Wij mensen zijn van elkaar afhankelijk door middel van communicatie. Hoe een boodschap gebracht wordt en hoe deze wordt ontvangen is op zijn beurt weer afhankelijk de ruimte ertussen. Hiermee bedoelen wij: Wat gebeurt er tussen de verzender en ontvanger in voordat de communicatie voltooid is? Een van de factoren die veel invloed hebben op hoe een boodschap ontvangen wordt is ruis. Iedereen is bekend met ruis in een communicatieproces. Al dan niet in je privéleven, dan wel tijdens zakelijke aangelegenheden. En wist je dat chronische stress ook ruis is? Hoe dit werkt leggen we uit in dit blog.
Wat is ruis?
Je probeert een gesprek te voeren met iemand maar op de achtergrond staat een tv aan op sneeuwbeeld. Er komt een harde ruis uit de speakers waardoor je je slecht kan focussen op het gesprek. Je krijgt maar de helft mee en vindt het lastig de juiste informatie mee te nemen in je antwoord. De kans is aanzienlijk dat je een antwoord geeft die de ander niet van je had verwacht omdat je hem of haar niet goed hebt verstaan. Dit is ruis kort uitgelegd. Nu is de televisie een metafoor voor de ruis die wij de gehele dag door ervaren. Extern wel te verstaan. Naast externe ruis bestaat er interne ruis. Hieronder valt alle verstoringen die wij intern ervaren, veelal gedachten en overtuigingen.
Externe ruis
Van de twee soorten ruis die je kunt ervaren in een communicatieproces is deze vorm het makkelijkst te onderscheiden. Externe ruis komt van buitenaf en is iets waar je zelf geen aandeel in hebt. Een TV die hard staat, een drukke omgeving met veel rumoerigheid, een buur die aan het verbouwen is, een collega die harder dan nodig zit te bellen of iemand die met een pen zit te klikken. Maar externe ruis komt ook voor in andere communicatievormen dan verbaal. Iemand kan afkortingen gebruiken in schriftelijke communicatie die jij niet begrijpt of het lezen van een onduidelijk handschrift. Dit en nog veel meer externe omstandigheden zijn een reden waarom een boodschap niet goed wordt ontvangen en daardoor niet goed overkomt.
Interne ruis
Interne ruis zegt het eigenlijk al een beetje. Deze verstoring in het communicatieproces komt van binnen. Je denkt al snel aan gedachten die voorbij komen maar ook culturele verschillen, het spreken van een andere taal, verschil van religie of het voeren van een hevig geëmotioneerd gesprek hebben invloed op hoe de boodschap wordt verzonden en ontvangen. Evenals miscommunicatie ook valt onder interne ruis. Je bent ervan overtuigd dat jouw gesprekspartner volledig op de hoogte is van het te bespreken onderwerp, maar gaandeweg het gesprek vordert kom je erachter dit niet zo is. Jouw overtuiging is op dit moment de interne ruis.
Maar zoals eerder geschreven, chronische stress of het hebben van een burn-out is ook interne ruis. Alles wat van binnen speelt heeft invloed op de boodschap die jij wil verzenden en heeft invloed op hoe de boodschap wordt ontvangen.
Chronische stress en burn-out
Indien jij al langere periode leeft met veel spanning, is het niet vreemd als je last hebt van ruis in je communicatie. Je spreekwoordelijke emmer loopt al een tijdje over en veel nieuwe informatie sla je niet meer op. Dit heeft gevolgen voor het voeren van een gesprek. In een dergelijke situatie wordt al snel gekeken naar hoe vervelend dit is voor je communicatiepartner maar deze interne ruis is altijd nog vervelender voor jou. Als je niet bekend bent met geheugenproblemen en je hebt hier nu wel last van door stress, dan kan de frustratie aardig oplopen. Ook is het vermoeiend als je voor de zoveelste keer uit moet leggen hoe je je voelt. Doordat je gedachten op dit moment voortdurend interne ruis veroorzaakt trek je je liever terug.
Stress veroorzaakt door externe ruis
Chronische stress veroorzaakt niet alleen interne ruis, interne of externe ruis is over het algemeen dé oorzaak van stress of burn-out. Er wordt tegenwoordig ontzettend veel van ons gevraagd. Hoe we ons moeten gedragen, hoe de ideale vrouw of man er uit moet zien, hoe je je kinderen op moet voeden. En daar heeft iedereen een mening over. Het is net hoe je hiermee omgaat. De één schudt dit met gemak van zich af en de ander voelt met de dag de druk op lopen om maar te voldoen aan een ideaalbeeld die eigenlijk niet bestaat. Als je hier gevoelig voor bent is dit slecht voor je zelfvertrouwen, zelfinzicht en eigenwaarde. Aanhoudende pesterijen op de werkvloer hebben eenzelfde soort effect.
Stress door interne ruis
Het één heeft direct invloed op het ander. Wanneer jij ontvankelijk bent externe ruis een waarde te geven verandert dit vanzelf in interne ruis. Want hier benoemen we nogmaals het zelfvertrouwen en eigenwaarde. Hoe meer jij er bijvoorbeeld van overtuigd bent dat jij niet evenveel waard bent als een ander, durf je ook minder goed je grenzen aan te geven. Als je continu op zoekt bent naar bevestiging van anderen door een minderwaardigheidscomplex, zal je andermans behoeften boven die van jou plaatsen. Je hebt dan niet alleen kans om in een burn-out terecht te komen, ook een depressie is een reëel scenario aan het worden. De interne ruis die zich afspeelt in jouw hoofd, vooral wanneer dit overheersend negatief is, is een signaal die je niet mag negeren.
Meer balans
We kunnen externe en interne ruis niet volledig wegnemen. Dit is iets waar we de rest van ons leven mee te maken hebben. Maar er zijn wel manieren om beter om te gaan met ruis. Een van die manieren is werken aan je zelfvertrouwen (interne ruis) of het aanleren van betere prikkelverwerking (externe ruis). Als je denkt dat je genoeg handvatten hebt dit alleen te doen, juichen wij dat graag toe. Wanneer je hier wat extra hulp bij nodig hebt staan wij voor je klaar. Liberi biedt verschillende professionele coaches die jou helpen beter met interne en externe ruis om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan wandelcoaching en ontdek hoe je de over-stimulering van je af kunt wandelen onder begeleiding van een coach.