Iemand anders laten testen op een burn-out: is dat mogelijk en zo ja, is dat verstandig? Om antwoord te geven op die eerste vraag: ja, dat is absoluut mogelijk. Of iemand anders een burn-out test laten doen verstandig, is een tweede vraag. Wanneer je een burn-out hebt, heb je in principe behoefte aan gespecialiseerde hulp. Een burn-out overwinnen, is vaak niet iets dat je op eigen kracht kunt doen. Dat is namelijk het verschil tussen overspannen zijn en een burn-out hebben: wanneer je overspannen bent, kun je hier zelfstandig van herstellen door onder andere voldoende rust te nemen.
Herstellen van een burn-out, is een intensief traject. Wanneer je vermoedt dat iemand in jouw omgeving (waarschijnlijk iemand die je dierbaar is) een burn-out heeft of een zeer groot risico loopt op het krijgen van een burn-out, wil je hem of haar helpen. Maar iemand anders een burn-out test laten doen, dat is nogal wat. Het voorstel kan goed uitpakken, maar ook slecht uitpakken. In deze blog ga ik dieper in op de vraag waarom het wel of niet verstandig is om iemand anders een burn-out test te laten doen. Maar vooral ook op de vraag wanneer dit wel of niet zinvol is.
Iemand anders een burn-out test laten doen: staat hij/zij hiervoor open?
Een burn-out test van Liberi is een betrouwbare en accurate test. Onze methode wordt gebruikt om vast te stellen of iemand een verhoogd risico loopt op het krijgen van een burn-out. Ook kan de test uitwijzen of iemand wellicht al een burn-out heeft. Wij kunnen de kwaliteit en nauwkeurigheid van onze burn-out test garanderen omdat deze werkt met behulp van de 4DKL-methode. Dit is een officieel erkende methode die ook door psychologen en artsen wordt gebruikt. Het maken van de test duurt niet lang, slechts enkele minuten. Je bent waarschijnlijk geneigd te denken: het is een eenvoudige test, hij duurt niet lang, dus waarom zou iemand deze niet willen maken?
Het maken van de test, kan confronterend zijn. Daarom kan iemand anders een burn-out test laten doen, een lastige opgave zijn. Want wat als diegene er helemaal niet voor open staat? Ervoor open staan is namelijk wel een van de weinige voorwaarden voor het maken van de test. Iemand die hier niet voor open staat, zal de test waarschijnlijk niet naar volle waarheid invullen (als hij/zij dit überhaupt al wil doen). Wanneer de test niet naar waarheid wordt ingevuld, zijn de resultaten niet betrouwbaar.
Iemand kan tal van redenen hebben om een burn-out test niet te willen maken:
- Hij/zij is bang voor de uitkomst van de test
- Een burn-out coach wordt niet door de verzekering vergoed (angst voor hoge kosten)
- De persoon in kwestie speelt mooi weer of herkent de signalen van een burn-out niet
- Hij/zij voelt zich onbegrepen
- In zijn of haar beleving is een burn-out coach een modeverschijnsel
Angst is vaak de reden
Vaak ligt angst ten grondslag aan de onwil om een test te maken. Waarschijnlijk is dat angst voor iets waar je helemaal niet bang voor hoeft te zijn. Zo kun je bij ons een gratis burn-out test doen en zijn er tal van mogelijkheden om coaching alsnog (deels) vergoed te krijgen. Mensen ervaren extreme stress of een burn-out soms nog wel als een teken van zwakte. Daarom is het niet ondenkbaar dat iemand de hakken in het zand zet en elke vorm van hulp weigert. Wanneer iemand echt geen hulp accepteert en bijvoorbeeld ook weigert om een test te maken, houdt het op een gegeven moment op.
Natuurlijk kun je proberen om iemand te overtuigen en te redeneren. Daarbij is het belangrijk om degene die je de burn-out test wil laten doen niet tegen de haren in te strijken. Doorduwen heeft weinig zin. Het gaat erom dat de ander ervan overtuigd is dat het voor zijn/haar eigen gezondheid en welzijn van belang kan zijn om de test te maken. Baat het niet, dan schaadt het niet: niemand is verplicht om iets te doen met de uitkomst van de test, wat deze test ook is.
Hoe overtuig je iemand anders om een burn-out test te doen?
Wanneer je iemand anders een burn-out test wilt laten doen, stuur je hierop aan omdat je om die persoon geeft. Je maakt je zorgen om zijn/haar (mentale) gesteldheid. Neem dit altijd als uitgangspunt. Breng je argumenten zo dat voor de ander duidelijk is dat je probeert te helpen en dat jij je zorgen maakt. Benoem ook waarom, maar wees hiermee wel voorzichtig. Niemand vindt het leuk om hard met problemen geconfronteerd te worden.
Je schamen voor een burn-out is absoluut niet nodig. Jij weet dit, maar weet de ander dit ook? Elk jaar weer krijgen honderdduizenden mensen last van een burn-out, alleen al door werkstress. Het kan letterlijk iedereen overkomen die te lang bloot wordt gesteld aan ongezonde stress. Ik schreef zojuist dat angst mensen er soms van weerhoudt om de juiste stappen te nemen. Schaamte is een andere goede reden. Iemand anders overtuigen om een burn-out test te maken, gaat dan ook het beste wanneer je niet direct met de deur in huis valt. Hoor eerst eventuele bezwaren, angsten of schaamte aan en probeer hem/haar gerust te stellen. Iemand met een (naderende) burn-out is vaak niet meer zichzelf.
Het is gelukt iemand anders een burn-out test te laten doen, en dan?
Wanneer iemand anders een burn-out test laten doen is gelukt, is dat een belangrijke eerste stap op weg naar hulp en herstel. Je zult merken dat degene die de test heeft gedaan ook echt een stap verder is in het proces. Van je omgeving horen dat je mogelijk een probleem hebt, kan lastig en confronterend zijn. De resultaten van een objectieve, wetenschappelijk onderbouwde test kunnen mensen net het vertrouwen geven of zorgen voor de urgentie die tot nu toe miste.
Zoals ik zojuist al schreef: met de resultaten van de test hoef je niets te doen. Wijst de test echter uit dat er sprake is van een mogelijke burn-out, of een verhoogd risico op een burn-out, dan kan er een vrijblijvende afspraak worden gemaakt met een van onze coaches. Wanneer de eerste, belangrijke stap is gezet, zul je zien dat iemand veel eenvoudiger erkent dat hij of zij gebaat is bij hulp.