Hoewel we de term niet zo vaak gebruiken, weet iedereen wat integriteit is en wanneer het geschonden wordt. Wanneer iemand liegt en manipuleert, bijvoorbeeld voor eigen gewin, dan is die persoon niet integer. Hij zegt A, maar doet B. Hieronder lees je wat integriteit precies is. Het is een mooie karaktereigenschap, waar je, zoals bij alle karaktereigenschappen, wel in door kunt schieten. Mensen die een burn-out krijgen zijn in veel gevallen té integer. Hoe dat precies zit, leg ik hieronder uit. Ook kijken we naar het bewaken van je integriteit tijdens een burn-out. Je leest over:
Het woord integriteit is afgeleid van het Latijnse ‘integritas’, wat onder andere heelheid, eerlijkheid en fatsoen betekent
“Goede mensen hebben geen wetten nodig om verantwoordelijk te handelen, terwijl slechte mensen de wetten weten te omzeilen.” – Plato
Integriteit is de karaktereigenschap van een individu die inhoudt dat iemand eerlijk en oprecht is. De persoon beschikt over een intrinsieke betrouwbaarheid, zegt wat hij doet, en doet wat hij zegt, heeft geen verborgen agenda en veinst geen emoties. Een persoon met deze eigenschappen wordt integer genoemd.
De vraag of perceptie of iemand integer is, is deels subjectief. Hetzelfde geldt voor eigenschappen als ‘aardig’, ‘grappig’, ‘betrokken’ en ‘warm’. Het hangt deels van de andere persoon af hoe hij of zij de ander ervaart. Ik zeg bewust “deels” omdat iedereen het er vaak wel over eens is of iemand’s integriteit in het geding is of niet. Maar aan de andere kant kun je nooit in het hoofd van iemand anders kijken en weet je niet altijd helemaal zeker wat iemand’s echte bedoelingen zijn.
Bovendien beoordeel je iemand’s integriteit vaak aan de hand van je eigen referentiekader. Iets wat jij als niet integer beschouwt, kan een ander wel degelijk oprecht en integer bedoelen.
Om te illustreren hoe lastig het kan zijn om voor een ander integriteit te beoordelen, kun je zien aan een veel voorkomend voorbeeld. Neem bijvoorbeeld een profvoetballer. Een speler die vanuit de Nederlandse competitie naar Qatar gaat, wordt vaak als niet integer bestempeld. “Hij doet het alleen voor het geld.” Maar wie is een buitenstaander om dat te bepalen? En bovendien: als je er eerlijk voor uitkomt dat je het om de financiën doet, dan is dat toch óók een vorm van integriteit? Maar misschien wil deze voetballer nu eindelijk eens een buitenlands avontuur aangaan en kijkt hij er naar uit om een nieuwe cultuur te leren kennen. De moraal van het verhaal: wees voorzichtig met oordelen over de integriteit van een ander.
Net zoals je voorzichtig moet zijn met een oordeel over de integriteit van een ander, is het ook goed om stil te staan bij je eigen integriteit. Op een wat andere manier. Want je weet heus wel van jezelf wanneer je niet integer bent. De valkuil op het gebied van de eigen integriteit is voor sommigen het tegenovergestelde: je blijft altijd integer, misschien wel té integer wanneer mensen hier misbruik van maken. Wanneer integriteit (een hele goede eigenschap) gecombineerd wordt met bijvoorbeeld please gedrag of weinig zelfvertrouwen, kan dat je vatbaar maken voor stress en ervoor zorgen dat mensen over je heen lopen.
Integriteit is een veelgebruikte term in de professionele setting. Gemeentes en sommige bedrijven hechten veel waarde aan integriteit. Het is van belang dat werknemers de normen en waarden volgen van het bedrijf. Dat zij eerlijk handelen en niet kiezen voor eigen gewin ten koste van anderen, bijvoorbeeld door zich om te laten kopen. De compliance officer en een vertrouwenspersoon kunnen de integriteit in een organisatie borgen.
Toch is dat vaak niet genoeg. Het is van groot belang dat leidinggevenden voorlopers zijn op het gebied van integriteit. Wanneer zij het goede voorbeeld geven, is het makkelijker om te volgen. Wanneer zij zich echter laten verlijden tot egoïsme en oneerlijk gedrag, dan zal de gehele organisatie daaronder lijden.
Laten we eens wat concreter kijken naar wat het kan betekenen om integer te zijn:
We kunnen stellen dat een integer persoon de lat hoog legt voor zichzelf. Hij/zij moet eerlijk, open en goed handelen. Maar een mens heeft altijd egoïstische trekjes. We willen pijn vermijden, geluk naar ons toetrekken, we willen ons voortplanten en succesvol zijn. Een zeer integer persoon zal een deel van deze tendensen onderdrukken. Wanneer andere mensen de integriteit schenden, kan dat hard aankomen (pesten, discriminatie, machtsmisbruik of seksuele intimidatie). Iemand voelt zich dan gebruikt, of misbruikt. De desillusie kan leiden tot chronische stress en overspanning.
Ook kan iemand besluiten zijn integriteit te verwaarlozen. Als iedereen zich oneerlijk opstelt, dan ik ook. Dit is een vorm van zelfverloochening. Eigenlijk ben jij een eerlijk en oprecht persoon, maar door de omstandigheden verlies je dat. Je verliest dan je authenticiteit.
Het is dan ook de kunst om integer en trouw aan jezelf te blijven, zonder naïef te zijn. Goede zelfzorg betekent ook dat je je grenzen bewaakt en voor jezelf opkomt wanneer dat nodig is. Daarnaast betekent goede zelfzorg dat het soms best een tandje minder mag: perfectionisme en een hoge lat kunnen zorgen voor veel stress.
Stel nu dat jij een zeer integer persoon bent en terecht bent gekomen in een burn-out. Wat moet je met deze karaktereigenschap tijdens je burn-out herstel? Integriteit gaat vaak samen met:
Deze eigenschap zijn mooi, maar ze kunnen je herstel hinderen. Want wat als jij je té verbonden voelt met je werkgever? Wat als je je hierdoor erg schuldig voelt en besluit om je herstel te forceren? Het is belangrijk dat je dicht bij je zuivere integriteit blijft: je bent iemand die excelleert in eerlijk en oprecht zijn. Breng dus de moed op om eerlijk en oprecht te communiceren met je burn-out coach, bedrijfsarts en werkgever. En vooral ook met jezelf. Durf eerlijk te zijn naar jezelf over je huidige staat van zijn. En probeer te accepteren dat je herstel lang kan duren.
Integriteit kan je herstel in de weg staan wanneer het zich uit in een hoge standaard: alles moet eerlijk en perfect. Herstellen gaat makkelijker wanneer je jezelf soms toestaat een kind te zijn die passief is en voelt. Juist het doorschieten in de volwassen actieve denkende rol kan de druk op de ketel verhogen.
In dit blog keken we naar een wat onbekender onderwerp: de rol van integriteit bij burn-out. We zagen dat mensen met burn-outklachten nogal eens integere mensen zijn. Ze kunnen veel angst en stress voelen wanneer collega’s de integriteit schenden. Dat is dan extra pijnlijk, omdat zij zo hun best doen eerlijk te handelen. Je kunt een burn-out voorkomen door integriteit te combineren met realiteitszin, opkomen voor jezelf en je grenzen aangeven. Daarnaast is het goed om de lat soms wel te verlagen. Je hoeft niet perfect te zijn of je altijd perfect te gedragen.
Tijdens een burn-out kun je doorschieten in integriteit door je té verantwoordelijk te voelen voor je werkgever. Kies er in plaats daarvan voor om open en eerlijk te communiceren, vooral ook naar jezelf, maar vermijd naïviteit. Met naïviteit bedoel ik bijvoorbeeld dat je té veel persoonlijke zaken deelt met je werkgever, die hierdoor een overmatig en onterecht negatief beeld van je kan ontwikkelen.
Wees uiteindelijk trots op je integriteit; het is een mooie eigenschap en de wereld heeft het nodig. Laat je niet uit het veld slaan door mensen die zich niet integer opstellen. Daar sta je boven.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606
1 reactie
Fijn artikel, dankjewel hiervoor. Ik neem mee dat je eigenlijk vooral integer moet zijn voor jezelf en niet voor de ander. Dan ga je je grenzen duidelijk (kunnen) aangeven en misschien je wensen ook leren kennen waardoor je meer in je kracht komt te staan en niet over je heen laat lopen…