Zoeken

Zoeken sluiten

Hyperhidrosis (overmatig zweten)

maandag 12 juli 2021

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je begint ineens enorm te zweten. Dat zorgt voor een ongemakkelijk gevoel en schaamte. Voor mensen met hyperhidrosis is dit een soms dagelijkse realiteit. Zij zweten overmatig. In dit blogartikel kom je meer te weten over wat hyperhidrosis precies is en hoe stress hierop van invloed kan zijn. Daarnaast kijk ik uiteraard naar mogelijke oplossingen. Lees over de volgende onderwerpen:

  1. Wat is hyperhidrosis?
  2. Hoe ontstaat het?
  3. Wat zijn de symptomen?
  4. Kun je hyperhidrosis behandelen?
  5. Wanneer onze coaches je kunnen helpen

Wat is hyperhidrosis? Overmatig zweten

Hyperhidrosis is een chronische aandoening van overmatig zweten. De zenuwprikkel om te gaan zweten ontstaat vermoedelijk in onze hersenen, namelijk in de hypothalamus. Hier ligt een belangrijke functie voor onze neurotransmitters. Bij hyperhidrosis kan er sprake zijn van overmatig zweten over het gehele lichaam, maar voornamelijk de oksels, de handpalmen en de voeten. Dit wordt ook wel gegeneraliseerde hyperhidrosis genoemd. Bij overmatig zweten bij voornamelijk de oksels spreekt men van gelokaliseerde hyperhidrosis. De exacte oorzaak hiervan is onbekend. Wel zijn er een aantal aanwijzingen te benoemen die de prikkel tot zweten verhogen.

Zweten gebeurt doorgaans bij warmte of wanneer wij ons inspannen, zoals met sporten. Transpireren is dan een functie van het lichaam om af te koelen. Daarnaast is zweten één van de symptomen van stress, maar ook van angst of nervositeit. Zodra we weer ontspannen, stopt het zweten. Soms is er echter sprake van overmatig zweten: hyperhidrosis. Dit kan niet alleen veel lichamelijk ongemak geven, maar leidt ook tot meer stress, schaamte en minder zelfvertrouwen.

hyperhidrosis kan lokaal voorkomen, bijvoorbeeld op de handen

Hoe ontstaat hyperhidrosis?

Hoewel de oorzaken van hyperhidrosis niet helemaal bekend zijn, behoren angstgevoelens en stressklachten tot de voornaamste oorzaken. Ook een verstoring in de emotionele balans kan aanleiding zijn tot het ontstaan van hyperhidrose. Daarnaast kan het een erfelijke aandoening zijn. Bovendien zijn er bepaalde levensmiddelen die overmatig zweten kunnen bevorderen, bijvoorbeeld alcohol, koffie en pikant gekruid voedsel. Tenslotte kan ook een verstoorde schildklierwerking de oorzaak zijn. Bij hyperhidrosis kan het zweten gebeuren op bepaalde momenten, maar soms gebeurt het zweten zelfs constant. Hierin ligt dus het verschil van normaal zweten en overmatig zweten.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat zijn de symptomen van hyperhidrosis?

Overmatig zweten is heel vervelend en kan psychische problemen geven, zoals gevoelens van schaamte. Overmatig zweten is natuurlijk hét kenmerk van hyperhidrosis. Het enige directe kenmerk ook, eigenlijk. Maar het is goed om verder te kijken naar de symptomen. Want het overmatig zweten kan ook leiden tot andere klachten. Denk aan negatieve gedachten en piekeren. Je kunt er prikkelbaar door worden. Het is namelijk ontzettend vervelend om ongewenst te zweten. Het is een naar gevoel waar je niet aan kunt ontsnappen en dan is er natuurlijk nog de schaamte die je voelt richting mensen die het kunnen zien. Het mes snijdt ook aan twee kanten. Want net zoals hyperhidrosis tot overige klachten kan leiden, kunnen andere klachten er ook voor zorgen dat hyperhidrose optreedt. Zo zullen mensen die hier last van hebben extra hinder ervaren bij woede, stress of spanning bijvoorbeeld. Als reactie gaat je lichaam overmatig zweten.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Overmatig zweten kan leiden tot fysieke ongemakken

Veel zweten betekent dat je veel vocht verliest. Hierdoor kun je vermoeidheid en hoofdpijn ervaren, maar ook een gebrek aan energie en een lage weerstand. Het overmatig zweten vergt energie van je lichaam waardoor er mogelijk een tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan. Bijvoorbeeld een ijzertekort wat kan leiden tot bloedarmoede. Bij veel stress vergt het lichaam namelijk meer ijzer. Als je last hebt van hyperhidrose kun je ook te maken krijgen met andere lichamelijke symptomen. Bijvoorbeeld huidproblemen, zoals eczeem. Daarnaast kunnen darmproblemen ontstaan als gevolg van een disbalans in de spijsvertering.

Hoe kun je hyperhidrosis behandelen?

Hoewel er geneesmiddelen bestaan die hyperhidrosis kunnen verminderen, kunnen deze ook zorgen voor bijwerkingen. Een natuurlijke geneeswijze kan dan een oplossing zijn, zoals acupunctuur. Daarnaast kan het gebruik van een goede transpirant bijdragen aan het verminderen van plaatselijk overmatig zweten onder de oksels. Leg de focus echter niet alleen op symptoombestrijding, maar verdiep je verder in de mogelijke oorzaak. Vraag jezelf af, waar kunnen jouw angstklachten mogelijk aan te wijten zijn? Zijn er wellicht stressfactoren, op persoonlijk of zakelijk vlak? En hoe ziet jouw dagelijkse eetpatroon eruit? Wanneer het overmatig zweten het gevolg is van stress, kan het helpen om stressprikkels zo veel mogelijk te vermijden en te zorgen voor voldoende ontspanning. Het is trouwens wel belangrijk om te onthouden dat deze tips niet bij iedereen werken. Overmatig zweten zit gewoon in je genen en het is niet altijd te verhelpen. Het is een reactie van je lichaam die je niet altijd kunt sturen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Medische behandeling

Op het moment dat het je zelf niet lukt om overmatig zweten terug te dringen of te voorkomen, zijn er diverse medische behandelingen mogelijk. De meest gebruikte behandelingen tegen hyperhidrosis zijn:

  1. Antitranspirantia: Antitranspirantia zijn de eerste keuze voor de behandeling van milde hyperhidrosis. Ze kunnen worden gekocht bij de drogist of voorgeschreven door een arts en bevatten meestal aluminiumzouten die de zweetproductie verminderen.
  2. Medicijnen: Als antitranspirantia niet werken, kan een arts orale medicatie voorschrijven, zoals anticholinergica, die de zweetklieren blokkeren. Bepaalde antidepressiva en bètablokkers kunnen ook worden voorgeschreven.
  3. Botox-injecties: Botox-injecties worden gebruikt om de zenuwen te blokkeren die verantwoordelijk zijn voor het activeren van de zweetklieren. De effecten duren meestal ongeveer zes maanden en daarna moeten de injecties worden herhaald.
  4. Chirurgische ingrepen: Voor ernstige gevallen van hyperhidrosis kan een chirurgische ingreep worden overwogen, zoals een sympathectomie, waarbij de zenuwen die de zweetklieren aansturen worden doorgesneden.

Het spreekt voor zich dat met name de injecties en chirurgische ingrepen vrij heftig zijn. Dit wordt dan ook niet snel toegepast, alleen in extreme gevallen. Daarbij wordt uiteraard ook gekeken naar de mentale effecten van hyperhidrosis. Mensen kunnen hier dermate onder lijden dat het hen echt beperkt en hun leven negatief beïnvloedt.

 

Onze coaches kunnen vaak helpen

Hyperhidrosis is in sommige gevallen goed zelf aan te pakken. Het kan namelijk ook het gevolg zijn van overgewicht of tijdens de overgang. Daarbij geldt dus dat het overmatig zweten zal stoppen wanneer de kern van het probleem verdwijnt. Er zijn dus ook gevallen waarin je – helaas – niet veel zelf kunt doen. Mocht dit echt tot problemen leiden, dan weet je dat het altijd een optie is om je huisarts te raadplegen. Onze coaches kunnen in veel gevallen ook helpen. Want hyperhidrose is niet altijd een op zichzelf staand probleem. Vaak is het een gevolg van een ander probleem, zoals extreme stress, angst of paniekaanvallen. In die gevallen kunnen wij helpen om jouw hyperhidrosis onder controle te krijgen. Want als we het probleem bij de kern aanpakken, zal het gevolg ook uitblijven.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven