Het placebo-effect kennen de meesten van ons vanuit de medische hoek. Het is het effect dat optreedt, wanneer mensen een pil krijgen zonder werkzame stof die tóch iets blijkt te doen. Hoe kan dat? Het is de kracht van gedachten. Het placebo-effect treedt namelijk alleen op wanneer mensen dénken dat ze een pil krijgen met een werkzame stof erin. Omdat ze geloven dat ze medicatie krijgen, treedt hun zelfhelend vermogen in werking. Pijn vermindert hier bijvoorbeeld door.
Nu moet je niet denken dat het placebo-effect net zo effectief is als een werkzaam medicijn. Dat is niet het geval. Maar er is duidelijk méér effect in mensen die een placebo krijgen, dan in mensen die helemaal niets krijgen. Een neppil werkt dus blijkbaar beter dan niets.
Zoals gezegd, gaat het placebo-effect uit van de kracht van gedachten. Het geloof in het medicijn zorgt ervoor dat pijn vermindert. Maar ook andere klachten kunnen afnemen door het placebo-effect. Puur fysiek gezien kan dit natuurlijk helemaal niet; een neppil bevat net zo weinig werkend middel als geen pil. Wij mensen zijn echter meer dan alleen ons lichaam. We hebben een geest en een ziel. En die geest is dus onwijs krachtig! In de reguliere geneeskunde wordt vaak weinig aandacht geschonken aan het geheel: lichaam, ziel en geest.
Vanuit een holistische visie op gezondheid is het placebo-effect echter vrij logisch te verklaren: lichaam en geest zijn één. Het lichaam heeft invloed op ons mentaal welbevinden, maar tegelijkertijd hebben onze gedachten en overtuigingen invloed op ons lichaam. Dit is vrij makkelijk te begrijpen aan de hand van een voorbeeld. Stel, je hebt hoofdpijn, omdat je je hoofd flink hebt gestoten. Er ontstaat een bult en de aangedane plek is heel gevoelig. Naast het precieze punt waar je je hoofd heb gestoten, lijkt het wel of je hele hoofd is opgezwollen. Je kan aan weinig anders denken dan aan de kloppende pijn in je hoofd. Wedden dat je je heel anders voelt over je dag, dan wanneer je niet je hoofd had gestoten?!
Misschien moet je het noodgedwongen rustiger aan doen, maar frustreert dat je mateloos, omdat je een belangrijke dag op het werk had. Mogelijk heb je allerlei ondermijnende gedachten en ben je vooral boos op jezelf. Je vindt het ontzettend stom van jezelf dat je niet beter had opgelet, zodat je had voorkomen dat je je hoofd stootte. Je lichamelijke ongemak zet van alles in werking in je gedachten. Deze gedachten zijn echter ook maar overtuigingen. Het zou namelijk ook goed kunnen dat het je wel goed uitkomt, die hoofdpijn. Misschien vind je het wel een goed excuus om die afspraak met je schoonouders te omzeilen!
Maar let op: jij bent baas over je eigen leven. Soms gaan we onze grenzen over en dan kan ons lichaam ons terugroepen. Als je constant op je tenen loopt, dan was het misschien wel even nodig om je hoofd te stoten, zodat je eindelijk eens wat gas terugneemt. En heb je werkelijk een fysiek mankement nodig, voordat je een afspraak af mag zeggen? Natuurlijk niet! Jij hebt het volste recht om beslissingen te nemen en nee te zeggen, óók zonder hoofdpijn!
Terug naar het placebo-effect. Onze gedachten en overtuigingen hebben invloed op ons lichaam, dat toont het placebo-effect duidelijk aan. Dénken dat je een medicijn krijgt verhelpt vaak al een deel van de klachten. We gaan er gemakkelijk aan voorbij, maar hiermee hebben we zélf eigenlijk een onwijs krachtig medicijn in handen! Je kunt jezelf blijkbaar – tot op bepaalde hoogte – helen. In de eeuwenoude leer van de Ayurveda wordt zelfs geloofd dat iedere ziekte in de geest ontstaat, niet in het lichaam.
Dit is ook weer met een voorbeeld te verhelderen. Stress is hierbij een ultiem voorbeeld. Als je zelf met stress te maken hebt (gehad), dan weet je dit als geen ander. Je hebt niet alleen stress vanwege een bepaalde situatie, je krijgt er ook nog vage lichamelijke klachten bij, gratis en voor niets!
Uiteraard zijn er bepaalde uiterlijke stressfactoren die voor iedereen stressvol zijn, zoals leven in de onzekerheid van oorlog of armoede. Maar het blijkt dat stress óók heel persoonsgebonden is. Waar de één al stress kan ervaren, omdat hij alleen de deur uit moet, ervaart een ander pas stress als hij een hoge functie vervult en er een crisissituatie uitbreekt.
Het ervaren van stress hangt dus meer af van de desbetreffende persoon, dan van de situatie an sich. Stressgevoeligheid is niet slechts aangeboren of aangeleerd. Het is altijd een combinatie van beiden. Maar de gedachten en belemmerende overtuigingen die we voor waar aannemen, kunnen wél veel zelfopgelegde stress opleveren. Veel van onze gedachten en overtuigingen hebben we in de loop van ons leven opgedaan. Deze zijn dus wel degelijk aangeleerd. Hier speelt ook het placebo-effect weer een rol. Als je je hier bewust van wordt, kun je ervoor kiezen om je gedachten en overtuigingen om te buigen naar wat positievers. Zo laat je het placebo-effect voor je werken.
Het is echter wel van belang dat je de gedachten die je hebt ook daadwerkelijk gelooft. Als je gelooft dat je een neppil neemt, dan zal er ook niets gebeuren. Als je werkelijk gelooft dat je een pil neemt met een werkzame stof – ook al is dat niet zo –, dan zul je een grote kans hebben dat je in ieder geval íets van een effect bemerkt.
Maar hoe doe je dat dan, positieve gedachten echt geloven? ‘Fake it till you make it,’ zou je kunnen zeggen. Als je je negatieve overtuigingen eens onder de loep legt en er positieve tegenover plaatst, dan geloof je de positieve overtuigingen vast nog niet meteen. Maar je kunt er wel mee gaan oefenen.
Eén manier om dat te doen is door affirmaties te creëren. Dit zijn vaak korte en altijd positieve boodschappen die je telkens voor jezelf herhaalt. Op deze manier train je je hersenen om positieve overtuigingen aan te nemen. Het kan even duren voor de echt ingesleten raken, want het heeft meestal ook een flinke tijd geduurd voordat je die negatieve overtuigingen als waarheid aannam. Maar wie niet waagt, wie niet wint, om het placebo-effect in te zetten voor je eigen welzijn.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606