Zoeken

Zoeken sluiten

Gokverslaving: een ervaringsdeskundige vertelt

maandag 24 oktober 2022

Een gokverslaving: je ziet hem niet, ruikt hem niet en merkt het bijna nooit op bij een ander. Mensen die zelf een gokverslaving hebben, kunnen dit vaak goed verborgen houden. Intussen kan deze verslaving je leven verwoesten. Een gokverslaving is geen middelenverslaving, maar een gedragsverslaving die zeer ernstige gevolgen kan hebben. Deze blog is geschreven met behulp van een ervaringsdeskundige. Lees over:

Gokverslaving uitgelegd door een ervaringsdeskundige

Wij hebben in onze blogs al aantal verslavingen besproken. De middelenverslaving van cannabis en twee gedragsverslavingen: koopverslaving en eetverslaving. Er bestaat nog een gedragsverslaving die ook onder de complexe verslavingen valt: Gokverslaving. Zelf heb ik geen ervaring met deze vorm van gedragafhankelijkheid. Daarom heb ik contact gezocht met een ervaringsdeskundige die herstellende is van een gokverslaving. Ondanks dat de hoofdzakelijke verslaving bestond uit het gokken is volledige abstinentie belangrijk om in herstel te blijven. Dit betekent ook dat een middel, zoals bijvoorbeeld alcohol, niet gebruikt wordt. Ook niet incidenteel. Zo blijf je scherp of eventuele terugval of trigger. Indien zich een trigger voordoet kun je hier beter op anticiperen dan wanneer je onder invloed bent. Maar wat maakt je gokverslaafd en wanneer is het een eenmalige uitvlucht om te ontspannen?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is een gokverslaving?

Een gokverslaving is een gedragsverslaving. Er is geen middel wat je tot je neemt zoals je bijvoorbeeld wel doen tijdens een cannabisverslaving. Omdat er weinig aandacht voor is in het openbaar wordt deze vorm van afhankelijkheid heimelijk onderschat. Daarnaast is het een niet opvallende verslaving. Je ruikt het niet, je bent niet onder invloed en je komt niet bedwelmd over. Doordat je deze verslaving tot zekere hoogte kan verbergen is het resultaat op langere termijn destructief. Eenzaamheid, depressie en angststoornissen gaan vaak hand in hand met deze verslaving. Niet geheel onbegrijpelijk in een wereld waar alles om geld en aanzien draait. Om deze verslaving te kunnen onderhouden wordt er regelmatig gelogen, gestolen of bedrogen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je persoonlijke veiligheid.

Het legaliseren van gokken is niet goed voor een gokverslaving

De gevolgen van een gokverslaving: van onschuldig gokken naar grote schulden

Het zal je niet verbazen als de ervaringsdeskundige aangeeft dat het grootste gevolg van een gokverslaving grote schulden zijn. Dit kan er langzaam insluipen maar kan ook in korte tijd flink oplopen. Soms gaan gokverslaafden zo ver dat, wanneer het geld op is, zij eigendommen inzetten om te vergokken. Denk hier aan auto’s, huizen, horloges of andere bezittingen. Het gaat van kwaad tot erger totdat je uiteindelijk alles kwijt bent. De enige weg uit deze verslaving is hulp aanvaarden en dat is, net als bij iedere andere verslaving, de moeilijkste stap om te nemen. Want kun je wel toegeven dat je een gokverslaving hebt, en dat je hulp nodig hebt om hier vanaf te komen? De hulp die aangeboden wordt vaak ervaren als vernederend omdat je je gehele financiën uit handen moet geven. Je komt hoogstwaarschijnlijk terecht, naast een afkickkliniek, in de schuldhulpverlening. Dit onderscheidt een gokverslaving van alle andere verslavingen.

Hoe een gokverslaving indirect dodelijk kan zijn

De gokverslaving zelf is niet dodelijk. Het zijn de gevolgen die deze verslaving met zich meebrengt die hoog scoort in de statistieken. Door de grote financiële problemen die veroorzaakt wordt zien velen geen uitweg meer. Onderzoek heeft uitgewezen dat tot wel 81% van de gokverslaafden ooit heeft gedacht aan het beëindigen van zijn/haar leven. Daarvan heeft ongeveer 12-40% daadwerkelijk een poging gedaan. Extreem hoge cijfers als we dit vergelijken met andere verslavingen. Een enkele keer kan iemand zichzelf letterlijk dood gokken. Veel stress en spanning hebben kan uiteindelijk hartkloppingen veroorzaken. Ook slaaptekort door gokken heeft nadelige effecten. In combinatie met uitdroging en ondervoeding kan dit beroertes of hersenbloedingen veroorzaken.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Een gokverslaving wordt geromantiseerd

Het komt je misschien bekend voor want dit heb ik ook besproken in de blog over eetverslaving. Wanneer je verslaafd bent aan alcohol is de eerste stap, na bewustwording, stoppen met alcohol drinken. Bij een eetverslaving kun je niet zomaar stoppen met eten want dit heb je nodig om te overleven. Tijdens een gokverslaving kun je wel stoppen met gokken. Echter word je met bijna alles wat je doet geconfronteerd met geld. Laten we vooral niet vergeten hoe regelmatig gokken geromantiseerd wordt op televisie. In soapseries hebben ze altijd geld genoeg en iedereen kan stoppen wanneer ze willen. Een avondje gokken eindigt altijd in winst. Een wedje is zo gelegd en wordt over het algemeen ook gewonnen.

Kansspelen werken gokverslavingen in de hand

De invloed van legalisatie van gokken

Het blijft een discutabel onderwerp. Sinds oktober 2022 heeft de overheid online gokken gelegaliseerd. Daarnaast worden er miljoenen euro’s beschikbaar gemaakt om een gokverslaving te voorkomen. Via de achterdeur verdient de overheid ook weer miljoenen door de legalisatie. Sinds de kansspelwet is ingevoerd merken klinieken een toename van 50% als we spreken over gokverslaving. Helaas is het een feit dat er meer gokverslaafden onder de radar blijven dan in het zicht. Maar een klein percentage verslaafden meldt zich aan bij een afkickkliniek. Over het algemeen omdat ze zich schamen of denken niet geholpen te kunnen (of hoeven) worden. Afkickklinieken worden gezien als hulp bij middelenverslaving en niet bij gedragsverslavingen zoals gokverslaving, eetverslaving, aandacht- of relatieverslaafden of seks- en liefdeverslaving.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Stress kan leiden tot gokverslaving

Wanneer je onder veel spanning staat is het fijn als je even kan ontspannen. Net als veel verslavingen begint een gokverslaving vaak als uitvlucht. Even kunnen ontsnappen aan de echte wereld en met wat geluk ook nog geld winnen. Het winnen van geld, of goederen, geeft hetzelfde stofje af in de hersenen als dat een middelenverslaving doet: dopamine. Vooral wanneer je verslavingsgevoelig bent is het belangrijk om te waken niet afhankelijk te worden van een middel of bepaald gedrag. De hoge stress die dit met zich meebrengt kan uiteindelijk resulteren in een burn-out. Wanneer je in een burn-out terecht bent gekomen door een verslaving is het van belang dat je niet alleen je stressklachten behandelt. Het werken aan je gedrag, herstel en bewustwording is minstens zo belangrijk.

Hoe kun je van een gokverslaving afkomen?

Wanneer je je bewust bent van je gokverslaving heb je de eerste, en belangrijkste, stap al gehad: bewustwording. Maar hoe ga je dit nu verder aanpakken? Samen met een professionele coach ga je jouw patronen doorbreken. Net als bij iedere andere verslaving bestaat ook deze uit het doorlopen van alsmaar dezelfde patronen. Kan het zijn dat er onderliggende problemen zitten zoals stress, een burn-out of een depressie? Door middel van CGT krijg je meer inzicht in wat jou beweegt te willen vluchten van de realiteit. Bewegen is ook een belangrijk onderdeel van de behandeling. Wandelcoaching, of runningtherapie wanneer je wat sportiever bent, zijn bewezen methodes om te ondersteunen in het behouden van je abstinentie en je aandacht te houden op jouw herstel.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven