Zoeken

Zoeken sluiten

Het werkklimaat verbeteren om stressklachten te verminderen

vrijdag 20 oktober 2023

Vroeger ging je naar je werk om geld te verdienen met als belangrijkste doel je gezin te onderhouden. Doorwerken en zorgen dat de doelen of targets gehaald werden, was belangrijker dan aandacht besteden aan de sfeer op de werkvloer. Tijden veranderen en zo ook de eisen die gesteld worden aan de omgeving waarin we werken. Tegenwoordig is de werkdruk vele malen hoger en wordt er veel meer waarde gehecht aan het werkklimaat. Is deze niet op orde, dan is de kans op ziekteverzuim door stress- of burn-outklachten aanzienlijk hoger. Hoe krijg en onderhoud je een gezond werkklimaat? We bespreken het in dit blog.

Wat is een werkklimaat?
Gevolgen van een ongezond klimaat
Tips om het werkklimaat te verbeteren
Hulp bij burn-outpreventie

Wat is een werkklimaat?

Een werkklimaat is de omstandigheden waarin je werkt en de sfeer die aanwezig is op de werkvloer. Is een van deze factoren niet in balans, dan heb je geen gezond werkklimaat. Het gaat hier niet alleen om hoe collega’s met elkaar omgaan, wat grotendeels de sfeer bepaalt, maar ook de kwaliteit van de omgeving waarin je werkt. De medewerkers kunnen bijvoorbeeld uitstekend met elkaar omgaan, maar als de middelen waarmee gewerkt moet worden niet optimaal of verouderd zijn, dan werkt dat negatief op het gevoel dat het personeel heeft.

Een kantoorruimte vol groen. Een gezonde toevoeging van het werkklimaat.

Wanneer is het positief?

Wanneer we spreken over een positief werkklimaat dan is de werksfeer op orde, is er balans in de werkdruk en is er ruimte op de werkvloer om je eigen identiteit te ontwikkelen. Een belangrijke factor hierin is de gelegenheid hebben om initiatief te tonen die, indien dit een positieve uitwerking heeft op de werkzaamheden, erkend en toegepast wordt. Het management staat open voor inbreng vanuit onderaf en stimuleert medewerkers mee te denken in het verbeteren van processen. Hieronder vind je een aantal punten waarom een positief werkklimaat belangrijk is.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.
  • Je werknemers zijn jouw wandelende visitekaartje en spreken positief over je bedrijf
  • Medewerkers melden zich aanzienlijk minder vaak ziek
  • De kans op stress en burn-out wordt beperkt
  • Je medewerkers ervaren minder werkdruk
  • Er wordt productiever en creatiever gewerkt

Gevolgen van een ongezond klimaat

Een ongezond werkklimaat heeft meer gevolgen dan je in eerste instantie zou denken. Het gaat hier niet alleen om een werksfeer die niet optimaal is. Werken met verouderde systemen die vertragend werken zijn hier ook onderdeel van. Maar nog belangrijker is misschien wel het gemis aan zelfontwikkeling en het kunnen ontwikkelen van je eigen identiteit op de werkvloer. Wanneer een werknemer zich gewild, gehoord en gezien voelt, werken zij stukken gemotiveerder en efficiënter. De gevolgen zijn dus niet alleen de werksfeer en motivatie die stagneren, ook targets, doelen en kwaliteit van het geleverde werk blijven flink achter. Op lange termijn ontwikkel je een hoger ziekteverzuim door stressklachten of langdurige uitval door een burn-out.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Tips om het werkklimaat te verbeteren

Er is in ieder team of op iedere werkvloer ruimte voor verbetering. Om deze verbetering in kaart te brengen en hier een continu proces van te maken, kun je gebruikmaken van de PDCA-cyclus. Hieronder lees je een aantal belangrijke tips die van groot belang zijn voor een gezond werkklimaat.

De werksfeer is bepalend voor het werkklimaat.

Kennen je medewerkers het bedrijf?

Misschien een rare vraag, maar het gebeurt meer dan vaak dat de medewerkers eigenlijk niet volledig begrijpen waar een bedrijf voor staat, wat het doel is waaraan wordt gewerkt en welke boodschap zij uit willen brengen. Indien dit de situatie is, kan iemand zich ook niet voor de volle 100% geven. En ook dit heeft invloed op het werkklimaat. Voordat iemand start met z’n werkzaamheden, zorg ervoor dat de ‘Why’ van jouw bedrijf volledig duidelijk is. Maak iemand net zo enthousiast over de organisatie als dat jij bent. Je medewerkers voelen zich hierdoor meer betrokken en onderdeel van de successen die behaald worden.

Geef ruimte voor ontwikkeling

Tegenwoordig hecht een (nieuwe) medewerker veel waarde aan het wel of niet kunnen ontwikkelen op de werkvloer. In sommige functies is het niet anders dat het management de lijnen strak moet houden, maar over het algemeen is er altijd wel ergens ruimte om te ontwikkelen en te groeien in je functie. Het komt nog te vaak voor dat medewerkers hierom moeten vragen en dat beloftes hierin niet nagekomen worden. Als de leidinggevende het initiatief neemt iemand meer verantwoordelijkheid te geven, eventueel door extra training, komt het bijna altijd ten goede van het werkklimaat.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Geef complimenten en benader kritiek positief

We ontvangen allemaal graag een compliment en vooral wanneer deze gemeend is. In een werkomgeving waar weinig fout kan gaan gaat het nog weleens mis. Als positieve resultaten vanzelfsprekend zijn of worden is het ook belangrijk te benoemen dat het goed gaat. Daarentegen is het benoemen van kritiek net zo belangrijk. Zolang je dit op een opbouwende manier doet zodat iemand er beter van wordt, zal dit ten goede komen van de werkklimaat.

Gezonde werkplekken

Deze tip kan je breed nemen. Medewerkers die fulltime in dienst zijn, zijn vaker aanwezig op de werkvloer te vinden dan thuis. Thuis wil je ook niet op een kapotte bank zitten of een stoel waarvan je pijn in je rug krijgt. Ergonomische werkplekken zijn ontzettend belangrijk. Iemand moet comfortabel kunnen werken zonder al te veel ongemak. Zorg dat de werkomgeving schoon is, de temperatuur comfortabel is, toegang is tot frisse lucht en er zo min mogelijk overbodige prikkels aanwezig zijn. Ook niet onbelangrijk is, indien de situatie het toestaat, het verzorgen van voldoende daglicht.

Een bureau waar je achter kunt staan is ergonomisch. Dit is belangrijk voor een gezond werkklimaat.

Hulp bij burn-outpreventie

Als het goed is heb je nu een redelijk beeld van het belang van een gezond werkklimaat. Maar zoals we eerder benoemden: Er is altijd ruimte voor verbetering. Vooral op het gebied van burn-outpreventie blijkt er op veel werkplekken nog genoeg winst te behalen. Liberi biedt diverse pakketten voor werkgevers en -nemers om op een gezonde manier te werken aan preventie van stress en burn-out op de werkvloer. Wil je hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven