Je innerlijk kompas wijst je de weg als je hoofd het even niet meer weet. Een normaal kompas geeft het noorden aan. Zo weet je altijd in welke richting je kijkt. Je innerlijk kompas doet iets soortgelijks. In plaats van het noorden wijst het je in de richting van je hart. Wat bedoel ik daar precies mee?
Het is de richting die past bij jouw wensen, verlangens en dromen. Het is varen op de koers die past bij jou als persoon, niet bij wat de maatschappij of de mensen om je heen van je verwachten. In sommige gevallen kunnen externe verwachtingen en je eigen wensen overeen komen. Maar wat ik vaker zie is dat mensen proberen te leven naar andermans verwachtingen. Ze volgen het kompas van een ander en hun eigen kompas raakt buiten werking.
Iedereen heeft een innerlijk kompas, of je je er nu bewust van bent of niet. Het is echter goed mogelijk dat je innerlijk kompas door stress, spanning en gejaagdheid een beetje vastgeroest is komen te zitten. Het geeft dan niet meer duidelijk de juiste richting weer. Wees niet ongerust: je kompas is niet kapot. Met een beetje smeerolie, aandacht en liefde draait hij binnen de kortste keren weer in de juiste richting, zélfs als je je dat op dit moment nog niet voor kunt stellen.
Om ons innerlijk kompas weer werkzaam te maken is het allereerst nodig dat we een stapje terugdoen van de hectiek van alledag. Zoals ik al aangaf: door stress verlies je het zicht op je innerlijk kompas. Soms kan het letterlijk helpen om er even uit te stappen. Een weekendje weg, een stilteretraite, een dagje uitwaaien op het strand. Dit zijn manieren om onze batterij weer op te laden. Met een lege batterij kan je niet werken, laat staan energie opbrengen om na te denken over wat je daadwerkelijk wilt.
Onze beste ingevingen komen vaak op onverwachtse momenten, zoals onder de douche of tijdens een wandeling. Je kunt zelf de ruimte scheppen en de deur open zetten voor inspiratie door pauzemomenten voor jezelf in te plannen. Kleine pauzes op een werkdag, een middagje voor jezelf in de week en misschien elke twee maanden een hele dag weg. Meditatie, sport, dans, creativiteit: het zijn allemaal dingen die je hoofd leeg kunnen maken waardoor het zicht op je innerlijk kompas weer helderder wordt.
Je innerlijk kompas zou je kunnen omschrijven als je intuïtie. Intuïtie is als een spier. Gebruik je hem niet, dan wordt hij zwakker. Maak je gebruik van je spieren, dan krijg je er spierballen voor in de plaats. Je intuïtie is je onderbuikgevoel. Het zwakke stemmetje dat vaak overschreeuwd wordt door je verstand. Je verstand heeft vaak meteen een oordeel klaar. Je intuïtie is ontvankelijker en opener. Als je dus voor een keuze komt te staan heb je er vaak meteen een gevoel over. Wel of niet. Je intuïtie weet het, je innerlijk kompas wijst je de juiste richting. Het verstand gaat echter redeneren en voors en tegens afwegen. Vaak kom je dan op een andere beslissing uit dan wanneer je je intuïtie had gevolgd.
En juist dít gegeven kun je gebruiken. Je kunt zelfs in de alledaagse kleinste beslissingen je innerlijk kompas trainen. Wil je groentenspread op je brood, of hagelslag? Je eerste ingeving is misschien hagelslag. Maar je verstand vindt dat je moet afvallen en dat je voor de groentenspread moet kiezen. Uiteraard is er een tijd en een plaats voor alles. Als je gezond wilt eten is je verstand je grootste vriend. Het helpt je in telkens de afweging maken voor het ene of het andere voedingsmiddel.
Maar als je je innerlijke kompas nooit de weg laat wijzen, dan verlies je het contact ermee. Probeer dus bij allerhande beslissingen tijdens je dag te voelen wat je eerste ingeving is. Dat rode shirt of de groene? De weg door de binnenstad of door het parkje? Voel wat het met je doet om te vertrouwen op je eerste ingevingen. Heb je er moeite mee, of vind je het eigenlijk wel heel erg leuk? Zit het je verstand in de weg of gaan ze wel mooi samen?
Als je je innerlijk kompas wat hebt getraind in de kleine dingen kun je het ook voor grotere dingen gaan inzetten. Dit kan spannend zijn. Wel of niet een tweede afspraakje maken met die date? Die sollicitatie wel of niet doen? Wel of niet kiezen voor dat huis? Bij grote beslissingen kan het natuurlijk geen kwaad (en is het uiteraard verstandig) om je verstand in te zetten.
Je zult bij de koop van een huis bijvoorbeeld een goede inschatting willen maken van je financiële situatie en de mogelijkheden die je hebt. Maar als je alléén maar vaart op je verstand, dan maak je misschien een keuze die toch niet goed bij je past. Een huis bijvoorbeeld kan op papier een gouden kans zijn, maar bij binnenkomst tijdens de eerste bezichtiging voelde je een zware en drukkende energie. Mogelijk is dit niet het huis waar jij je in thuis zult kunnen voelen. Als je je gevoel met je verstand wegdrukt gebruik je niet je volle potentieel bij het maken van een juiste keuze.
Zoals je ziet is het werken met je innerlijk kompas geen getoetste wetenschappelijke methode. Het is vooral een ervaren en een ontdekken. Het is het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Het ontdekken dat zich een weten in jezelf bevindt dat meer wijsheid bevat dan alle adviezen en redenaties die anderen je kunnen geven.
Het is een terugkeren naar jouw innerlijke wijsheid. Om vervolgens vanuit die wijsheid de juiste beslissingen in je leven te kunnen maken. Is dat soms eng? Zeker weten! Is het de moeite waard? Zeker weten! Het maakt het leven een stuk kleurrijker, uitdagender en voller als je alle kanten van jezelf de ruimte geeft. Dus je verstand, maar zeker ook je innerlijk kompas! Ga het eens proberen en ontdek zelf wat het je brengt.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606