De eerste warme dagen van het jaar zijn een feit en het klimaat laat er geen gras over groeien. We gingen van een aangename temperatuur, naar nu al een paar dagen flinke tropisch warm. Indien je last hebt van spanningen, reageert je lichaam extra intens op deze extreme warmte. Toch is het belangrijk om te weten dat verergering van stress door warmte anders is dan hittestress. In dit blog bespreken we de wisselwerking van hittestress op je lichaam en het hebben van chronische stress of een burn-out. Daarnaast geven we enkele tips om het hoofd koel te houden.
Wat is hittestress?
Symptomen
Extra opletten met stress en burn-out
Wat moet je vooral niet doen
Grens voor hittestress voor iedereen anders
Tips om je hoofd koel te houden
Neem een siësta
Wandelen
Maak je niet te druk
Wanneer je de titel van dit blog leest zou je denken dat er een pleonasme in zit. Hittestress en stress? Hittestress is iets anders dan mentale stress en wordt ook wel hittebelasting genoemd. Het is voornamelijk een lichamelijke stressreactie op langdurige warmte. De meest ideale omgevingstemperatuur voor ons lichaam is rond de 22 graden. Een gezond lichaam hoeft dan de minste moeite te doen om balans te houden. Het zou logisch klinken als we zeggen dat 37 graden de perfecte temperatuur is omdat je lichaam dan niets meer hoeft te doen z’n eigen temperatuur aan te houden, maar dat is alleen als je de hele dag (zonder kleding) stil ligt op een neutrale ondergrond. Maar wij bewegen de hele dag door en van beweging warmt ons lichaam op.
De symptomen die komen kijken bij hittestress mogen niet licht genomen worden. Indien jij in een burn-out zit, is het belangrijk extra waakzaam te blijven op deze vorm van fysieke uitputting. Langdurig verblijven in een warm klimaat kan lichte symptomen veroorzaken, maar er kunnen een aantal serieuze verschijnselen optreden die medisch ingrijpen vereisen.
De mildere kenmerken van hittestress zijn concentratieproblemen, prestatieverlies, slecht slapen, vermoeidheid en warmte uitslag. Kramp in je spieren, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, bleek zien en lastig rechtop blijven staan zijn signalen dat je lichaam oververhit is. Wacht hiermee niet te lang met het inschakelen van medische hulp. Indien je niets doet met deze klachten, kun je een hitteberoerte krijgen.
Op de warmte uitslag na, zijn de milde kenmerken gelijk aan de klachten die je ervaart tijdens stress en een burn-out. Langdurige warmte belast je in die situatie aldus dubbel en hierom is het belangrijk extra alert te zijn indien deze klachten verergeren tijdens langdurige hitte. Dit zijn de eerste signalen van hittestress op je lichaam. Je lichaam heeft, in welke situatie dan ook, tijd nodig te wennen aan een ander klimaat. Ten tijde van een burn-out is die gewenningsperiode net even iets langer dan anders. Omdat de beginnende klachten van oververhitting lijken op de verschijnselen van een burn-out, wordt het veelal later opgemerkt. Blijf hierom alert op eventuele veranderingen in en op je lichaam.
Hoe lastig is het om niet over de hitte te praten wanneer het buiten bijna 30 graden is. Toch is het aan te raden om het er niet de hele dag over te hebben. Iets blijven benoemen, laat het bestaan. Als je de hele dag praat over je hoofdpijn, zal het niet afnemen. Het zal eerder verergeren. Zo ook met het praten over hoe warm het is. Wanneer je de hele dag benoemd hoe oncomfortabel de warmte is, zal je je steeds slechter gaan voelen. Dit is een psychosomatische uitwerking op je brein.
Wat je ook veel ziet is dat we veel water drinken tijdens hittedagen. Echter, alleen water drinken vult je fysieke behoeften niet. Na een tijdje merk je dat je last krijgt van je maag of van diarree. Daarnaast kan teveel water drinken, in een te kort tijdsbestek, levensgevaarlijk zijn. Wat goed is om te weten is dat je van warmte meer zout verliest dan anders. Voornamelijk door te zweten. Zout in je fles water doen is niet iets wat we aanmoedigen. Probeer daarom tussendoor een drinkbouillon, een 1-kops soep of bereid wat noedels om je zouttekort aan te vullen.
Burn-out of niet, je lichaam heeft een paar dagen de tijd nodig om te wennen aan een warm klimaat. Net als dat je even nodig hebt om te wennen aan de warmte van bijvoorbeeld een sauna. Alleen heb je daar de kennis dat je er gegeven moment ook weer uit kunt stappen. Tenzij je thuis een airco op volle toeren hebt draaien, kun je helaas niet uit deze warmte stappen. Je kan je over het algemeen beter kleden op een koude omgeving dan tegen hitte. Je verdraagzaamheid tegenover beide is deels afhankelijk van het klimaat waarin je bent opgegroeid. Indien je in de tropen bent geboren zal je het een stuk lastiger vinden te wennen aan een koud klimaat. Andersom werkt dit net zo.
We zijn allemaal wel bekend met de meest voorkomende tips bij extreme warmte zoals het drinken van genoeg vocht (geen alcohol), niet te warm kleden en de zon zoveel mogelijk vermijden. Deze tips gelden ook om fysieke hittestress te voorkomen. Hieronder nog een drietal tips die extra gelden als je ook last hebt van mentale stress zoals een burn-out.
Wanneer je een 9-5 baan hebt is dit wat lastiger, maar als je de flexibiliteit hebt probeer dan tijdens de warmste uren (12.00-15.00) rust te nemen. Indien je rooster het toelaat, kun je die uren verschuiven naar de avond. Ook als je niet werkt is het raadzaam rust te nemen wanneer de temperatuur z’n piek bereikt. Je brein heeft extra veel moeite met het verwerken van informatie. Je bent vele malen productiever in de avond of vroege ochtend.
Wandelen in de hitte? Indien je de mogelijkheid hebt om te wandelen in een bos, waar de bomen de ergste hitte boven de bladeren houdt, kun je gerust een wandeling maken. Vooral wanneer je een burn-out hebt, is dit een manier om je hoofd wat rust te geven van de dubbele overprikkeling door de warmte. Zorg dat je genoeg te drinken mee hebt voor onderweg en neem af en toe pauze door even te gaan zitten. Vind je het lastig die eerste stap te zetten? Wandelcoaching kan je helpen over de drempel te stappen.
Helaas kunnen we niet op een knop drukken om de temperatuur omlaag te brengen. Je druk maken om hoe warm het is zal alleen maar averechts werken. Bij Liberi kun je ook terecht om negatieve gedachte te leren loslaten en tot acceptatie te komen dat de situatie op dit moment is wat het is. Een professionele coach kan jou begeleiden verdraagzamer te worden naar omstandigheden waar je geen controle over hebt.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606