Maar liefst 1 op de 5 mensen is hoogsensitief, mannen net zo vaak als vrouwen. Sommige mannen ervaren een ‘botsing’ tussen hun gevoeligheid en wie ze als man denken te moeten zijn. In dit artikel vertellen we hoe hoogsensitieve mannen kunnen floreren in een wereld vol vooroordelen en stereotyperingen.
Omdat het een gevoelig onderwerp is, wil ik benadrukken dat we ons ervan bewust zijn dat de begrippen ‘man’ en ‘vrouw’ fluïde begrippen zijn.
De term hoogsensitiviteit (met als afkorting hsp) verwijst naar mensen die gevoelig zijn voor interne en externe stimuli; zij verwerken deze stimuli diepgaand.
Hoogsensitiviteit is…
Wetenschappelijk onderzoek heeft een verband aangetoond tussen hoogsensitiviteit en inlevingsvermogen (anderen aanvoelen), agressie (willen uitbarsten), emotionaliteit, moeite met verandering, angst voor afwijzing, moeite met lawaai en een hang naar rechtvaardigheid.
Anno 2024 is gender een complex begrip. Er zijn mannelijke vrouwen, vrouwelijke mannen en alles er tussenin, boven en onder. De focus van dit artikel is een wat versimpelde versie hiervan: we onderzoeken hoe hoogsensitieve mannen kunnen leven in een wereld waar het stereotype beeld van ‘mannelijkheid’ er zo uitziet:
Mannelijkheid wordt soms ook in verband gebracht met dominantie, spierkracht en egoïsme. De stereotype leider is een lange dominante gedreven man die het conflict aan kan gaan. Uiteraard zijn er momenteel veel verschuiven gaande in de maatschappij, maar vooroordelen blijven vaak nog lang rondwaren.
Hoogsensitieve mannen merken vaak al op jonge leeftijd dat ze ‘anders’ zijn. Ze hebben heimwee, huilen terwijl ze naar muziek luisteren, ze zijn zeer empathisch, snel overprikkeld en gevoel voor conflict en afwijzing. Als kind matcht dit nog met het ‘kind zijn’, maar al gauw kunnen ze in de knel komen met zichzelf, bijvoorbeeld wanneer ze willen gaan daten en hier problemen in ervaren. Met de jaren kan de hoogsensitieve man zijn temperament als last gaan ervaren. Deze vijf tips helpen om de balans te herstellen.
Hoogsensitieve mannen zijn er goed in het aanvoelen van anderen en dat begon bij hun ouders. Ze groeien vaak op tot pleasende vriendelijke mannen. En dat kan ten koste gaan van hun welzijn.
Het is prima om zorgzaam en empathisch te zijn, maar plaats jezelf hierin op plek 1. Mijn therapeut gaf ooit de tip: probeer zestig procent van je aandacht bij jezelf te houden en maximaal veertig procent bij de ander.
Bij tip 1 horen ook de gebruikelijke adviezen: leer ‘nee’ zeggen, geef je grenzen aan, uit je behoeftes etc. Zelfrespect begint bij het respecteren van je eigen grenzen.
Er zijn boeken geschreven over hoogsensitieve mannen. Kennis kan leiden tot begrip en acceptatie. Wanneer je snapt waarom je soms zo gevoelig reageert en waarom je overprikkeld kan raken, neem je wat schaamte en schuld weg.
Er is niets aan te doen: je hebt meer rust nodig dan anderen, zodat je brein prikkels kan verwerken. Stilte, rust en duidelijkheid doen je goed. Het is prima om voluit te leven maar kies voor balans. Dit kun je doen door goed naar je weekplanning te kijken; zijn er genoeg middagen en avonden vrij?
Sommige mensen voelen zich eenzaam of ongelukkig. Het is een normale neiging om deze emoties niet te willen voelen en dus te vermijden door druk bezig te blijven. Dat is hét recept voor burn-out. Wat kan helpen is te oefenen met mindfulness en zelfcompassie. Probeer liefdevol bij je emoties aanwezig te zijn en geef jezelf vervolgens de rust die je nodig hebt.
Bonustip: zorg dat je thuis een prikkelarme omgeving is.
Hoogsensitieve mannen reageren sterk op negatieve, maar ook op positieve prikkels. Het bewust ervaren van kunst, muziek, de natuur en verbinding met anderen kan enorm goed doen.
Het is verstandig om eens stil te staan bij de zaken waarmee je je wilt voeden. Welke boeken wil je lezen? Welke films en documentaires wil je kijken? Welke muziek doet je echt goed? Wees kritisch en selectief. Niemand verplicht je om bepaalde informatie te consumeren, die keuze is aan jou!
Hoogsensitiviteit zegt iets over je eigenschappen, je temperament. Maar wie jij bent is meer dan dat. Je bént niet slechts hoogsensitief.
Wanneer je jezelf volledig identificeert met hoogsensitief zijn, benadrukt dit je anders zijn, terwijl je zoveel gemeen hebt met alle andere mensen. Je hoeft jezelf niet te isoleren, je hoeft slechts goed rekening met jezelf te houden. Net als introversie en extraversie heeft hoogsensitiviteit zo zijn voor- en nadelen, het is iets waar we mee leren leven maar wat niet onze totale identiteit bepaalt.
Als we het hebben over identiteit, dan is het nog wel interessant om je af te vragen wat jij verstaat onder ‘mannelijkheid’. Mijns inziens is het het meest helpend om het idee van ‘mannelijk moeten zijn’ helemaal los te laten. Je voelt je vrij en licht wanneer je gewoon jezelf mag zijn.
De kern van wat een hoogsensitieve man te doen staat, is vrienden worden met zichzelf. Het is van belang dat de hoogsensitieve man zichzelf leert accepteren en liefhebben zoals hij is. Net als ieder mens moet de hoogsensitieve man leren leven met beperkingen; hoe moet prikkels beperken en zeer goed voor zichzelf zorgen. Zo schept hij de voorwaarden voor een leven waarin hij kan genieten van zijn hoogsensitiviteit; genieten van vriendschappen, liefde, kunst, natuur en muziek.
Het begrip gender en alles wat hiermee samenhangt, is de laatste jaren enorm in ontwikkeling. Dit is een kans voor hoogsensitieve mannen om nog meer authentiek te gaan leven. De hoop is dat potentiële partners en potentiële werkgevers dit accepteren en waarderen. Als dat niet gebeurt, dan is het niet jouw plek, zijn het niet jouw mensen. Waar kies je voor; dat mensen je accepteren om wie je bent, of structureel over je grenzen gaan zodat mensen je accepteren omdat je doet alsof je iemand anders bent?
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606