- Persoonlijke verhalen van Reinoud
- Het vinden van jouw eigen unieke weg
- Maandelijks in de mail
Huilen is een oeroude uiting van emoties, maar helaas wordt het nog steeds vaak als iets zwaks gezien. Vooral mannen worden vaak opgevoed met het idee dat huilen niet voor hen is, dat het een teken van zwakte zou zijn. Maar laat me je dit vertellen: huilen is niet zwak. Het is krachtig! Het is een manier om je emoties te verwerken, om jezelf te bevrijden van verdriet, verlies, en teleurstelling. Het is een manier om echt mens te zijn.
Huilen als schoonmaak voor je emoties
Als je mens bent en leeft, ga je dingen tegenkomen die je niet wilt. Soms overkomt je verlies, breekt er een relatie, of voel je je gewoon teleurgesteld door iets of iemand. Deze emoties mogen er zijn, en ze willen gezien worden. Het is oké om verdriet te voelen, om je verloren te voelen. En weet je, dat verdriet mag eruit komen, het moet eruit komen. Het moment waarop je huilt, is het moment waarop je begint te verwerken. Tranen zijn letterlijk de schoonmakers van je verdriet. Ze helpen je om die lading van pijn, verdriet en teleurstelling af te voeren.
Maar wat gebeurt er als je je tranen inslikt? Als je niet huilen toestaat?
Je spaart ze op. En zoals ik zelf heb ervaren, kan dat een enorme tol eisen. Op een gegeven moment komen die tranen alsnog naar buiten, vaak op de meest onverwachte momenten. Soms als je er totaal niet op voorbereid bent. Ik zie het vaak gebeuren bij de mensen die ik begeleid: ze beginnen met huilen en het lijkt maar niet op te houden. Tranen komen niet zomaar, ze komen voort uit emoties die hun weg naar buiten moeten vinden. En geloof me, die lading moet eruit.
Huilen als uitdaging voor de rationele geest
Er zijn mensen die het moeilijk vinden om te huilen, vooral als ze te veel rationeel denken. In een wereld waarin we vaak overgeleverd zijn aan onze gedachten, kan het een uitdaging zijn om toegang te krijgen tot onze emoties. Maar het is mogelijk!
Soms kan muziek je helpen om dat pad naar je gevoelens te vinden. Films kunnen ook een krachtige trigger zijn, vooral die scènes die je diep raken, die je herinneren aan iets wat veel voor je betekent. Zoek af en toe die dingen op die je raken en geef jezelf toestemming om emotie te voelen.
Maak ruimte voor je verdriet
Als huilen niet vanzelf gaat, maak dan ruimte voor je verdriet. Sta jezelf toe om geraakt te worden, want als je dat niet doet, hou je die emoties vast en vergroot je de druk op je ziel. Huilen is geen zwakte; het is een teken van kracht. Het is een manier om ruimte te maken voor iets nieuws. Het is het proces van loslaten. En het mooie is dat, zodra je die ruimte hebt gemaakt, je opgelucht zult voelen. Je hoofd wordt lichter en je kunt de weg vrijmaken voor nieuwe energie, voor nieuwe mogelijkheden.
Huilen is geen teken van zwakte, maar van menselijkheid
Studies tonen aan dat mannen gemiddeld 5 tot 20 keer per jaar huilen, terwijl vrouwen tussen de 30 en 50 keer per jaar huilen. Het verschil in aantal huilmomenten is te verklaren door de invloed van testosteron, dat bij mannen vaak een remmende werking heeft op de expressie van emoties. Maar zelfs als testosteron de overhand heeft, is het belangrijk om je emoties te uiten. Huilen is niet zwak, het is juist een krachtige manier om los te laten en om echt verbinding te maken met jezelf en anderen.
Het mooie van huilen is dat het ons verbindt
Het is een universele ervaring die we allemaal kennen. Wanneer je samen kunt huilen, creëer je een diepe verbinding. Het is het moment waarop je elkaar kunt troosten, elkaar kunt vasthouden. Het is het moment waarop je niet meer alleen bent in je verdriet. Huilen samen zorgt voor een gezamenlijke genezing, voor de kracht van het delen van emoties en het ondersteunen van elkaar.
Wil je meer weten over huilen? Ga dan naar: https://liberi.nl/huilen/
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606