"Het is onzin, zegt het verstand. Het is belachelijk, zegt de trots. Het is onmogelijk, zegt de ervaring. Het is wat het is, zegt de liefde."
Erich Fried
Uitval door stress is in de afgelopen 5 jaar, 8 keer zo hoog geworden.
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Hard werken wordt in onze maatschappij overal geprezen. Als je hard je best doet op school, wordt dit door de leraren gewaardeerd. Ook je ouders vinden dit over het algemeen heel fijn. Als je later aan de studie gaat, wordt je wederom geprezen voor hard studeren en goede cijfers halen. En later, als je dan je eerste ‘echte’ baan hebt, wordt hard werken gezien als een fijne instelling.
Hard werken ís ook heel prettig, want je komt er in de huidige maatschappij ver mee. Je voelt je gezien en gewaardeerd. Maar vanuit welke intentie werk je zo hard? Heb je nog het gevoel dat je er een keuze in hebt? Of ervaar je eigenlijk veel stress door de (vaak zelfopgelegde) druk?
Mijn persoonlijke verhaal over hard werken
Laat ik in deze blog mijzelf als persoonlijk voorbeeld nemen. Ik kom uit een gezin waar thuis wat moeilijkheden waren. Daardoor ben ik gedeeltelijk opgegroeid in pleeggezinnen. Iets wat in je kindertijd een grote impact heeft op je ontwikkeling en zelfbeeld. In alle onzekerheden van het niet beschikbaar zijn van mijn beide biologische ouders en het meermaals wisselen van school en dus een nieuwe klas, werd hard werken voor mij een coping mechanisme.
Hard werken werd een anker. Ik kon me tenminste richten op iets, waardoor ik minder geconfronteerd werd met mijn eigen gevoelens van onzekerheid, onmacht en verdriet. Maar daarnaast had het een hele prettige bijkomstigheid: leraren, pleegouders en andere verzorgers vonden me een heerlijk en makkelijk kind. Ze vonden het fijn dat ik het – ondanks alles – zo goed deed op school. Maar voor welke prijs?
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out,
depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Ik had de lat erg hoog gelegd, wilde in mijn studententijd zelfs cum laude slagen. Men prees mij om wat ik deed en bereikte en dat hield me jarenlang op de been. Maar ondertussen ervoer ik veel stress en spanningen. De hoge cijfers kwamen me niet aanwaaien namelijk. Ik moest er heel erg hard voor werken en dit ging ten koste van mijn eigen fysieke én mentale gezondheid. Ik had af en toe wel de hulp ingeschakeld van een psycholoog of maatschappelijk werker, maar toch liep ik telkens weer tegen mezelf aan.
Tot er een moment kwam dat mijn lichaam kennelijk besloot dat het zo niet langer ging. Ik was te lang, te vaak en te veel over mijn eigen grenzen gegaan door zo hard te werken. Tijdens mijn eerste baan kwam ik in een burn-out terecht. De omstandigheden werkten uiteraard niet mee. Er waren honderden andere afgestudeerden die solliciteerden op dezelfde baan. Toen ik bij een hele leuke organisatie een werkervaringsplaats aangeboden kreeg – de helft van mijn uren zou betaald worden – heb ik mijn stinkende best gedaan om zes maanden lang te bewijzen wat een goede werknemer ik wel niet was.
Als hard werken tegen je werkt
Zo brandde ik mezelf op door zo hard te werken. Ik had nergens anders meer energie voor dan voor mijn werk. Ik gaf – toen ik na de werkervaringsplaats iemands zwangerschapsverlof vier maanden volledig betaald (!) over mocht nemen – alles dat ik nog in me had. Ook daarna kreeg ik weer een tijdelijk contract. Maar toen kreeg ik wel door dat dit zo echt niet langer ging. Beschaamd trok ik aan de bel. Ik kon een dag minder gaan werken en zo een traject gaan doen om te leren om te gaan met de – inmiddels chronische – vermoeidheid.
Nu wil ik absoluut niet in de slachtofferrol stappen door een vingertje te wijzen naar de omstandigheden. Het is altijd een combinatie van verschillende dingen, zoals ook persoonlijkheid. Als kind was hard werken mijn coping mechanisme geworden, dus ik wist niet beter dan maar gewoon heel hard te gaan werken.
Dat deed ik overigens niet alleen op het gebied van werk, maar ook in mijn privéleven. Ik werkte heel hard om liefde, erkenning en waardering te verdienen. Deels kwam dat ook door de overtuiging dat ik als persoon geen liefde waard was. Mijn ouders hadden me allebei tenslotte niet voor niets laten vallen, zo redeneerde ik. Deze overtuiging en het daaruit voortvloeiende please-gedrag leidden tot uitputting.
Doe de gratis burn-out test,
test in 5 minuten hoe
het gesteld is met jouw
stressniveau
Het ingewikkelde met hard werken als coping mechanisme, is dat het de omgeving vaak niet opvalt dat het problematisch is. Je doet het in de ogen van anderen en de maatschappij namelijk heel goed. Dit in tegenstelling tot veel andere coping mechanismen, zoals grijpen naar drank of drugs. Het neemt echter niet weg dat het heel belangrijk is dat je jezelf serieus neemt en dat je door je omgeving ook serieus genomen wordt, want je kunt door hard werken net zo goed volledig onderuit gaan als door elke andere verslaving.
Geen andere optie dan hard werken
Ik ervoer veel zelfopgelegde stress. Tegelijkertijd had ik niet het gevoel dát ik daar een keuze in had. Voor mijn gevoel zou de wereld instorten als ik zou stoppen met hard werken. Mijn werkgever zou me ontslaan, ik zou geen inkomsten meer hebben, mijn partner zou me niet meer mogen en me lui noemen, mijn ouders zouden me niet meer waarderen. De angsten hielden me in hun greep. Ik kon hier zelf helaas niet uitkomen. Het was pas door een burn-out (uiteindelijk ben ik namelijk volledig thuis komen te zitten) dat een proces van heling plaatsvond.
Achteraf ben ik dus dankbaar dat het zo liep zoals het is gelopen. De hulp in de vorm van therapie, coaching, ceremonies en trainingen op het gebied van persoonlijke en spirituele ontwikkeling hebben mij ondersteund in het vinden van helpende overtuigingen. En daarmee ook met gezonder gedrag. Maar een burn-out gun ik niemand! Als je het dus vóór kunt zijn, is dit winst. Helaas zijn velen – net zoals ik – nogal koppig en kom je pas tot stilstand als je lichaam je letterlijk terugfluit.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out,
depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Herken je dus iets in mijn verhaal en heb je het vermoeden dat hard werken bij jou niet alleen maar vanuit een zuivere intentie is, trek dan aan de bel. Voorkomen is écht beter dan genezen. Soms is het zoeken naar de juiste hulp, zoals ik dat ook heb gedaan. Ik heb helaas geen pasklaar advies hierin, behalve dat je meer mag gaan luisteren naar je hart, niet naar je hoofd. Want je hoofd heeft vaak dezelfde overtuigingen als de maatschappij, maar die zijn lang niet altijd datgene wat jij nodig hebt voor een gezond en vervullend leven.
Wat is stress
Stress is een normaal
lichamelijk verschijnsel dat optreedt wanneer het lichaam reageert op een
uitdaging of bedreiging. In de basis hebben we allemaal stress, sterker nog,
zonder stress geen leven. Op het moment dat stress langdurig en/of intens
is, kan het voor klachten zorgen. Stress kan een kortstondige reactie zijn,
zoals de "vecht of vlucht" reflex die optreedt wanneer we ons in een
gevaarlijke situatie bevinden, of het kan een langdurige aandoening zijn die
ontstaat wanneer we onder druk staan en niet in staat zijn om te ontspannen.
Stress kan alledaags voorkomen en wordt vaak veroorzaakt door werk-, school-
of familieproblemen. Soms is stress ook een reactie op een traumatische
gebeurtenis, zoals het verlies van een geliefde of het meemaken van een
aangrijpende gebeurtenis. Symptomen van stress kunnen fysiek, emotioneel,
cognitief en gedragsmatig zijn.
Wat is een burn-out?
De term burn-out hoor je vaak, maar wat is het nou eigenlijk? Wat is
bijvoorbeeld het verschil tussen overspanning, depressie, oververmoeidheid
en burn-out? Liberi coaching is dé burn-out expert en dus hebben wij het
voor je op een rij gezet én vertellen hoe je van een burn-out kunt herstellen of hoe je een burn-out kunt voorkomen.
Waarom kiezen voor wandelcoaching?
Als experts op het gebied van begeleiding bij stress kiezen wij bewust voor
coachen in de buitenlucht. Dit is misschien niet de meest traditionele
manier van therapie, toch kiezen we hier bewust voor! Wij zetten graag op
een rijtje wat wandelcoaching
is, welke onderzoeken bewijzen dat het de beste vorm van therapie is en wat jij er van mag verwachten in de praktijk.
Heb ik een burn-out?
Het feit dat je dit aan het lezen bent, betekent zeer waarschijnlijk dat je meer
informatie wil hebben of jij, of iemand in je omgeving een burn-out heeft.
Liberi stelt een gratis burn-out test beschikbaar waarin je in 50 vragen
antwoord krijgt op de vraag over hoe het nu daadwerkelijk met jouw stressniveau
is gesteld. Deze test is wetenschappelijk gevalideerd en wordt ook vaak ingezet
door huisartsen en bedrijfsartsen. Het zal jou meteen duidelijkheid verschaffen
over de symptomen die jij ervaart in jouw dagelijkse leven. Naast dat de test
gratis is, hoef je er ook geen persoonlijke gegevens voor achter te laten. Mocht
je wel een gratis consult willen hebben naar aanleiding van deze test, dan kan
dat natuurlijk altijd. Deze burn-out test duurt ongeveer 5 minuten.
Doe de gratis burn-out test,
test in 5 minuten hoe
het gesteld is met jouw
stressniveau
Hard werken wordt in onze maatschappij overal geprezen. Als je hard je best doet op school, wordt dit door de leraren gewaardeerd. Ook je ouders vinden dit over het algemeen heel fijn. Als je later aan de studie gaat, wordt je wederom geprezen voor hard studeren en goede cijfers halen. En later, als je dan je eerste ‘echte’ baan hebt, wordt hard werken gezien als een fijne instelling. Hard werken ís ook heel prettig, want je komt er in de huidige maatschappij ver mee. Je voelt je gezien en gewaardeerd.
Wat is de keerzijde van hard werken?
anuit welke intentie werk je zo hard? Heb je nog het gevoel dat je er een keuze in hebt? Of ervaar je eigenlijk veel stress door de (vaak zelfopgelegde) druk? Het ingewikkelde met hard werken als coping mechanisme, is dat het de omgeving vaak niet opvalt dat het problematisch is. Je doet het in de ogen van anderen en de maatschappij namelijk heel goed. Dit in tegenstelling tot veel andere coping mechanismen, zoals grijpen naar drank of drugs. Het neemt echter niet weg dat het heel belangrijk is dat je jezelf serieus neemt en dat je door je omgeving ook serieus genomen wordt, want je kunt door hard werken net zo goed volledig onderuit gaan als door elke andere verslaving.
Maar wat als de omstandigheden vragen om hard te werken?
Laat ik een voorbeeld van mezelf geven. Zo brandde ik mezelf op door zo hard te werken. Ik had nergens anders meer energie voor dan voor mijn werk. Ik gaf – toen ik na de werkervaringsplaats iemands zwangerschapsverlof vier maanden volledig betaald (!) over mocht nemen – alles dat ik nog in me had. Ook daarna kreeg ik weer een tijdelijk contract. Maar toen kreeg ik wel door dat dit zo echt niet langer ging. Beschaamd trok ik aan de bel. Ik kon een dag minder gaan werken en zo een traject gaan doen om te leren om te gaan met de – inmiddels chronische – vermoeidheid. Nu wil ik absoluut niet in de slachtofferrol stappen door een vingertje te wijzen naar de omstandigheden. Het is altijd een combinatie van verschillende dingen, zoals ook persoonlijkheid. Als kind was hard werken mijn coping mechanisme geworden, dus ik wist niet beter dan maar gewoon heel hard te gaan werken. Dat deed ik overigens niet alleen op het gebied van werk, maar ook in mijn privéleven. Ik werkte heel hard om liefde, erkenning en waardering te verdienen. Deels kwam dat ook door de overtuiging dat ik als persoon geen liefde waard was. Mijn ouders hadden me allebei tenslotte niet voor niets laten vallen, zo redeneerde ik. Deze overtuiging en het daaruit voortvloeiende please-gedrag leidden tot uitputting.
Wat als ik last ervaar door te hard werken?
Herken je iets in mijn verhaal en heb je het vermoeden dat hard werken bij jou niet alleen maar vanuit een zuivere intentie is, trek dan aan de bel. Voorkomen is écht beter dan genezen. Soms is het zoeken naar de juiste hulp, zoals ik dat ook heb gedaan. Ik heb helaas geen pasklaar advies hierin, behalve dat je meer mag gaan luisteren naar je hart, niet naar je hoofd. Want je hoofd heeft vaak dezelfde overtuigingen als de maatschappij, maar die zijn lang niet altijd datgene wat jij nodig hebt voor een gezond en vervullend leven.
Wil jij hulp bij stress of burn-out?
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.