Heb jij een mindset van tekort of een mindset van overvloed? Leef je vanuit een basis van vertrouwen in de wereld of een basis van wantrouwen? Zie je wat er is, of zie je vooral wat er níet is?
- Wat je aandacht geeft groeit
- Zien wat er wél is
- Een mindset van tekort omdraaien
- Gedachten vanuit een mindset van tekort
- Acceptatie
- Tijdtekort
Veel van onze overtuigingen hebben we meegekregen in onze opvoeding. Heb of had je ouders die een mindset van tekort hadden en leefden jullie in hun ogen in een wereld van tekort, dan is de kans groot dat jij diezelfde mindset van tekort hebt overgenomen. Je ziet dan vooral wat er niet is. Je kijkt misschien met een scheef oog naar mensen die wél van alles lijken te hebben. Dit staat los van het feit of je werkelijk in armoede opgroeide of niet. Misschien was er werkelijk een tekort, maar hebben je ouders altijd heel handig om kunnen gaan met weinig. En misschien was er best wel veel aanwezig, maar was het in de ogen van je ouders nooit genoeg. Het gaat dus om de mindset.
Wat je aandacht geef groeit
Het is best ingewikkeld om een mindset van tekort om te draaien naar een mindset van overvloed. Allereerst moet je je ervan bewust zijn dat je een bepaalde mindset hebt. Als je altijd steen en been klaagt over wat je allemaal wenst en niet hebt, maar je hebt niet door dat dit een keuze is, dan zal er ook niets veranderen en blijf je hangen in de mindset van tekort. Op het moment dat je beseft dat je een keuze hebt, dan kan je kiezen waar je je aandacht op richt. Misschien ken je de uitspraak ‘wat je aandacht geeft groeit.’ Geef jij dus aandacht aan wat er wél is, dan zul je meer en meer zien en gaan geloven dat er overvloed is of zal zijn.
Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Want als je veel stress door financiële zorgen hebt en je eenzaam voelt, zie dan maar eens een mindset van overvloed te creëren. ‘Eerst zien, dan geloven,’ denk je misschien. Je moet wel realistisch blijven. Als je elke maand net rondkomt is het niet realistisch om te denken dat als je je mindset verandert, je volgende maand ineens in een villa woont en drie keer per jaar op vakantie kunt.
Zien wat er wél is
Wat dan wel? De kunst is om allereerst te zien wat er in je huidige situatie aanwezig is. Misschien heb je geen dikke bankrekening, maar heb je wel voldoende geld om je boodschappen te betalen en geen honger te hoeven lijden. Misschien heb je een lieve buurvrouw die wel eens een pannetje soep komt brengen. Mogelijk heb je een balkonnetje waar je de warmte van de zon kunt voelen. Of er is een park of bos in de buurt waar je lekker kunt wandelen en waar je de geur van vochtige aarde kunt opsnuiven. Is dat geen vorm van rijkdom? Van overvloed?
Een mindset van tekort omdraaien
Je kunt om te beginnen eens een lijstje maken met alle dingen die er wél zijn, de dingen waar jij je dankbaar voor voelt. Alles – hoe groot of klein ook – mag erop. Als je later nog iets bedenkt kun je dit lijstje aanvullen. Je kunt daarnaast iedere dag drie dingen (meer mag altijd) opschrijven waar je dankbaar voor bent. Dit zijn hele simpele maar effectieve manieren om een mindset van tekort om te draaien.
Gedachten vanuit een mindset van tekort
Misschien denk je dat dit je niet gaat helpen en dat het je zorgen niet weg zal nemen. Als je denkt vanuit je mindset van tekort, dan is dat ook zo. Je creëert je eigen realiteit. Juist als je nu tijdens het lezen van deze tekst iets voelt als verontwaardiging of boosheid, dan is de kans heel groot dat je een mindset van tekort hebt. Mogelijk wil je het ontkennen of ben je in een slachtofferrol gestapt. In dat geval is het zaak om eerlijk naar jezelf te zijn.
Ik wil je zorgen en problemen niet bagatelliseren, want ik weet dat er grote zorgen en problemen zijn. Maar als je daar je aandacht steeds op blijft richten, dan worden ze ook steeds groter. Uit ervaring weet ik dat als er (financieel) tekort is, er ook weer nieuwe mogelijkheden en kansen op je afkomen. Zo zijn er voor mensen met lage inkomens vaak allerlei regelingen. Je kunt subsidies krijgen om toch mee te kunnen doen aan sport en cultuur. Of je kunt korting krijgen op je gemeentelijke belastingen. Ook kunnen kinderen een fiets of laptop krijgen voor school. Er zijn allerlei toeslagen. Is dit dan ook geen vorm van overvloed?
Acceptatie
Natuurlijk zou het fijner zijn geweest als je hier geen gebruik van had hoeven maken. Maar de situatie is zoals hij nu is. Acceptatie ervan betekent niet dat je bij de pakken neer gaat zitten. Je accepteert wat ervoor heeft gezorgd dat je tot hier bent gekomen. Je eigen gedragingen en overtuigingen en mogelijk ook gewoon pech. Maar daar blijft het niet bij. Je mag ook dromen en uitzien naar meer. Je eigen mindset gaat je daarbij helpen of belemmeren, maar jij hebt daar zelf de keuze in. Kies je voor overvloed of voor tekort?
Tijdtekort
Dan nog een vorm van tekort waar bijna iedereen aan lijkt te lijden: tijdtekort. We leven in een drukke maatschappij en er wordt veel van ons gevraagd. Werk, een gezinsleven, sport en gezondheid, ontspanning…we ‘moeten’ van alles. Vaak ligt het daar precies aan: we proberen te voldoen aan de verwachtingen van anderen en houden alle ballen hoog. Maar is het wel aan jou om ál die ballen in de lucht te houden? Door dit van jezelf te eisen, creëer je vanzelf tijdtekort. Ook hierin is het belangrijk om eerlijk naar jezelf te kijken. Moet je werkelijk zoveel, of kies je daar zelf voor? Je hebt het volste recht om nee te zeggen. Dit geeft ruimte en ook hierin kan je van een mindset van tekort richting een mindset van overvloed groeien.
Aan jou dus de keuze. Heb je er moeite mee om je te ontworstelen aan een mindset van tekort? Onze coaches staan voor je klaar en je kunt een vrijblijvende kennismaking plannen!