Zoeken

Zoeken sluiten

Een huilbaby en een burn-out

dinsdag 9 mei 2023

Je hebt er 9 maanden naar uitgekeken en stiekem al een beetje gefantaseerd hoe het straks zal zijn als de baby er is. De babykamer is af, de laatste loodjes lijken eeuwen te duren. Eindelijk is het moment daar dat je kindje geboren wordt. De eerste dagen ben je niet van je gelukkige wolk af te krijgen, maar na een paar dagen begint de baby steeds meer te huilen. Je hebt alle stappen doorlopen die er zijn en toch lukt het je niet je baby stil te krijgen of te troosten. Wat de mooiste periode van je leven had moeten zijn, is veranderd in een nachtmerrie. Je mooie baby is een huilbaby. Een ernstig onderschat probleem wat uiteindelijk kan leiden tot een burn-out of zelfs een depressie.

Huilbaby troosten

Mijn ervaring met een huilbaby
Wat is een huilbaby?
Huilbaby of huiluurtje en de oorzaak
Luister naar je ouderinstinct
Stress, burn-out, depressie en trauma

Mijn ervaring met een huilbaby

Toen onze jongste zoon, Tygo, werd geboren dachten we het allemaal wel te weten. Ondanks dat het krijgen van een tweede kind totaal anders in vergelijking met de eerste, je weet toch wel een beetje hoe het werkt de eerste weken. Wij hadden ook een referentiekader met de oudste, maar die huilde bijna nooit. We hebben bij hem gegeven moment het consultatiebureau gebeld of het normaal is dat een baby niet huilt. Bij Tygo was dat anders. Een paar dagen na de geboorte begon hij snel meer te huilen. Omdat de oudste bijna niet huilde in zijn babytijd, dachten we dat dit dan normaal zou zijn. Maar een paar uurtjes huilen op een dag, werden uren achtereen. Pas na 2 maanden dag en nacht huilen werd bevestigd dat hij een huilbaby was.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is een huilbaby?

Wanneer is een baby die regelmatig huilt een huilbaby? Iets wat ik mij ook veel heb afgevraagd met onze zoon. Wat is normaal en wat is extreem? Hier zijn richtlijnen voor opgesteld. Het is normaal als je baby pa na een aantal dagen meer gaat huilen want je baby moet nog ontwaken van de geboorte. Dit merk je na ongeveer 2-4 dagen. Indien we spreken over normaal huilgedrag, kun je onderstaande richtlijnen aanhouden. Er wordt hier gesproken over een gemiddelde.

Leeftijd van 2 weken: ca. 1 tot 1,5 uur per dag
Leeftijd van 8 tot 8 weken: ca. 2 tot 2,5 uur per dag
Vanaf ongeveer 3-4 maanden neemt het weer af: 1 tot 1,5 uur per dag

Huilt jouw baby iets meer dan bovenstaande uren betekent dit niet direct dat het een huilbaby is.

Huilbaby draagzak

Huilbaby of huiluurtje en de oorzaak

Iedere baby heeft een zogenoemd huiluurtje. Veelal is dit aan het begin van de avond en lijkt je baby ontroostbaar, ondanks dat je baby de rest van de dag tevreden is. De oorzaak hierachter wordt vaak gezocht in oververmoeidheid of ondervermoeidheid, maar dit is geen gegeven.

Er zijn verschillende oorzaken voor het hebben van een huilbaby. Hieronder vind je de meest bekende oorzaken. Ondanks dat dit bekende oorzaken zijn, is het wel raadzaam contact op te nemen met een medisch specialist om dit te bevestigen of juist uit te sluiten.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.
  • Reflux: De voeding komt terug in de slokdarm samen met wat maagzuur. Dit veroorzaakt brandend maagzuur. Rol een handdoek op en leg deze onder het hoofddeel van het matrasje. Zo ligt de baby wat hoger met z’n hoofd en komt er minder snel maagzuur omhoog.
  • Indien je borstvoeding geeft is het de moeite waard zelf geen melkproducten meer tot je te nemen om te kijken of het huilen daardoor minder wordt. Wanneer je flesvoeding geeft bestaat er speciale formule met geknipte koemelkeiwit of volledig zonder koemelkeiwit. Verander nooit zomaar van kunstmatige babyvoeding, overleg dit eerst met een specialist.
  • Een baby wordt niet geboren met een stabiel ritme en moet dit in de weken na z’n geboorte opbouwen. Hierom is het belangrijk vooral de eerste weken een vast ritme aan te houden. Ook geluiden van de televisie of drukke omgevingen kan een baby overprikkelen.

Helaas wordt er niet altijd een oorzaak gevonden voor het vele huilen. Het enige wat ik hierop kan zeggen is dat het beter wordt, maar dat maakt het op dit moment niet makkelijker indien je een huilbaby hebt.

Luister naar je ouderinstinct

Leven met een huilbaby is niet zonder gevolgen. Ik kom in de volgende paragraaf terug op de mentale consequenties, maar eerst wil ik bespreken hoe belangrijk het is om naar je instinct te luisteren. Indien de oorzaak van het vele huilen bij reflux of koemelkallergie ligt, zal het huilen ook aanzienlijk verminderen zodra je de oorzaak aanpakt. Echter, zoals eerder aangegeven, wordt er niet altijd een aanwijsbare oorzaak gevonden. Bijzonder is dan wel dat mensen uit je omgeving wel denken te weten hoe het zit. ‘Baby’s huilen nu eenmaal’, ‘Je moet hem gewoon even laten huilen’ of ‘Je verwent hem teveel door hem op te pakken’, zijn zinnen die ik meer dan eens heb gehoord. Laat ik voorop stellen dat je een baby op geen enkele manier kan verwennen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De meest vervelende opmerking vond ik ‘Het valt toch wel mee?’, als iemand op visite kwam en hij net op dat moment even niet huilde. Ik heb mij door deze opmerking erg onzeker gevoeld en ging daardoor denken dat ik niet mocht klagen. Als ik één ding heb geleerd van die periode is dat je altijd naar je instinct moet luisteren. Vind jij dat je baby veel huilt en voel je van binnen dat het niet goed zit? Schakel hulp in en laat je niet door anderen vertellen hoe jij je moet voelen of dat het meevalt allemaal. Jij, als ouder, zit 24 uur per dag in deze situatie. Niet al die mensen die een momentopname van een half uur zien.

huilbaby hulp zoeken

Stress, burn-out, depressie en trauma

De gevolgen voor het hebben van een huilbaby zijn niet mild te noemen. Een enkeling kan zich er gegeven moment vanaf zetten, maar veel ouders ervaren regelmatig mentale problemen. Het is bijna vanzelfsprekend dat een huilbaby veel stress geeft. Je maakt je zorgen of er niet iets ergs aan de hand is, je gaat twijfelen of je het wel goed doet als ouder en langzaamaan raak je oververmoeid. Sommige ouders geven aan dat ze bang waren de baby kwaad te doen uit pure wanhoop. Maar niet alleen wanneer je op dit moment leeft met een huilbaby, ook in de periode erna ervaren ouders mentale worstelingen.

Het hebben van een parentale burn-out, gevoelens van depressie of PTSS zijn niet vreemd en worden veelvuldig genoemd. Het is belangrijk om te weten dat er hulp is indien je in deze situatie zit. Eén van de mogelijkheden is hulp inschakelen van een professionele coach. Bij Liberi vind je niet alleen coaches die gespecialiseerd zijn in het behandelen van stressproblematiek maar ook met specialisme in traumaverwerking. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven