In deze blog gaan we het hebben over flexibiliteit. En dan bedoel ik niet hoe lenig je bent. Het gaat erom hoe flexibel je om kunt gaan met veranderingen en onverwachtse gebeurtenissen. Zie het als een boom in een herfststorm. Als de wind op de boom inbeukt en de boom is flexibel, dan buigt hij een beetje mee met de wind. Hij zal blijven staan, ondanks dat het stormachtig is. Een boom die heel star niet wil meebewegen, valt bij een extra harde windvlaag mogelijk om. De windkracht is dan dusdanig groot dat een boom met wortel en al omver kan gaan. Hoe zit het met onze flexibiliteit?
- Verandering als enige constante
- Vasthouden aan het oude
- Flexibiliteit en aanpassingsvermogen
- Vertrouwen van binnenuit
- Innerlijke wijsheid
- Flexibiliteit oefenen
Verandering als enige constante
Kun jij meebewegen met de veranderingen in het leven of probeer je star vast te houden aan hoe het was? We kunnen er niet omheen: het leven is constant in beweging. De enige constante is de verandering zelf. Kijk maar naar de seizoenen: in de natuur blijft het nooit hetzelfde. Ieder seizoen brengt allerhande veranderingen met zich mee: wisselende hoeveelheden licht en temperatuur, bloemen en planten die op verschillende momenten in het jaar tot bloei komen en dieren die zich verplaatsen naar aanleiding van een seizoenswisseling. Niets staat stil en alles is altijd in beweging.
Nu hebben wij mensen onze huizen gebouwd, dus welk seizoen het ook is, we blijven op dezelfde plaats. Vroeger trokken we als jagers-verzamelaars naar verschillende plekken om genoeg voedsel te kunnen vinden. We waren toen letterlijk en figuurlijk flexibeler dan nu! Maar los van het feit of we nu wel of niet in een huis wonen, zijn wij mensen ook gewoon gewoontedieren.
Vasthouden aan het oude
Over het algemeen houden we niet zo van verandering. We houden graag vast aan datgene wat we kennen, wat voor ons vertrouwd voelt. Zélfs als dit eigenlijk negatieve gevolgen voor ons heeft. Een werknemer die bij een stressvolle baan blijft, omdat het nu eenmaal financiële zekerheid geeft. Een vrouw die in een ongezonde relatie blijft, omdat ze niet weet wat ervoor in de plaats komt als ze weg zou gaan. Vast blijven houden aan ongezonde eetgewoonten, omdat het nou eenmaal moeite kost om daarmee te breken. En zo zijn er nog talloze voorbeelden te bedenken.
Flexibiliteit en aanpassingsvermogen
Als je flexibel bent, zul je je gemakkelijker aanpassen aan veranderende omstandigheden. Of als jij zélf verandert. Want een baan die je eerder op het lijf geschreven was, kan na verloop van tijd niet meer zo passend zijn. Jij hebt je doorontwikkeld, je interessegebieden zijn mogelijk veranderd, of je voelt je gewoonweg niet meer zo op je plaats. Blijf je dan waar je zit, of durf je te veranderen van functie of zelfs van bedrijf? Hoe flexibel ben je?
Het is prettig om voldoende aanpassingsvermogen te hebben, want daardoor kan je flexibel omgaan met veranderingen. Je moet ook weer niet té flexibel zijn, want dan beweeg je met alle winden mee. Je hebt een stabiele basis nodig, een boom gaat ook niet aan de wandel. Het gaat er dus om een gezonde balans te vinden. Maar hoe doe je dat?
Vertrouwen van binnenuit
We zijn vaak geneigd om wijsheid en vertrouwen buiten onszelf te zoeken. Een voorbeeld dat dit duidelijk maakt is het idee dat de dokter in de witte jas het allemaal wel weet. Maar het gaat om jouw lichaam. Durf je te vertrouwen op jouw intuïtie, jouw eigen verstand? Of leg je je lijf en je leven in de handen van een expert? Natuurlijk is dit nodig in het geval van ziekten zoals kanker of bij ongelukken zoals een gebroken been. Je lost dit niet ‘even’ zelf op. Maar er zijn veel zaken waarbij je wél bij jezelf te rade kunt gaan. Wat wil mijn lijf me vertellen? Of wat wil dat knagende gevoel me zeggen?
Innerlijke wijsheid
Als je naar jouw innerlijke wijsheid durft te luisteren, dan ben je automatisch flexibeler. Je hebt namelijk een innerlijk kompas dat jou de weg wijst. Zit je op het verkeerde spoor, dan zul je dit aanvoelen. Je voelt dat het wringt en dat er verandering nodig is. Als je op dit gevoel durft te vertrouwen, dan zul je stappen gaan zetten om tot die verandering te komen. Om dit stemmetje dat van binnenuit fluistert te verstaan, zul je stil moeten worden. De wereld schreeuwt je tegemoet. Je innerlijke stem is een fluistering die te midden van al dat lawaai niet te horen is. Het is nodig om te vertragen, om stil te worden. Alleen dan kun je de wijsheid van binnenuit verstaan.
Als jij durft te vertrouwen op je innerlijke wijsheid, dan volgt de balans tussen flexibel zijn en star zijn vrijwel vanzelf. Je zult dan namelijk aan kunnen voelen wanneer het nodig is om mee te buigen en wanneer het nodig is om op je plaats te blijven staan. Dit vraagt oefening en is niet van de ene op de andere dag een vaardigheid die je onder de knie hebt.
Flexibiliteit oefenen
Je kunt dit oefenen door regelmatig te mediteren. Meditatie is een oefening en een vaardigheid. Je brengt er je geest mee tot rust en naarmate je het vaker doet, zul je ook gerichte meditaties kunnen doen. Je kunt dan bijvoorbeeld een vraag in gedachten nemen en daarop mediteren. Neem bijvoorbeeld de vraag in gedachten of je van baan moet veranderen of niet. Leg een hand op je hart en een hand op je buik. Herhaal de vraag in stilte en let op wat je je gewaar wordt. Zijn er bepaalde sensaties in je lichaam? Voel je emoties of trillingen? Of komen er bepaalde gedachten omhoog? Je hoeft er tijdens de meditatie niets mee, je hoeft je alleen bewust te worden van alles dat zich aandient.
Deze oefening kan heel behulpzaam zijn in het trainen van flexibiliteit. Daarnaast kan je ook aan de mensen om je heen laten weten dat je flexibeler probeert te zijn. Zij kunnen hier dan rekening mee houden en je misschien wel aansporen. Merk je nu echt dat je vast zit in starheid, voel je dan ook vrij om contact met ons op te nemen. Onze coaches staan voor je klaar om te kijken waar de schoen wringt en waar verandering nodig is.