Zoeken

Zoeken sluiten

Gezonde fastfood

woensdag 24 mei 2023

Gezonde fastfood is de beste keuze als je flinke trek hebt en géén zin om van alles te gaan bereiden. We kiezen vaak voor (ongezonde) fastfood, omdat het makkelijk en snel is. De meeste vormen van fastfood bevat veel ongezonde vetten, zout en/of suikers. Bovendien is veel fastfood comfort food: voedsel dat ons tijdelijk troost, steun of geruststelling kan bieden. Het is natuurlijk een surrogaat voor wat je echt nodig hebt. Eten kan je nooit werkelijke emotionele steun bieden. Daar zijn mensen toch echt beter in! Daarnaast kan je – als je te vaak eten gebruikt om jezelf gerust te stellen – vast komen te zitten in emotie-eten. Dit kan leiden tot een toename in gewicht.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waarom kiezen we voor fastfood?

We kiezen vaker voor fastfood als we moe, prikkelbaar of zelfs uitgeput zijn. Als ons hoofd al overuren draait, of als we bijvoorbeeld slaaptekort hebben, dan is er weinig capaciteit over om goede beslissingen te maken. Nadenken over wat je die dag wilt eten kost dan al veel energie – zeker als je dan ook nog boodschappen moet doen én minstens een half uur in de keuken moet staan voor het eetbaar is. Even langsgaan bij de keten met de twee gouden bogen – of iedere andere fastfoodketen – klinkt dan als een erg wenselijk alternatief. Natuurlijk moet dit af en toe ook prima kunnen. Het wordt pas een probleem als je er vaker komt dan je lief is en je het gaat merken in je kledingmaat die alsmaar blijft groeien…

Kiezen voor gezonde fastfood

Er zijn natuurlijk allerhande alternatieven te bedenken voor ongezonde fastfood. Dit geldt zowel voor de hoofdmaaltijden als voor de tussendoortjes. In deze blog delen we wat tips. Maar de allerbelangrijkste tip hierin is eigenlijk: zorg voor voldoende slaap en verminder stress. Echt waar. Als je genoeg slaapt kun je namelijk betere beslissingen maken. Bovendien is je zelfbeheersing vele malen groter als je uitgerust bent. Hetzelfde geldt voor stress. Als je onder veel stress gebukt gaat is kiezen voor de gezonde opties gewoonweg moeilijker. Net zoals geldt voor een slaaptekort, is ook bij stress je capaciteit om na te denken over de opties die je hebt, kleiner. Je grijpt dus sneller naar de ongezonde opties.

Ongezonde gewoonten doorbreken

Goed, je hebt slaap een prioriteit gemaakt en je bent bezig om stress te verminderen. Dan krijg je mogelijk nog te maken met het doorbreken van gewoonten. Als je gewend bent snel naar fastfood te grijpen, dan is die gewoonte niet van de ene op de andere dag de deur uit. Het kost meer denkvermogen en energie om een andere keuze te maken dan je gebruikelijke keuze. Dit is echter tijdelijk. Zodra je je nieuwe gewoonten een tijdje hebt volgehouden, worden díe je gebruikelijke keuze en hoef je er niet meer zo over na te denken. Er wordt wel gezegd dat een nieuwe gewoonte aanleren dertig aaneengesloten dagen duurt. Het vraagt dus wel wat zelfdiscipline!

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Houd een doel voor ogen

Het helpt om een doel voor ogen te houden. Als je dan momenten van gebrek aan motivatie hebt, dan kun je je vasthouden aan die stip op de horizon. Of het nou gaat om in dat leuke jurkje passen aankomende zomer, of dat je je lekker in je vel voelt zitten, kies iets waar jij voor wilt gaan.

Zet kleine stapjes

Vervolgens is het zaak niet rigoureus je complete eetpatroon om te gooien. De kans dat je het dan volhoudt is vrij klein. Zet liever kleine stapjes. Je kunt bijvoorbeeld als doel stellen om een maand lang geen toetje meer te eten en je andere gewoonten zo te houden zoals ze zijn. Na een maand kan je dan kijken hoe je verder wilt. Mogelijk wil je dat toetje weer invoeren, maar dan alleen in het weekend. En misschien dat je dan je tussendoortjes eens onder de loep wilt nemen. Ja, afvallen (als dat je doel is) gaat dan langzamer, maar het wordt op deze manier wel duurzaam. Je voorkomt zo jojo-en.

Gezonde fastfood voorbeelden

En nu dan over naar een aantal voorbeelden van gezonde fastfood. Dit zijn voedingsmiddelen die makkelijk en snel klaar zijn (of direct klaar zijn voor gebruik). In tegenstelling tot de ongezonde neefjes, zijn dit voedingsmiddelen met gezonde vetten en weinig zout en suikers. Ongezonde tussendoortjes vervangen door gezonde fastfood is makkelijker dan hele maaltijden. Dit omdat er bij een maaltijd toch wel íets van koken terecht moet komen. Maar je staat in ieder geval geen uren in de keuken…

Gezonde tussendoortjes

Hieronder vind je enkele gezonde tussendoortjes. Voorkom light producten. Daar is vaak één nutriënt vervangen door minder gezonde alternatieven. Vet wordt bijvoorbeeld vervangen door suikers. Daar heb je dus niks aan. Vetten zijn de vijand niet! Het gaat erom de goede vetten te eten.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.
  • Ze bevatten omega-3 en zijn onder andere goed voor de hersenen. Ze hebben niet voor niets de vorm van onze hersenen! Dit is een makkelijk ezelsbruggetje om te onthouden wat hun ‘superpower’ is.
  • Avocado’s. Deze groene vitaminebommetjes bevatten veel gezonde vetten en geven daardoor langer een verzadigd gevoel dan producten met weinig vet en veel koolhydraten. Ze bevatten ook veel vitamine E. Lekker met een beetje citroensap en peper.
  • Cottage cheese met stukjes appel. Bevat veel eiwitten en je kent het gezegde: ‘an apple a day keeps the doctor away.’
  • Kwark of Skyr met notenmix eroverheen. Ook hier geldt weer: lekker veel eiwitten en gezonde vetten.

Gezonde ‘fastfood’ maaltijden

Deze maaltijden vragen wel íets werk, maar hier komt de truc: als je een dubbele portie maakt (of zelfs een pan voor een heel weeshuis), dan kun je wat overblijft invriezen in de juiste maaltijdporties. Dan heb je op een moment dat je gewoon een kant-en-klare maaltijd wilt altijd iets in huis!

  • Volkoren rijst met kip of vegastukjes en groentenmix
  • Soep: je kunt tegenwoordig van die soeppakketten kopen met alles erin. Je hoeft alleen zelf water toe te voegen en te pureren. Beetje kookroom of kokosmelk erbij en het wordt nog een comfortfood ook.
  • Quiche van restjes: zorg dat je deeg voor hartige taart in huis hebt – dat is gezonder dan bladerdeeg. Vul de quiche met restjes groente, rijst, pasta, vlees of vis en doe er een laagje kaas met walnoten overheen. Gegarandeerd smullen!
  • Zelfgemaakte groenten pizza. Koop een volkoren bodem of een bodem die gedeeltelijk gemaakt is van groenten. Smeer er tomatensaus op en groenten naar keuze. Voeg voor de lekker nog wat geraspte kaas toe en schuif hem in de oven. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met de ingrediënten, maar als je bijvoorbeeld chorizo of salami gaat toevoegen wordt het toch echt minder gezond.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven