een mooi gebied verkennen. Dit lukte natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Ze heeft het langzaam opgebouwd.
Wandelen is een laagdrempelige manier om je conditie te verbeteren. Je hebt niet veel nodig en kunt gelijk beginnen als je de deur uit stapt. Veel mensen vinden het een prettige bezigheid, omdat je letterlijk vertraagt. Wandelen in de natuur is helemaal fijn: verblijven in de natuur werkt ontspannend en geeft zelfs een boost aan ons immuunsysteem. Bovendien is de natuur nooit hetzelfde, elk seizoen wachten er weer andere ervaringen. Natuurlijk kun je ook gaan fietsen, hardlopen of zwemmen. Kies vooral datgene dat jij het leukst vindt.
Naast cardio is krachttraining erg waardevol. Dit zorgt voor meer spiermassa en een algeheel betere conditie. Je kunt natuurlijk naar een sportschool om gewichten te gaan heffen. Maar wist je dat er ook allerlei groepslessen zijn waarbij je gezamenlijk werkt aan het verbeteren van je spierkracht? Anja koos ervoor om een groepsles te volgen die alleen voor vrouwen is. Het voelde voor haar vertrouwder en veiliger om in een omgeving te sporten met alleen maar vrouwen. Ook oefeningen waarbij je geen gewichten gebruikt, behalve je eigen lichaamsgewicht, zijn heel effectief.
In de groepsles die Anja volgt, zijn ook oefeningen opgenomen die de algehele balans en lenigheid verbeteren. Maar er zijn ook specifieke sporten waarbij je deze dingen traint. Denk bijvoorbeeld aan yoga en pilates, maar ook dans, skeeleren, paardrijden of schaatsen. Uiteraard werk je hier ook meteen aan je cardio!
Hoe snel je je conditie opbouwt, hangt er natuurlijk van af hoe vaak je traint. Maar ook hoe lang en intensief je traint bepaalt hoe snel je je conditie opbouwt. Als je net begint, voelt het mogelijk zwaar (je bent snel buiten adem en je hart klopt binnen no-time als een razende), maar je zult ook merken dat je conditie snel vooruit gaat. Als je eenmaal wat langer bezig bent, gaat je conditie minder snel vooruit. Je kunt je conditie (deels) natuurlijk meten. Je kunt bijvoorbeeld aan je hartslag in rust en bij inspanning zien welke verandering optreedt naarmate je langer bezig bent met sporten en bewegen. Ook zijn er krachttesten waaraan je kunt afleiden welke vooruitgang je boekt.
Maar bij dit alles wil ik ook zeggen: volg je eigen gevoel. Je zult namelijk aan je eigen conditie merken dat die vooruit is gegaan! Anja merkte bijvoorbeeld al vrij snel dat ze minder snel buiten adem was bij een wandeling. Bovendien werd traplopen overduidelijk gemakkelijker voor haar. Ravotten met haar kinderen kon weer gewoon en ze had er plezier in. Hier heb je dus helemaal geen test voor nodig! Maar als je merkt dat het je kan motiveren, doe het dan vooral wél!
Er zijn uiteraard een aantal leefstijlfactoren die belemmerend werken voor je conditie. De meest bekende is roken. Rokers hebben – vanwege de belasting op hun longen – een mindere conditie (of moeten harder hun best doen om dezelfde conditie op te bouwen als een niet-roker). Ook andere gedragingen kunnen van negatieve invloed zijn op je conditie: alcohol, ongezonde voeding (met te weinig vezels en andere waardevolle nutriënten) en stress. Ook slaap speelt een rol, zoals eerder gezegd. Probeer dus op meerdere vlakken jezelf te ondersteunen en als je dit ingewikkeld vindt, zoek dan een coach die je daar bij kan helpen.
Je bouwt over het algemeen cardio sneller op dan kracht. Andersom geldt dat je kracht sneller afneemt dan je cardio-conditie. Je moet die spieren blijven gebruiken om ze niet te verliezen! Na een paar weken niet sporten of bewegen gaan je kracht en uithoudingsvermogen al behoorlijk achteruit. Wil je dus blijven genieten van een goede conditie, dan is het belangrijk dat je in beweging blijft!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606