Zoeken

Zoeken sluiten

Hoe overleef ik stress?

dinsdag 26 mei 2020

Hoe overleef ik stress?” Letterlijk genomen is dit natuurlijk een beetje een overdreven en erg dramatisch klinkende vraag. Zo kan het echter wel voelen. Leven met chronische stress is best een zwaar leven. Elke dag weer hetzelfde gevecht. Je constant opgejaagd voelen, worstelen met tal van symptomen. Wie constant wordt blootgesteld aan te veel ongezonde stress, kan hierdoor ernstig geraakt worden. Je kunt je plezier in dagelijkse dingen compleet verliezen. Je bent als persoon jezelf niet. Helemaal wanneer je niet ziet hoe je jouw stress ooit nog kunt oplossen, draag je een zware last met je mee.

Hoe overleef ik stress, kan dan echt wel een vraag zijn waar jij je 24/7 mee bezighoudt. Zo doorgaan kán toch niet langer? Dat kan ook niet. Niemand is gemaakt om met dergelijke stress om te gaan. Het is geen gezonde situatie. Een situatie die tot een burn-out kan leiden. Dit wil je absoluut voorkomen.

In deze blog zal ik je handvatten geven om stress te overwinnen en de controle terug te krijgen. Want hoe erg je stress ook is: jij kunt zelf zorgen voor verbetering, zolang je maar de juiste vragen stelt en de juiste antwoorden hebt. Hier help ik je bij. Het is belangrijk om te weten dat je stress zelf kunt overwinnen zolang je geen burn-out hebt. Stress volgt altijd een bepaald patroon. Ongezonde (incidentele stress) gaat over in chronische stress, vervolgens in surmenage (al dan niet met depressieve gevoelens) en uiteindelijk een burn-out. Tenzij je stress een halt toe roept voordat dit uitmondt in een burn-out.

stress niveau testen

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe overleef ik stress? Preventie en herstel

Wil je weten hoe je stress kunt overleven en terug kunt keren naar een gezonde situatie, dan is de eerste stap om in kaart te brengen waarom je stress ervaart en hoe het met jouw stressniveau is gesteld. Doe onze burn-out test om uit te sluiten dat je al een burn-out hebt. Blijk je deze wel te hebben of ben je hier bang voor? Neem dan direct contact met ons op. Van een burn-out kun je maar heel moeilijk zelfstandig herstellen. Je kunt hierbij de hulp van een burn-out coach heel goed gebruiken. Is er geen sprake van een burn-out, lees dan direct verder en ontdek wat je zelf kunt doen om stress te overleven.

Het antwoord op de vraag “hoe overleef ik stress” is grotendeels afhankelijk in welk stadium van stress je jij je bevindt. Je kunt stress namelijk op twee manieren aanpakken: middels preventie zorgen dat je problemen verergeren en deze vervolgens verdwijnen, of middels herstel werken aan het verslaan van stress. Het verschil zit in hoe ver de stress al gevorderd is. Met andere woorden: hoe eerder je actie onderneemt, des te groter de kans is dat je alleen nog preventie hoeft toe te passen. Dat is altijd eenvoudiger.

Breng je stress in kaart

De eerste stap is om je stress in kaart te brengen. Doe dit zo gedetailleerd mogelijk. Een antwoord op de vraag “hoe overleef ik stress?” is niet mogelijk als je niet weet waarom je stress hebt en wat stress met je doet. Om je te helpen stress beter in kaart te brengen, raad ik je aan om de tijd te nemen om de volgende nuttige blogs te lezen:

Vervolgens is het zaak om een duidelijk beeld van je stress te schetsen voor jezelf. Een uitstekende manier om dit te doen, is met behulp van introspectie. Introspectie is een manier om bewust bij je gevoelens en gedachten stil te staan en te achterhalen wat je nu echt ervaart. En waarom. Probeer voor jezelf zo gedetailleerd mogelijk antwoord te geven op de volgende vragen:

hoe overleef ik stress introspectie

  • Wanneer begon je stress?
  • Wat is de oorzaak van de stress?
  • Wanneer ervaar je stress?
  • Van welke symptomen heb je last?
  • Zijn er momenten waarop je geen stress ervaart?
  • Wat zou helpen om je stress te verlichten?

Hoe overleef ik stress? Hanteer de juiste aanpak

Het herkennen, erkennen en analyseren van je stress is een belangrijke eerste stap. Het volgende antwoord op de vraag “hoe overleef ik stress” is het vinden en het hanteren van de juiste aanpak. Hierbij kom ik nogmaals terug op wat ik eerder schreef over preventie en herstel. Stel dat jij in kaart hebt gebracht dat jouw stress wordt veroorzaakt door je werk. Die kans is groot, want werkstress is een zeer veel voorkomende vorm van stress en nummer één oorzaak van burn-outs (het is verantwoordelijk voor 37% van alle verzuim). Je hebt introspectie toegepast en bent tot de conclusie gekomen dat je stress ervaart op dagen dat je het gevoel hebt onmogelijke targets te moeten halen.

De juiste preventie toepassen, kan hier je problemen al oplossen. Wanneer je namelijk niet meer aan te hoge eisen hoeft te voldoen, zal je stress verdwijnen. Richt je op het oplossen van de oorzaak. Ga het gesprek aan met je leidinggevende om te kijken of er een oplossing mogelijk is.

Actief actie ondernemen

Het is goed mogelijk dat je het stadium van preventie al voorbij bent en dat jij je actief moet inzetten om je stress te verminderen en te herstellen. Het is goed dat je dit erkent, want dit betekent dat je mogelijk al onderweg bent naar overspannenheid of een burn-out. “Hoe overleef ik stress” is dan een relevante vraag. Ga ook op zoek naar manieren om stress bij de bron aan te pakken, om de “stressor” (hetgeen wat je stress veroorzaakt) weg te nemen. Daarnaast zijn er tal van zaken die je kunt doen om actief je stress te verminderen en zo je symptomen aan te pakken. Lees hiervoor onder andere de volgende blog: wat helpt tegen stress? Hierin vind je concrete tips, maar ook meer informatie over wat stress nu precies is en wat het doet met je lichaam en geest.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hulp van een coach

De tips in deze blog moeten je de handvatten geven om zelf effectief stress aan te pakken. Echter: dit lukt misschien niet iedereen. Blijf jij worstelen met de vraag hoe overleef ik stress? Onze coaches staan voor je klaar. Wij zijn namelijk niet alleen gespecialiseerd in hulp bij het herstellen van een burn-out, maar onze coaches kunnen ook preventief worden ingeschakeld. Met de hulp van onze coaches zul je jouw stress kunnen oplossen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven