Goed voor jezelf zorgen, doe jij dat? Of kom je al snel op de tweede plaats? Het is misschien een beetje een leeg modewoord geworden: selfcare. Of zelfzorg in het Nederlands. Het lijkt vaak te gaan over zitten in een bad met rozenblaadjes en het drinken van een gezond kopje kruidenthee. Maar de essentie van zelfzorg is natuurlijk heel belangrijk. Als je niet goed voor jezelf zorgt, dan kan je ook niet goed voor een ander zorgen.
Wat betekent goed voor jezelf zorgen dus eigenlijk? Er is sowieso niet één manier om dat te doen. Wat goed zorgen voor jezelf betekent voor jou kan iets heel anders betekenen voor een ander. Jij hebt misschien meer rust nodig en een pas op de plaats, terwijl een ander juist een schop onder de kont kan gebruiken en in actie moet komen. Als je te veel hooi op je vork neemt, betekent goed voor jezelf zorgen dat je het wat rustiger aan doet. Als je te passief bent en daardoor niet vooruit komt in het leven, dan betekent goed voor jezelf zorgen dat je jezelf van de bank afsleept en richting sportschool gaat – of dat confronterende gesprek aangaat met je partner. Of wat het ook is dat jij nodig hebt.
Het klinkt dus vrij eenvoudig. Doe datgene wat je nodig hebt. Maar toch is het ingewikkelder dan het lijkt, want anders zouden veel meer mensen het ‘gewoon’ doen: goed voor zichzelf zorgen. Wij mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren. Als je gewend bent om hard te rennen voor anderen en jezelf daarbij te vergeten, dan zul je automatisch in dat patroon blijven lopen. Iets anders doen – zoals goed voor jezelf zorgen – komt dan niet zo snel in je op. Je moet je dus allereerst bewust worden van het patroon waar je in zit. En vervolgens moet je de keuze maken om daar uit te willen stappen. Dit vraagt aandacht, discipline en oefening.
Ook als je juist te weinig actie onderneemt dan is het makkelijker om dáárin te blijven hangen. Misschien zijn er wel andere mensen om je heen die je veel taken uit handen nemen – een partner, collega’s of vrienden. Maar als jij geen verantwoordelijkheid over je eigen leven neemt, dan kom je niet verder. Als je tevreden bent met de situatie waarin je je bevindt, is er op het eerste gezicht niets aan de hand. Maar wat als die ander het beu is om de hand boven jouw hoofd te houden? Wat als je écht voor jezelf moet gaan zorgen? Kun je dit dan, of val je in een gat?
Goed voor jezelf zorgen begint dus vandaag. In welke situatie je je ook bevindt, je kunt altijd de stap zetten om beter voor jezelf te zorgen. Wat heb jij nodig? Hoe weet je wat je écht nodig hebt? We zijn dit een beetje verleerd. Of beter gezegd: we leren het niet op school, dus we moeten het op latere leeftijd zelf leren. Want je kunt wel dénken dat je een vijfde kop koffie nodig hebt om de middag door te komen, maar of dat nu werkelijk is wat je nodig hebt…
Heb je wel eens stilgestaan bij de wijsheid van het lichaam? Velen van ons niet. Als we een pijntje of een kwaaltje hebben, dan gaan we naar de drogist of apotheek en we nemen een pilletje. Dan kunnen we weer verder gaan. Maar ik zie kwaaltjes en pijntjes als signalen van je lijf. Je lichaam wil je iets vertellen. Je kunt een pijntje zien als een rood brandend lichtje in de auto. De auto geeft aan dat er ergens iets mis is. Er moet wat aan gedaan worden! Goed voor jezelf zorgen betekent actie ondernemen op het moment dat een lampje brandt. Er iets aan doen, zodat het niet langer nodig is dat dit lampje aan staat.
Je kunt ook denken: ik heb geen zin om aan mijn auto te sleutelen of naar de garage te gaan. Ik sla het lampje kapot, dan zie ik het niet meer. Probleem opgelost. Geen rood lampje meer. Je snapt dat dit niet is hoe het werkt. Er is iets mis met de auto en dat probleem is er nog steeds. Je ziet het waarschuwingssignaal alleen niet meer. Dat is precies wat we doen als we een pilletje of ander middeltje nemen om de rode lampjes (pijntjes, klachten, kwaaltjes) uit te zetten. Je neemt de oorzaak niet weg. Goed voor jezelf zorgen betekent dat je naar je lichaam luistert. Je neemt een rood lampje serieus en gaat aan de slag om de oorzaak aan te pakken.
Laten we bovenstaande verhelderen met een voorbeeld. Stel, je hebt regelmatig last van hoofdpijn. De pijn kan zo stekend zijn dan je niet helder kunt nadenken, laat staan je werk doen. Je neemt daarom een stevige pijnstiller, waardoor je door kunt blijven werken. Je slaat het rode lampje kapot. Maar waarom heb je die hoofdpijn toch elke keer? Wat wil je lichaam je vertellen? Misschien leid je een leven dat te veel van je vraagt. Misschien doe je te veel. Mogelijk zit je te veel in je hoofd en eist het vele piekeren zijn tol. Of je probeert te veel te leven naar de verwachtingen van anderen en dat gaat ten koste van jezelf. Neem je te veel hooi op je vork en loopt je hoofd steeds over?
Goed voor jezelf zorgen begint met stiltaan. Stop met rennen. Voel je adem en voel je lijf. Je kunt een hand op je hart leggen of een hand op je buik en gewoon even bewust aanwezig zijn in het hier en nu en je adem volgen. Voor sommigen kan dit veel weerstand oproepen. ‘Ik heb wel wat beters te doen!’ Maar juist dán is het belangrijk. Want wat is er uiteindelijk beter voor jezelf dan goed voor jezelf zorgen? Ben je een hoofd zonder kip? Leef jij zoveel in je hoofd dat je de rest van je lichaam vergeet? Zet dan die eerste stap en wees eens bewust aanwezig bij je lichaam. Misschien volgt het antwoord dan vanzelf.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606