Zoeken

Zoeken sluiten

Human design: wat het is en hoe je het gebruikt

woensdag 12 januari 2022

In deze blog wil ik het graag hebben over human design. Dat klinkt ingewikkeld als je hier nog niet bekend mee bent. En dat is het eigenlijk ook. Maar het is vooral mijn doel om het te vereenvoudigen en concreet te maken. Met behulp van human design kun jij jezelf beter leren kennen, leven volgens je authentieke ik en tot meer zelfkennis komen. Maar wat ís het precies? Laten we daarmee beginnen en het vervolgens gaan hebben over:

Wat is human design?

Human Design is een systeem dat elementen van astrologie, de I Tjing, Kabbalah en het chakra-systeem combineert met moderne wetenschap, kwantumfysica en genetica. Het is een tool die mensen helpt om hun unieke aard, krachten en uitdagingen te begrijpen, en hoe ze hun leven en besluitvorming kunnen afstemmen op hun ware aard.

Met Human Design krijgen mensen inzicht in hun energetische blauwdruk en kunnen ze leren hoe ze hun eigen energie kunnen managen en hoe ze het beste kunnen samenwerken met anderen. Het systeem maakt gebruik van een speciale grafiek die het “bodygraph” wordt genoemd en die is gebaseerd op de geboortedatum, tijd en plaats van een persoon.

De grafiek bevat negen energiecentra en 64 hexagrammen, en de combinatie van deze elementen geeft een unieke configuratie die de unieke aard van een persoon onthult. Door het begrijpen van deze configuratie kunnen mensen hun besluitvorming beter afstemmen op hun ware aard en hun leven meer in lijn brengen met hun unieke doel en potentieel.

Human design om jezelf beter te leren kennen

Het human design systeem kan behulpzaam zijn om jezelf beter te leren kennen. Ken u zelve. Ken jij jezelf? Weet je wie je werkelijk bent? Heb je inzicht in jouw talenten en valkuilen? Je kunt human design vergelijken met persoonlijkheidstesten zoals de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Allereerst vul je een vragenlijst in en er komt een type uitrollen dat bij jou past. Door je te verdiepen in de kansen en valkuilen van jouw type kun je je zelfinzicht vergroten. Het helpt om te reflecteren op wie jij nu eigenlijk bent en hoe je in elkaar zit. Daardoor zijn dit soort tools voor bewustwording bij uitstek geschikt om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken.

Human design heeft echter een andere invalshoek. Zoals je net al hebt kunnen lezen, komt kennis uit vele verschillende stromingen samen. Zoals je zult begrijpen is human design daardoor flink complex. Dat maakt het tegelijkertijd ook zeer interessant. Hierdoor kun je namelijk een heleboel over jezelf te weten komen. Laat je niet ontmoedigen door de complexiteit van Human design: het gaat erom wat je ermee kunt doen en dat leg ik je graag uit.

Je persoonlijke human design kaart

De eerste stap om meer te weten over jouw eigen blauwdruk, is het laten maken van je persoonlijke kaart (chart). Je vult je geboortedag, -tijd en -plaats in en het systeem berekent jouw unieke design. Als leek is het een hele uitdaging om jouw human design resultaat te interpreteren. In deze blog help ik je een heel eind op weg.

De vier hoofdtypen van human design

Human design kent vier hoofdtypen. Ieder type heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Bovendien heeft elk type iets unieks om bij te dragen aan de wereld. Zie het als je aangeboren talenten. Er zijn twee typen die met hun energie een bijdrage leveren. Dit zijn de doeners: de manifestor en de generator. De andere twee typen brengen bijvoorbeeld vooral kennis en inzicht mee. Dit zijn de denkers: de projector en reflector.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De manifestor

Ten eerste is een manifestor iemand die graag met nieuwe initiatieven komt. Volgens human design is dit iemand die erg zelfstandig is en graag vernieuwing brengt. Hij/zij is daardoor innovatief. De manifestor verlangt naar vrijheid, waardoor de valkuil is dat hij te veel zijn eigen gang gaat. De manifestor wil graag onafhankelijk zijn. Dit kan tegelijkertijd leiden tot eenzaamheid en onbegrip vanuit de omgeving. Zo’n acht procent van de mensen is dit type. Een manifestor zaait als het ware de zaadjes.

De generator

Een generator binnen human design heeft een enorme hoeveelheid kracht in zich. Deze typen worden ook wel de werkers in de samenleving genoemd. Waar de manifestor een nieuw project opzet, kan de generator zich met enthousiasme storten op de uitvoering ervan. Echter, een valkuil is dat een generator zich inzet voor een project waar hij eigenlijk geen energie voor voelt. Dit kan leiden tot overspannenheid, uitputting, stress en burn-out. Onder de generators zijn er ook manifesting generators. Dit zijn mensen die wat meer weg hebben van een manifestor. Zij zijn namelijk ondernemender en actiever dan de ‘gewone’ generator. Een generator is als het ware bezig een zaadje te helpen ontkiemen, groeien en bloeien. Zo’n 70 procent van de mensen is een generator.

De projector

Een projector is iemand die vooral goed is in het begeleiden, adviseren en ondersteunen van andere mensen. Zij doen het daardoor goed in een aansturende rol. Met hun kennis en inzicht helpen ze de doeners. Ze willen graag gewaardeerd worden voor hun bijdrage aan het geheel. De valkuil is dat ze adviezen geven waar niet om is gevraagd. Zo steken ze onnodige energie in dingen die niets opleveren. Ongeveer 20 procent van de mensen is dit type. Een projector zorgt er als het ware voor dat er een tuinplan ligt dat de generators kunnen volgen. Op deze manier worden de zaadjes optimaal verzorgd, omdat de projector aan de generator inzicht en kennis over tuinieren meegeeft.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

De reflector

Tenslotte komt het laatste type niet zoveel voor. Slechts twee procent van de mensen is een reflector. Deze mensen hebben een hele open houding. Ze zijn (overmatig) gevoelig voor wat er in hun omgeving gebeurt. Daardoor kunnen ze uitstekend spiegelen wat er in een ander (of in een groep) gebeurt. Ze laten zich graag verrassen door al het moois dat het leven te bieden heeft. Een reflector gedijt goed in groepen. Een valkuil is echter dat ze zich verliezen in gevoelens of meningen van anderen. In het voorbeeld van de tuin zal de reflector de onderlinge sfeer van de tuinders reflecteren. Reflectors kunnen op een accepterende manier luisteren en naar de dingen kijken. Ze maken duidelijk wat er onder de oppervlakte leeft.

Human design centra

Op de human design kaart zijn in de schematische figuur negen centra te zien. De centra zijn gebaseerd op het chakrasysteem. Het zijn de plekken in je lichaam waar de energie zich bundelt. Zo heeft elk centrum specifieke eigenschappen.

Human design centra

 

Bovenaan de human design kaart bevindt zich het hoofdcentrum. Dit staat zowel voor inspiratie als voor nadenken. Het hoofdcentrum werkt samen met het tweede centrum, het ajnacentrum. Dit centrum kan bijvoorbeeld mentale concepten maken vanuit de input uit het hoofdcentrum. Ten derde staat het keelcentrum voor communicatie. Het vierde centrum is het hartcentrum en gaat over identiteit en liefde. Vervolgens gaat het ego-centrum (driehoekje midden rechts op de human design kaart) over wilskracht en manifestatie. Het sacrale centrum (één-na onderste op de human design kaart) gaat over vitaliteit, vruchtbaarheid, seksualiteit, werk en voldoening. Het onderste centrum is het wortelcentrum, wat draait om gedrevenheid en onze drijfveren.

Kleur bekennen

Al deze human design centra zijn ofwel ingekleurd (gedefinieerd), ofwel wit (open). Een gedefinieerd centrum houdt in dat de energie vanuit jezelf komt. Bij een open centrum wordt je beïnvloed door buitenaf. Neem als voorbeeld het hoofdcentrum. Bij een gedefinieerd centrum komt de inspiratie uit jezelf. Bij een open centrum komt de inspiratie overal vandaan. Je kunt je bijvoorbeeld geïnspireerd voelen door bepaalde mensen, door kunst, muziek of boeken. In ieder geval komt de inspiratie van buiten jezelf. Welke centra wel of niet ingekleurd zijn, bepaalt welk type je bent.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Human design kanalen en poorten

Vervolgens lopen er nog allemaal lijnen tussen de centra. Dit zijn de 36 kanalen die human design kent. Ingekleurde kanalen geven aan dat beide centra actief zijn. Het kunnen bewuste (zwarte) of onbewuste (rode) eigenschappen zijn. Elk kanaal eindigt bij een poort met een specifieke betekenis. Zo staat poort 37 voor vriendschap en poort 50 voor waarden. Het gaat te ver om alle kanalen en poorten in deze blog toe te lichten, maar er zijn vele interessante boeken en websites over human design als je er meer over wilt weten. Het kan zeer de moeite waard zijn om te kijken welke poorten en kanalen bij jou actief zijn. Jezelf beter leren begrijpen duurt een mensenleven lang. Gelukkig zijn er vele manieren om tot meer zelfkennis te komen. Human design is daar één van, maar kijk vooral naar wat jou aantrekt en volg je nieuwsgierigheid.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven