Herken je dit? Hoge eisen stellen aan jezelf? Je bent niet snel tevreden en legt de lat (te) hoog. Je herkent jezelf in de perfectionist. Goed is niet goed genoeg. Vaak komt hoge eisen stellen aan jezelf voort uit een laag zelfbeeld. Je vindt jezelf niet goed genoeg, waardoor je heel erg je best gaat doen om aan de mensen om je heen te bewijzen dat je wél oké bent. Vaak gebeurt dit onbewust.
Ons zelfbeeld heeft grote invloed op hoe we het leven ervaren en hoe we onszelf en anderen waarnemen. Je kunt het zien als de kleur glazen van de bril die je op hebt. Met een normaal zelfbeeld zijn de glazen doorzichtig. Een narcist zal roze glazen op hebben en iemand met een heel laag zelfbeeld heeft donkere glazen. Je ziet anderen niet per sé in een donker daglicht, maar doordat je de neiging hebt jezelf te vergelijken met anderen, kom je zélf in een donker daglicht te staan. Je kijkt op tegen anderen en/of voelt veel waardering voor wat zij doen, bereikt hebben of gewoonweg voor wie zij zijn. En dan wil je dit zelf ook!
Het grote nadeel van vergelijken is dat we niet het complete plaatje kunnen zien van het leven van die ander. Van buitenaf kan het lijken of die ander het helemaal gemaakt heeft. Als je jezelf daar dan mee vergelijkt, dan schiet je nogal tekort. Maar je weet niet waar die persoon mee worstelt, of wat die persoon allemaal heeft moeten laten om te komen waar hij of zij nu is. Ik kan heel kort zijn: vergelijken met een ander helpt je uiteindelijk nooit verder. Je kunt jezelf beter vergelijken met… jezelf. Van een aantal jaar geleden bijvoorbeeld. Als je terugkijkt en ziet welke stappen je allemaal al hebt gezet in die afgelopen tijd, kun je dan trots zijn op wat je wél allemaal hebt bereikt? Of zie je vooral wat je niet is gelukt? Komt het hoge eisen aan jezelf stellen direct om te hoek kijken?
Kan je je nog een tijd herinneren dat je niet zulke hoge eisen aan jezelf stelde? Als kind zijn we nog heel puur en niet zo geconditioneerd door onze omgeving als volwassenen dat zijn. Wanneer je echter ouders of opvoeders had die nooit tevreden waren en veel van je eisten, dan is het heel goed mogelijk dat je van heel jongs af aan al hoge eisen bent gaan stellen aan jezelf. Als kind is het namelijk van levensbelang om gezien en geliefd te worden door onze ouders. Als je die liefde en aandacht kunt krijgen door heel erg je best te gaan doen, dan zul je dat gaan doen. Oók als je eenmaal volwassen bent. Vanbinnen is nog steeds dat kleine meisje of jongetje heel hard haar of zijn best aan het doen om gezien, gewaardeerd en geliefd te worden.
Je stelt dus hoge eisen aan jezelf, maar het dient je niet meer. Sterker nog: je hebt er vooral last van. Het is goed om te beseffen wat de oorzaak van het hoge eisen stellen aan jezelf is. Maar met alleen deze kennis ben je er niet. Het is nodig om ook daadwerkelijk te vóelen dat het niet nodig is om altijd overal perfect te zijn. Dat je gewoon goed genoeg bent zoals je bent. Een ander kan je deze overtuiging niet geven. Het zal vanuit jezelf moeten komen. Hier kan veel innerlijk werk voor nodig zijn. Zeker als je overtuigingen al jaren lang met je meereizen.
Bewustwording is slechts de eerste stap. Vervolgens gaat het erom te oefenen met nieuwe overtuigingen. Je kunt jezelf bevragen: is het werkelijk waar dat ik niet goed genoeg ben als ik niet het uiterste vraag van mezelf? Als je deze vraag zou beantwoorden voor een vriend, zou je waarschijnlijk zeggen: “natuurlijk niet!” Maar waarom zou het antwoord dan wel ‘ja’ zijn in jouw situatie? Waarom ben jij zo anders? Hoe komt het dat je blijkbaar wel compassie en begrip kunt opbrengen voor een ander en niet voor jezelf? Dit kunnen confronterende vragen zijn. Wil je er antwoorden op vinden die je verder gaan helpen? Dan is het echt nodig om eerlijk in de spiegel te kijken en je schaduwkanten onder ogen te gaan komen.
Dit innerlijke werk is heel waardevol, maar kan ook ingewikkeld zijn om zelfstandig op te pakken. We kunnen onszelf (onbewust) saboteren, waardoor je niet tot de kern van de zaak komt. Bovendien kan het hoge eisen aan onszelf stellen ook om de hoek komen kijken wanneer we innerlijk werk verrichten. We kunnen alle zelfhulpboeken die er zijn verslinden, de oefeningen en opdrachten daaruit tot in het kleinste detail willen uitvoeren en onszelf op de kop zitten als we toch nog blinde vlekken blijken te hebben. Niets menselijks is ons vreemd, niet waar?
Het kan dus erg behulpzaam zijn om een coach in te schakelen. Een coach is een onafhankelijke buitenstaander die je een spiegel voorhoudt. Diegene kan jouw blinde vlekken vaak wél zien en deze terug spiegelen. Bovendien zal een coach je vragen stellen die je jezelf nog niet had gesteld. Je ziet het allemaal ineens vanuit een ander perspectief en dat kan erg verhelderend werken.
Ook wat betreft een laag zelfbeeld kan een coach relativerende vragen stellen. Je leert sneller compassie en begrip voor jezelf te hebben dan wanneer je dit op eigen houtje probeert te doen. Onze coaches staan voor je klaar om samen een stukje op te wandelen. We coachen namelijk buiten in de natuur. De natuur biedt ook een prachtige spiegel. De natuur stelt geen hoge eisen aan zichzelf, zij ís gewoon. Door ons in de natuur te bevinden, kunnen we ook milder naar onszelf zijn. Het vraagt oefening, maar elke herinnering daaraan die we op ons pad tegenkomen helpt ons daarbij. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking en dan kijken we samen of we die hoge eisen wat naar beneden bij kunnen stellen.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606