Voordat we je meenemen in het onderwerp hypocrisie en de relatie met stress en burn-out, willen we benadrukken dat we het in dit artikel niet hebben over de platte hypocriete houding die je soms ervaart bij iemand. We bespreken de dieper gelegen vorm van hypocrisie die iedereen op enig manier wel met zich meedraagt. Het is een onderwerp dat veelal onderbelicht blijft omdat het toch ietwat confronterend kan zijn. Deze kant van onszelf willen we vaak niet erkennen, terwijl erkenning ons veel verder kan brengen op de weg van herstel. Vooral wanneer je last hebt van chronische stress of zelfs in een burn-out zit. Wat is de relatie met stress en burn-out eigenlijk? En hoe heeft dit invloed op ons welzijn? Lees het in dit blog.
We dragen allemaal wel eens een masker in verschillende aspecten van ons leven en daar begint vaan de hypocrisie. Op het werk, bij sociale gelegenheden en zelfs in persoonlijke of intieme relaties kunnen we onbewust een schijn-uiterlijk creëren. Deze komen dan veelal niet overeen met onze ware gevoelens en overtuigingen. Het gevoel om je alsmaar voor te doen als iemand die je niet bent kan ervoor zorgen dat je in een innerlijk conflict terecht komt, een gevoel van niet oprecht zijn. Ook deze vorm van vertoning valt onder hypocrisie. Je probeert je beter voor te doen dan je eigenlijk bent. Het is heel belangrijk om te onthouden dat je nooit meer of minder dan iemand bent en je je nooit hoeft voor te doen voor iemand die je niet bent.
Als je voortdurend leeft achter maskers en verkeert in een staat van hypocrisie, ontstaat er een innerlijk gevecht dat veel spanningen kan veroorzaken. Je probeert enerzijds te voldoen aan andermans verwachtingen, maar aan de andere kant worstel je met je eigen normen, waarden en overtuigingen. Feitelijk ben je aan het handelen tegen alles waar je voor staat. Het kan zijn dat je voor een bedrijf werkt waar je ethisch niet achter staat of dat je mee lacht met je vrienden om grappen die tegen je gevoel in gaan. Deze innerlijke strijd kan een ernstige bron van stress worden. Dit kan overslaan in chronische stress en uiteindelijk leiden tot een burn-out.
Zoals hierboven al kort genoemd is hypocrisie iets wat vaak onbewust voorkomt. Er zijn een aantal redenen waarom dit gebeurt en een daarvan is sociale druk. Wanneer je niet bewust achter een masker leeft kan het zijn dat je bang bent voor sociale afwijzing en oordelen van anderen. Je hebt angst om bepaalde mensen kwijt te raken, ook hebben jullie niet dezelfde normen en waarden. Vooral de angst dat anderen erachter komen dat jij er niet hetzelfde in staat zorgt ervoor dat je niet handelt naar wat je daadwerkelijk voelt.
Dit zie je vaker op de werkvloer dan bijvoorbeeld in sociale kringen. Je leidinggevende die anders denkt over bepaalde politieke debatten of je collega’s die er een vervelend roddelcircuit op nahouden waar jij ook aan meedoet terwijl dit tegen je gevoel indruist.
Onder sociale druk doe je soms gekke dingen. Je knikt ja waar je nee bedoelt of je loopt mee met activiteiten waar je normaliter niet voor zou kiezen. Onbewuste hypocrisie kan ontstaan wanneer je verbinding mist met de wereld om je heen. Wat hierin belangrijk is om te onthouden is dat authenticiteit essentieel is voor ons welzijn. Als je vaker een keuze maakt die niet aansluit bij wie jij bent, kan dit de verbinding en relaties die je hebt flink belemmeren. Je creëert er niet alleen stressklachten mee, je voelt je veelal ook niet op je gemak bij mensen waar je niet mee op een lijn zit. Dit geldt ook andersom. Anderen hebben snel genoeg door wanneer jij niet je ware zelf bent en gaat tegen je werken.
In de meeste gevallen, niet altijd, is hypocrisie verborgen voor de mensen om je heen. Terwijl je vriendelijk lacht om die foute grap of beleefd blijft doen tegen die zeer onaardige collega, stapelt bij jou van binnen de spanning op. Je bent jezelf niet, draagt gedurende de gehele dag een masker, komt absoluut niet tot je recht en raakt stukje bij beetje je authenticiteit kwijt. Wanneer je jezelf voor een langere periode in die rol plaatst, kan de stress dusdanig opstapelen dat je emotioneel uitgeput raakt. Uiteindelijk kan dit een burn-out tot gevolg hebben.
Herken jij jezelf in sommige van bovenstaande aspecten en wil je het vanaf nu anders aan gaan pakken. Dat kan! Het is nooit te laat om terug te komen tot jezelf en de ware jij te leren kennen. Veel van ons handelen is onbewust en zo ook de hypocrisie die we soms meenemen in ons leven. Samen met een professionele coach start je de zoektocht naar wie jij echt bent en waar jij voor staat. Combineer wandelcoaching met cognitieve gedragstherapie om tot de kern van jouw bestaan te komen. De persoonlijke ontwikkeling die wij allemaal doorlopen in het leven is een continu proces en voor alle fases in het leven. Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606