Investeren in jezelf is de beste investering die je kunt doen. Waarom? Omdat het je altijd iets oplevert. Investeren in aandelen en obligaties is een (redelijk) risicovolle onderneming. Investeren in jezelf is dat niet. Je stopt ergens geld in. In het geval van investeren in jezelf ben jíj datgene waar je geld in stopt. En dan heb je altijd een positief rendement.
Om te investeren in jezelf moet je jezelf genoeg waard vinden om in te investeren. Als je (onbewust) jezelf niet veel waard vindt, dan zul je ook niet snel de moeite nemen om te investeren in jezelf. Je zult eerder tijd, energie en/of geld investeren in anderen. Misschien ben je zelfs voornamelijk aan het pleasen om te proberen de liefde, goedkeuring of erkenning van anderen te verdienen.
Tijd – bijvoorbeeld in de vorm van goede zelfzorg – voor jezelf nemen kan al een uitdaging zijn. Hoe vaak neem jij een paar minuten, een uur, een dagdeel of een hele dag voor jezelf? Lukt het je om dingen te doen die jou energie geven? Of ben je continue aan het geven en vergeet je jezelf? Investeren in jezelf betekent: tijd maken voor jezelf.
Als het gaat om energie, dan hebben we allemaal een beperkte voorraad. Zie het als een batterij: een volle batterij gaat wel eventjes mee. Maar als die bijna leeg raakt, moet je hem opladen of vervangen. Laten we onszelf zien als de oplaadbare batterij. Als je bijna leeg bent, is het zaak jezelf op te laden. Hoe doe je dat dan? Allereerst mag je erkennen dat je een beperkte voorraad energie hebt. Je kunt niet altijd aanstaan, je werk altijd perfect doen en constant knallen. Nee, je hebt pauzes nodig, rustmomenten en voldoende tijd om op te laden.
Gedurende de dag heb je korte pauzemomenten nodig om overmatige stress te voorkomen. In een week heb je misschien wel een dagdeel voor jezelf nodig, waarin je lekker ongestoord een boek kunt lezen, naar muziek kunt luisteren, gaat dansen of wandelen. Wat je doet maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat jij ervan oplaadt. In een maand kan je een hele dag met vriendinnen goed gebruiken om even bij te tanken. En elk half jaar doet een weekendje weg je misschien wel heel erg goed. Zoals je ziet: er zijn heel diverse manieren om te investeren in jezelf!
De vraag is echter: gun je jezelf die tijd? Of denk je dat je onvervangbaar bent en dat je kinderen, je man, je werkgever of collega’s absoluut niet zonder je kunnen? In dat geval is je ego mogelijk te groot geworden, maar ben je zelf gaan geloven dat het zorgzaamheid is. Durf je jezelf eerlijk aan te kijken in de spiegel?
Tot slot is geld misschien nog de meest ingewikkelde factor als het gaat om investeren in jezelf. Cursussen, trainingen, opleidingen, of zelfs bepaalde hobby’s kunnen flink wat geld kosten. Vind je het jezelf waard om dit geld voor jou opzij te zetten? Of ervoor te sparen? Misschien denk je dat je concessies moet doen: ‘als ik die opleiding ga doen die ik eigenlijk heel graag zou willen doen kan mijn zoon niet op tennis.’ Allereerst kun je jezelf afvragen: is dit waar? Vaak is het een kwestie van prioriteiten stellen en kun je een weg vinden om beide dingen te kunnen doen. En als dat niet zo is, dan zijn er nog vele andere manieren om toch je zoon te laten tennissen, terwijl jij jezelf niet hoeft weg te cijferen. Waar een wil is, is een weg.
Soms zijn er studiebeurzen beschikbaar. Je moet daar mogelijk wat voor doen, zoals een essay schrijven waarom jij die beurs verdient. Dit kost tijd en energie, dat is waar. Maar als je iets écht graag wilt, dan zul je ervoor gaan en je best doen om het waar te maken. Het zetten van intenties kan helpen. Als je die dure opleiding wilt doen, wat is daar dan voor nodig? En dan bedoel ik niet het letterlijke bedrag dat de opleiding kost. Dan bedoel ik wat nodig is om het voor elkaar te krijgen dat je dat bedrag bijeen krijgt.
Misschien moet je die wekelijkse fles wijn laten staan. Misschien moet je stoppen met roken. Mogelijk moet je een duur concert laten vallen om het geld dat je daarmee uitspaart in je spaarpotje te stoppen voor die opleiding. Bovendien kun je altijd vragen of je in termijnen kunt betalen. En wees creatief: misschien kun je ergens anders nog wat extra inkomsten bij elkaar sprokkelen. Ook hier geldt weer: vind je het jezelf waard om moeite voor te doen? Want dat is óók wat investeren in jezelf is. Moeite doen om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, omdat jij dat jezelf waard vindt.
Investeren in jezelf levert allereerst meer levensgeluk en zelfinzicht op. Iets doen dat jou heel erg blij maakt, zorgt ervoor dat jij lekkerder in je vel komt te zitten. Je hebt genoeg energie, je hebt het gevoel het leven aan te kunnen en het vertrouwen dat je de taken die je te doen hebt kunt volbrengen. Kortom: het maakt je een gelukkiger mens. Daarnaast kun je investeren in jezelf door jezelf beter te leren kennen. Je krijgt inzicht in wat het leven zin geeft voor jou persoonlijk. Misschien krijg je zelfs zicht op jouw persoonlijke missie. Je weet wat je wilt en waarom je dit graag wilt. Op basis hiervan kun je voor jou passende keuzes maken. Daarnaast is er ook een vorm van investeren in jezelf waarbij je nieuwe kennis of vaardigheden eigen maakt. Deze kennis en vaardigheden kun je inzetten in je werk en soms ook privé.
Ook als je moeilijke dingen meemaakt – en wie maakt die nou niet mee in zijn leven – kun je die ten goede keren. Jouw ervaringsdeskundigheid op het gebied van burn-out betekent misschien wel dat je je vriend, die ook in een burn-out terecht is gekomen, goed kunt begrijpen en een luisterend oor kunt bieden. Je kan hem steunen en supporten. Je kent de mogelijke valkuilen en kan zo ook een ander verder helpen. Investeren in een goede coach of therapeut is dus meer dan alleen investeren in jezelf. Je investeert bovendien in een gemeenschap. En dat doet ons allemáál goed.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606