Zoeken

Zoeken sluiten

Innerlijk kindwerk

donderdag 25 januari 2024
"Het is onzin, zegt het verstand. Het is belachelijk, zegt de trots. Het is onmogelijk, zegt de ervaring. Het is wat het is, zegt de liefde."
Erich Fried
Uitval door stress is in de afgelopen 5 jaar, 8 keer zo hoog geworden.
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Innerlijk kindwerk

Heb je het gevoel dat je vastloopt in je leven en weet je niet zo goed waardoor dat komt, dan kan innerlijk kindwerk mogelijk uitkomst bieden. Wat dit precies is en wanneer het behulpzaam kan zijn dit in te zetten, lees je in deze blog!

Coping mechanismen

Voor we direct duiken in wat innerlijk kindwerk is, eerst een korte uitleg over het ontwikkelen van coping mechanismen. Dit zijn kort gezegd gedragingen die we – veelal als kind – onbewust oppikken om staande te kunnen blijven in een situatie die voor ons als bedreigend en onveilig aanvoelt. Het gaat er dus niet zozeer om of het objectief gezien onveilig was, maar of je het ervaren hebt als onveilig. Als dat zo was, dan zul je je op een bepaalde manier hebben gedragen om te kunnen overleven. Dat was toen behulpzaam, maar vaak nemen we deze gedragingen mee in ons volwassen leven. Dit zijn onze coping mechanismen. Het is je ‘default mode’ als het moeilijk, spannend of onprettig voelt.

Wanneer innerlijk kindwerk waardevol kan zijn

Laat ik bovenstaande verduidelijken met een voorbeeld, waarbij ook helder wordt wanneer innerlijk kindwerk van toegevoegde waarde kan zijn. Een coachee die als kind een vechtscheiding meemaakte, heeft zich in de periode daarna heel erg eenzaam gevoeld. De ouders lagen met elkaar in de clinch en hadden emotioneel én fysiek weinig aandacht voor het kind. Het kind heeft toen (onbewust) de overtuiging opgedaan dat het ongewenst was. Als kind hebben we het nodig om ons gezien en geliefd te voelen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Deze coachee heeft als kind heel hard geprobeerd de liefde en waardering van de ouders te verdienen. Ze ging heel hard werken op school om goede cijfers te halen en probeerde overal in uit te blinken, zodat haar ouders haar misschien zouden opmerken. Ze kreeg wel eens een haast argeloos complimentje, maar dit gaf haar niet de vervulling die ze zocht.

Innerlijk kindwerk als volwassene

Tot in haar volwassen leven is ze blijven zoeken naar waardering, erkenning en bevestiging. Hierdoor heeft ze perfectionistische trekken ontwikkeld die haar heel ver hebben gebracht. Het is dus niet zo dat een coping mechanisme alleen maar negatief is! Helaas heeft haar perfectionisme haar ook tot een burn-out gebracht. De negatieve gevolgen van het leven vanuit een coping mechanisme komen vaak naar voren door bepaalde klachten. In het geval van deze coachee kwam dat door stress- en spanningsklachten die uiteindelijk leidden tot een burn-out. Ze vroeg namelijk veel te veel van zichzelf. Innerlijk kindwerk kan ons dus helpen van deze klachten af te komen door de oorzaak aan te pakken.

Zolang we ons – vanwege onze coping mechanismen – op een bepaalde manier gedragen, maar ons er niet bewust van zijn, leven we een leven dat niet passend voor ons is. We leven vanuit oude kindpijn en proberen die pijn te vermijden. Wat toen (ten tijde dat we kind waren) heeft gewerkt, werkt nu tégen ons. Bij deze coachee hielp het als kind om te gaan met de eenzaamheid en het verloren gevoel. Door hard te werken aan school, sport en hobby’s was er geen ruimte meer over om de pijn van de verlatenheid en ongewenstheid te voelen. Onbewust zette ze dit gedrag voort toen ze ging studeren en daarna werken.

Innerlijk kindwerk om je gewonde kinddelen te helen

Lange tijd ging het nog goed. Hoewel ze veel stress ervoer, kon ze zichzelf nog lange tijd staande houden. Ze liep op haar tenen, maar ze was toch cum laude geslaagd? En haar werkgever was toch heel tevreden over haar? Zeker. Maar wie was er eigenlijk niet tevreden met het leven dat ze leidde? Precies, dat was zijzelf.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Innerlijk kindwerk biedt uitkomst. Vanuit Liberi bieden we dit met regelmaat aan binnen onze coach trajecten. Veel ongewenst gedrag is namelijk te herleiden naar trauma’s en pijnlijke ervaringen uit onze jeugd. Het is belangrijk te erkennen dat het kleine meisje of jongetje in jezelf er nog steeds is. Natuurlijk ben je nu volwassen, maar bepaalde kinddelen in jezelf voelen zich nog steeds eenzaam, verlaten, ongeliefd of wat dan ook.

Hoe werkt innerlijk kindwerk?

Innerlijk kindwerk begint er dan ook mee hier bewust van te worden. Dit kan gebeuren tijdens het gesprek met een coach, maar ook bij bepaalde oefeningen zoals tijdens familieopstellingen, systemisch werk, voice dialogue of visualisatie. Alleen al de bewustwording van het verdrietige, angstige, eenzame of bange kind in jezelf kan veel emoties losmaken. Vervolgens is het nodig om dit kinddeel in jezelf toe te spreken. Dit gaat tijdens sessies altijd met behulp van de coach. Wat heeft je innerlijke kind nodig? Kun je hem of haar dit nú geven, vanuit jouw plaats als volwassene?

Als je aan de slag gaat met innerlijk kindwerk, kan het ook heel behulpzaam zijn om te gaan schrijven. Schrijf je gedachten over jezelf eens uit. En schrijf eens de gedachten van jouw innerlijke kind op. Waar maakte zij zich zorgen om? Wat heeft hij het meest gemist? Wat deed haar zoveel verdriet? Waar verlangde hij zo naar, maar kreeg hij niet van zijn ouders? Door dit op te schrijven creëer je nog meer bewustwording. Maar je maakt op deze manier ook ruimte om deze kindstukken in jezelf te helen.

Waar begint heling?

Heling begint dus eerst met bewustwording. Vervolgens is het bij innerlijk kindwerk nodig dat je leert inzien dat je nu volwassen bent. Dat jíj degene bent die jezelf kunt geven wat je toen nodig had. Natuurlijk kan het ook heel helend zijn om – indien dit mogelijk is – met je ouders in gesprek te gaan. Om jouw verhaal te doen. De kans bestaat natuurlijk dat je ouders dit nog niet kunnen ontvangen. Mogelijk zijn hun eigen kindstukken nog niet geheeld en voelen ze zich vooral aangevallen. Of schieten ze in de slachtofferrol.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Verwacht dus niet dat de heling van hun kant uit komt, maar dat het hem zit in het feit dat jíj nu kunt aangeven wat je toen gemist hebt. Dat kon je als kind niet, dus het is een bekrachtigende ervaring om dat nu wél te kunnen doen. Verwachtingsmanagement is hier wel heel belangrijk. Een coach kan je hierbij begeleiden. Neem dus vrijblijvend contact met ons op als je hier meer over wilt weten!

 

Wat is stress

Stress is een normaal lichamelijk verschijnsel dat optreedt wanneer het lichaam reageert op een uitdaging of bedreiging. Het kan een kortstondige reactie zijn, zoals de "fight-or-flight" reflex die optreedt wanneer we ons in een gevaarlijke situatie bevinden, of het kan een langdurige aandoening zijn die ontstaat wanneer we onder druk staan en niet in staat zijn om te ontspannen. Stress kan alledaags voorkomen en wordt vaak veroorzaakt door werk-, school- of familieproblemen. Soms is stress ook een reactie op een traumatische gebeurtenis, zoals het verlies van een geliefde of het meemaken van een aangrijpende gebeurtenis. Symptomen van stress kunnen fysiek, emotioneel, cognitief en gedragsmatig zijn.

Wat is een burn-out?

De term burn-out hoor je vaak, maar wat is het nou eigenlijk? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen overspanning, depressie, oververmoeidheid en burn-out? Wij hebben het voor je op een rij gezet én vertellen hoe je van een burn-out kunt herstellen of hoe je een burn-out kunt voorkomen.

Waarom kiezen voor wandelcoaching?

Als experts op het gebied van begeleiding bij stress kiezen wij bewust voor coachen in de buitenlucht. Dit is misschien niet de meest traditionele manier van therapie, toch kiezen we hier bewust voor! Wij zetten graag op een rijtje wat wandelcoaching is, welke onderzoeken bewijzen dat het de beste vorm van therapie is en wat jij er van mag verwachten in de praktijk.

Heb ik een burn-out?

Dat is de vraag die je misschien jezelf aan het stellen bent. In onze gratis burn-out test krijg je in 50 vragen antwoord op de vraag over hoe het nu daadwerkelijk met jouw stressniveau is gesteld. Ook verschaft het jou meteen duidelijkheid over de symtomen die jij ervaart in jouw dagelijkse leven. Deze burn-out test duurt ongeveer 5 minuten.
Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

In 4 eenvoudige stappen aan de slag met Liberi

  1. Vul het contact formulier in of neem telefonisch contact met ons op.
  2. Wij nemen binnen 24 uur contact met je op.
  3. Samen met jou inventariseren we jouw coachingsbehoefte.
  4. Maak vrijblijvend kennis met jouw coach.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven