Zoeken

Zoeken sluiten

In het hier en nu leven

dinsdag 19 september 2023

De afgelopen jaren wordt er steeds vaker gesproken over in het hier en nu leven. Helaas berust er nogal een stigma op dit levensmotto dat het iets is voor zweverige mensen. Dat het een typische levensstijl is voor personen die zich richten op spiritualiteit. Met dit blog willen we dit voor eens en altijd uit de wereld helpen. Het is een gegeven dat mensen die in een burn-out terecht komen over het algemeen niet in het hier en nu leven. Er wordt teveel naar het verleden gekeken hoe dit verliep en dit wordt al referentiekader voor de toekomst gebruikt. Het gaat er in een burn-out dan ook niet om wat je doet, maar hoe je hiermee omgaat. Door in het hier en nu te blijven, ben je in optimale verbinding met het leven.

Hier en nu is aanwezig zijn
Verschil tussen leven en omstandigheden
Hoe leef je in het hier en nu? Een aantal tips
Met een coach terugkomen in het hier en nu

Iemand staat op de top van een berg met zijn armen wijd. Genieten van het Hier en nu.

Hier en nu is aanwezig zijn

Met aanwezig zijn bedoelen we niet dat je bijvoorbeeld present bent op je werk of aangelegenheden niet uit de weg gaan. Aanwezig zijn is aandacht hebben voor het hier en nu. Je bent met je volste verstand actief betrokken bij het moment wat zich nu voordoet. Niet wat zich vorige week heeft afgespeeld of wat er morgen eventueel kan gebeuren. Je beleeft het huidige moment oordeelvrij en weet te benoemen wat er gaande is. Het is het moment zelf volledig ervaren en daarbij weten hoe jij emotioneel betrokken bent in het hier en nu zonder dit te manipuleren. Je volledige aandacht gaat naar wat je nu beleeft en voelt. Als je volledig in het hier en nu leeft, weet je dat alleen dit moment bestaat.

Er is geen later

Natuurlijk is er een morgen, overmorgen en een volgende week. Het grote verschil tussen ons mensen en de andere dieren op deze aardbol is het vermogen om vooruit te denken. Alleen van honden is bekend dat zij kunnen piekeren voor het slapen, maar het is niet duidelijk wat er dan precies in hun hoofd omgaat. Wij als mens zijn wereldkampioen in het bedenken van situaties die nog niet zijn gebeurd en hoogstwaarschijnlijk ook nooit gaan gebeuren. In ieder geval niet zoals wij het al precies hebben uitgedacht. Feitelijk gezien bestaat het leven alleen maar uit een hier en nu, alleen creëren wij een belevingswereld van hoe het straks en later zou moeten gaan.

Verschil tussen leven en omstandigheden

Het lijkt wel alsof we meer waarde hechten aan de omstandigheden waar we in leven dan het oprecht beleven van het hier en nu. In grote lijnen heeft het een invloed op het ander, maar het zijn twee verschillende aspecten in het leven.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Onder levensomstandigheden verstaan we: Je huis, geld, baan, religie, politiek, cultuur, nieuws etc.

Onder het leven in hier en nu verstaan we: Ervaren hoe de zon op je huid schijnt, een kindje wat lachend van plezier voorbij rent, genieten van de rust die je ervaart, een lach die je op straat van een wildvreemde krijgt etc.

Tegenwoordig is ons leven veel te veel afhankelijk van onze levensomstandigheden in plaats van wat er gebeurt in het hier en nu. Status en materialistische erkenning lijkt wel waardevoller te zijn dan de ervaring van het leven in het hier en nu. Wanneer je dit niet beseft, racet het leven aan je voorbij.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe leef je in het hier en nu? Een aantal tips

Juist doordat we in de moderne wereld van nu zijn vergeten hoe we écht moeten leven, ervaren en voelen, is terugkomen in het hier en nu niet zo makkelijk als je denkt. We leven van stressmoment naar stressmoment en voor we het weten zijn we tien jaar verder in de tijd. Hierom geven we graag een aantal tips en manieren hoe jij meer in het hier en nu kan gaan leven.

Bovenaanzicht van twee kopjes koffie en een tekstbord met de tekst: Inhaleer de toekomst en adem het verleden uit.

Stiltes mogen er zijn

Er is altijd wel iets van geluid of lawaai om ons heen en indien dat er niet is, maken wij dat zelf wel. Als je alleen al kijkt naar de gesprekken die je voert, worden de meeste van ons ietwat ongemakkelijk als er een stilte valt en vullen we die graag op. Probeer wat meer te genieten van de stilte om je heen. Niet ieder moment hoeft opgevuld te worden. De stilte vertelt ons veelal meer dan we door hebben. Soms hoef je er alleen maar naar te luisteren.

Observeren is de sleutel tot het hier en nu

Hoe vaak kijk je om je heen en zie je wat er allemaal gebeurt? En hoe vaak doe je dit oordeelvrij? In het hier en nu hoef je enkel en alleen te ervaren wat er daadwerkelijk gebeurt. Gedachten die op dat moment opkomen mag je er laten zijn. Je hoeft niet altijd iets te doen met wat je brein je vertelt. Het enige wat je hoeft te doen in het hier en nu is valideren wat je ziet, hoort, ruikt, voelt en hoort.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Het verleden bestaat niet meer

Gisteren is geweest en morgen is nog niet gebeurd. Het enige wat telt is nu. Je hebt geen invloed meer op het verleden. Als we het verleden feitelijk gaan bekijken, bestaat het alleen nog maar in onze gedachten. Waarom laten we het heden dan grotendeels bepalen door iets wat niet meer bestaat? We zeggen niet dat je het verleden moet uitwissen of vergeten. Probeer in het hier en nu te leven door dit moment een nieuwe kans te geven zonder dat je er een referentie uit het verleden bijhaalt.

Laat de controle los

We houden van controle en willen graag weten waar we aan toe zijn. Dit kan alleen door je krampachtig aan iets vast te houden. Iets wat alleen maar meer spanning geeft indien het niet loopt zoals jij het had bedacht. En laten we eerlijk zijn, hoe vaak loopt iets precies zoals jij het had uitgedacht? Laat de controle van het leven los. Het leven controleer je niet, het overkomt je. Zo ervaar je steeds meer het hier en nu.

Een thee mok met een boeddha beeldje ernaast. Op de mok staat de tekst: Let go!. Loslaten is belangrijk om in het hier en nu te leven.

Met een coach terugkomen in het hier en nu

Wanneer je na het lezen van dit blog tot de conclusie bent gekomen dat je het lastig vindt in het hier en nu te leven, hebben we goed nieuws voor je. Ook onze professionele coaches hebben dit moeten leren, en ook bij hen is dit niet over één dag ijs gegaan. En hoe fijn is het om te werken aan jouw eigen persoonlijke ontwikkeling samen met iemand die hetzelfde pad heeft bewandeld? Indien jij ook terug wil komen in het hier en nu en kiest voor een optimale zingeving en beleving van het leven, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven