Zoeken

Zoeken sluiten

Hyperhidrosis: wat is de invloed van stress?

maandag 12 juli 2021

Hyperhidrosis: wat is de invloed van stress?                                       

Zweten gebeurt doorgaans bij warmte of wanneer wij ons inspannen, zoals met sporten. Transpireren is dan een functie van het lichaam om af te koelen. Daarnaast is zweten één van de symptomen van stress, maar ook van angst of nervositeit. Zodra we weer ontspannen, stopt het zweten. Soms is er echter sprake van overmatig zweten, dit wordt ook wel hyperhidrosis genoemd. Bij hyperhidrosis kun je bovendien gaan zweten op verschillende lichaamsplekken. Dit kan veel lichamelijk ongemak geven. Dit leidt tot meer stress, maar ook tot schaamte en minder zelfvertrouwen. In dit blogartikel kom je meer te weten over het ontstaan van hyperhidrosis en de invloed van stress. Daarnaast geven wij aandacht aan hyperhidrose behandeling. Hierbij benadrukken wij het op natuurlijke wijze verminderen van hyperhidrosis, namelijk door aanpassingen te doen in je levensstijl. Zo zul je weer floreren in jouw persoonlijke leven, maar ook op het werk.

hyperhidrosis

Hyperhidrose betekenis

Hyperhidrosis is een chronische aandoening van overmatig zweten. De zenuwprikkel om te gaan zweten ontstaat vermoedelijk in onze hersenen, namelijk in de hypothalamus. Hier ligt een belangrijke functie voor onze neurotransmitters. Bij hyperhidrosis kan er sprake zijn van overmatig zweten over het gehele lichaam, maar voornamelijk de oksels, de handpalmen en de voeten. Dit wordt ook wel gegeneraliseerde hyperhidrose genoemd. Bij overmatig zweten bij voornamelijk de oksels spreekt men van gelokaliseerde hyperhidrose. De exacte oorzaak hiervan is onbekend. Wel zijn er een aantal aanwijzingen te benoemen die de prikkel tot zweten verhogen.

Hoe ontstaat hyperhidrose?

Hoewel de oorzaken van hyperhidrose niet helemaal bekend zijn, behoren angstgevoelens en stressklachten tot de voornaamste oorzaken. Ook een verstoring in de emotionele balans kan aanleiding zijn tot het ontstaan van hyperhidrose. Daarnaast kan het een erfelijke aandoening zijn. Bovendien zijn er bepaalde levensmiddelen die overmatig zweten kunnen bevorderen. Bijvoorbeeld alcohol, koffie en pikant gekruid voedsel. Tenslotte kan ook een verstoorde schildklierwerking de oorzaak zijn. Bij hyperhidrose kan het zweten gebeuren op bepaalde momenten, maar soms gebeurt het zweten zelfs constant. Hierin ligt dus het verschil van normaal zweten en overmatig zweten.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hyperhidrosis disorder: de symptomen

Overmatig zweten is heel vervelend en kan psychische problemen geven, zoals gevoelens van schaamte. Het kan daardoor leiden tot negatieve gedachten en piekeren. Het kan zelfs een burn-out of een depressie tot gevolg hebben. Stress speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van hyperhidros, herken jij de stress symptomen? Zo kun je prikkelbaar zijn, je opgejaagd voelen of een kort lontje hebben. Daarnaast kun je moeite hebben met je concentratie en stemmingswisselingen hebben. Bij angstklachten kun je ook hartkloppingen hebben of last hebben van benauwdheid en hyperventilatie. Het is dan ook belangrijk om de symptomen van stress of een burn out tijdig te herkennen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Lichamelijke disbalans

Bovendien kun je vermoeidheid en hoofdpijn ervaren, maar ook een gebrek aan energie en een lage weerstand. Het overmatig zweten vergt energie van je lichaam waardoor er mogelijk een tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan. Bijvoorbeeld een ijzertekort wat kan leiden tot bloedarmoede. Bij veel stress vergt het lichaam namelijk meer ijzer.

Als je last hebt van hyperhidrose kun je ook te maken krijgen met andere lichamelijke symptomen. Bijvoorbeeld huidproblemen, zoals eczeem. Daarnaast kunnen darmproblemen ontstaan als gevolg van een disbalans in de spijsvertering. Misschien heb je geen eetlust? Of neig je juist naar ongezonde voeding?

hyperhidrosis

Hyperhidrosis behandeling: verander je levensstijl

Hoewel er geneesmiddelen bestaan die hyperhidrosis kunnen verminderen, kunnen deze ook zorgen voor bijwerkingen. Een natuurlijke geneeswijze kan dan een oplossing zijn, zoals acupunctuur. Daarnaast kan het gebruik van een goede transpirant bijdragen aan het verminderen van hyperhidrosis. Leg de focus echter niet alleen op symptoombestrijding, maar verdiep je verder in de mogelijke oorzaak. Vraag jezelf af, waar kunnen jouw angstklachten mogelijk aan te wijten zijn? Zijn er wellicht stressfactoren, op persoonlijk of zakelijk vlak? En hoe ziet jouw dagelijkse eetpatroon eruit? Wij geven je een aantal tips voor het verbeteren van jouw levensstijl.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Verminder externe prikkels

  • Stress verminderen op het werk door bijvoorbeeld te delegeren zodat de werkdruk minder wordt. Heb je last van vakantiestress? Deze praktische tips kunnen je helpen om vakantiestress te voorkomen. Het kan ook zijn dat je tijdens de vakantie heimwee ervaart. Ook dat kan stress geven.
  • Zorg voor ontspanning waarmee je echt uit je hoofd gaat. Bijvoorbeeld door dagelijks te mediteren en meer creativiteit in je leven te brengen. Daarnaast kan bosbaden meer innerlijke rust geven. Doordat je buiten bent, geeft het je ook direct nieuwe zuurstof. Ook wandelcoaching kan jou helpen.
  • Verminder het gebruik van computer, televisie en telefoon doordat dit ons teveel prikkels en afleiding geeft. Breng daarentegen meer tijd door in de natuur, dit geeft je direct rust.

Het belang van zelfliefde

  • Goede voeding door dagelijkse inname van alle belangrijke vitaminen, zoals vitamine D, maar ook mineralen, zoals magnesium. Daarnaast zorg je voor voldoende eiwitten, omega-3 vetzuren, jodium, zink en probiotica. Je kunt eventueel een multivitamine nemen. Vermijd ongezonde voeding en kies voor gezonde snacks.
  • Verhoog jouw zelfliefde en vraag jezelf af, heb je genoeg zelfliefde? Maak jij de keuzes die echt bij jou passen? In relatie tot zelfliefde staat ook authentiek zijn. Durf jij je ware zelf te laten zien? Als je authentiek bent, durf je jezelf ook kwetsbaar op te stellen.

hyperhidrosis

Voorkom angstklachten door hyperhidrosis

Hyperhidrosis staat voor overmatige transpiratie en kan ontstaan naar aanleiding van overgewicht of tijdens de overgang. Daarnaast kan een verhoogde activiteit van de schildklier invloed hebben. Bovendien is een angststoornis vaak een belangrijke oorzaak van het ontstaan van hyperhidrosis. Het is een aandoening waarbij je niet alleen lichamelijk ongemak ondervindt, maar ook psychisch. Als gevolg kunnen stressklachten toenemen. De transpiratie wordt doorgaans verhoogd door stress, nervositeit, inspanning en door sommige voedingsmiddelen. Een gezonde levensstijl is essentieel om het bevorderen van overmatig zweten zoveel mogelijk te voorkomen. Het is zeer belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan je immuunsysteem. Kies voor gezonde en pure voeding. Daarnaast verminder je stress door manieren van ontspanning te vinden. Maar ook door teveel prikkels van buitenaf te vermijden, zoals het gebruik van social media. Zo krijgt hyperhidrosis minder kans. Hoe ontspan jij het liefst?

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven