Zoeken

Zoeken sluiten

Gezonde eetgewoonten

woensdag 19 april 2023

Bij veel van onze eetgewoonten staan we helemaal niet stil. Maar waarom eet je wat je eet? En hoeveel eet je? Onderzoeken hebben aangetoond dat we niet door hebben hoeveel we eten als we afgeleid worden. Afleiding kan zijn het lezen van de krant tijdens het ontbijt of het kijken naar de tv terwijl we ons diner opeten. Proefpersonen in een experimentele setting hadden tijdens het eten met afleiding helemaal niet door dat hun kom soep van onderen langzaam bijgevuld werd! Het duurt ook ongeveer twintig minuten voordat onze maag aangeeft vol te zijn.

Ons gevoel van honger en verzadiging wordt voor een groot deel bepaald door hormonen. Luister je naar je hongersignalen of negeer je die in de drukte van de dag? Of ga je al eten, omdat het volgens de klok lunchtijd is, terwijl je nog helemaal geen trek hebt? Of voel je je eenzaam en eet je daarom een halve reep chocolade en een zak chips leeg? Veel of juist weinig eten door stress komt ook veel voor.

Psychologische factoren bij onze eetgewoonten

Er zijn gezonde en minder gezonde eetgewoonten. Vaak weten we heel goed wat wel en niet gezond voor ons is. Maar er speelt zoveel meer mee dan kennis. Iemand die ondergewicht heeft wéét heel goed dat het belangrijk is om met regelmatige tussenpozen wat te eten. Er kunnen echter ook allemaal psychologische aspecten meespelen die van invloed zijn op de eetgewoonten van deze persoon. Misschien heeft deze persoon – laten we haar Marjan noemen – dingen meegemaakt in haar jeugd die maakten dat ze zichzelf onzichtbaar probeerde te maken. Naast dat ze een stil meisje werd, is ze op een gegeven moment ook steeds minder gaan eten. Met haar ondergewicht werd ze letterlijk bijna onzichtbaar. Ze maakte zich klein en ze onderdrukte haar hongersignalen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Eten op de klok

Iemand die eet op de klok is zich meestal ook niet bewust van zijn hongersignalen. Het kan betekenen dat hij gaat eten zonder honger te hebben. Het lichaam heeft zich dan nog niet klaargemaakt om eten te gaan verwerken. Als we honger hebben maken we namelijk meer speeksel aan (hier komt de uitdrukking ‘het water loopt me in de mond’ dan ook vandaan!) en de pH van de maag wordt optimaal om binnenkomend voedsel te verteren. Eten terwijl je nog geen honger hebt belemmert je lijf dus om je eten zo optimaal te kunnen verteren! Andersom kan het ook zijn dat je al wél honger hebt, maar dat het volgens je hoofd nog geen tijd is om te eten. In beide gevallen werken we ons lichaam eigenlijk tegen.

Emotie-eten

En dan wat voorbeelden van eetgewoonten die vandaag de dag veel voorkomen, met het gevolg dat we veel mensen met overgewicht zien: emotie-eten. Emotie-eten doen we als we onprettige emoties ervaren en die eigenlijk niet willen voelen. We proberen ze te onderdrukken door te gaan eten. Je kunt even al je aandacht op het eten richten en hoeft je even niet druk te maken om de zorgen, angsten of piekergedachten die je eerder teisterden. Het probleem is alleen dat je nadat het eten op is, met hetzelfde probleem blijft zitten. Sterker nog, je hebt er een probleem bij: als je je veelvuldig tot eten richt om troost en steun te vinden, dan ga je dat merken in je gewicht. Als je je eenzaam voelt, lost een reep chocolade eten deze gevoelens niet op. Je verschuift het probleem alleen maar.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Daarnaast zijn de porties van onze maaltijden de afgelopen decennia alleen maar groter geworden. Wat dertig jaar geleden nog een ‘medium’ ijsje was, is nu een klein ijsje. In Amerika maken ze het helemaal bont: daar is een kleine portie frites voor Nederlandse begrippen een large. Als je vaak fastfood eet of uit eten gaat, dan zul je ongemerkt snel aan kunnen komen. Thuis eten is dan ook qua eetgewoonten een gezondere keuze dan uit eten gaan. En laten Amerikanen nou groot fan van buitenshuis eten zijn…

Tips voor gezondere eetgewoonten

Er zijn enkele simpele dingen die je kunt toevoegen aan je eetgewoonten die in alle gevallen behulpzaam zijn. Zo kun je bewust de tijd nemen voor je maaltijden. Niet gehaast je ontbijt naar binnen proppen, maar er echt even voor gaan zitten. Niet onderweg in de auto je lunch opeten, maar een echte pauze inlassen om even te kunnen genieten van je eten. In plaats van eten achter de tv kun je aan tafel gaan zitten met het gezin.

Goed kauwen

Daarnaast helpt het om je eten goed te kauwen, omdat je daardoor je spijsvertering een handje helpt. Bovendien zorgt goed kauwen ervoor dat je langzamer eet. Dit is weer bevorderlijk om je verzadigingssignalen goed op te merken. Je eet dan namelijk niet zo snel dat je dooreet terwijl je eigenlijk vol zit. Na twintig minuten geef je maag pas aan dat je vol zit. Als je binnen tien minuten al meer eet dan je eigenlijk nodig hebt, dan heeft je maag die kans niet eens gekregen!

Ayurveda en eetgewoonten

Ook vanuit de Ayurveda zijn er een heel aantal tips voor gezonde eetgewoonten. Het wordt wel gezegd dat een goede hoeveelheid eten twee van onze eigen handen vol zijn. Dit lijkt erg weinig, omdat wij inmiddels veel grotere porties gewend zijn! Daarnaast zou je moeten stoppen met eten als je een eerste boertje krijgt. ‘Een boertje?! Ik laat geen boeren’ zeg je misschien. Maar let maar eens op! Vaak zijn we te afgeleid om het op te merken.

Ons lijf geeft ons een heel voorzichtig, klein boertje als onze maag een bepaalde hoeveelheid eten binnen heeft. Dit zou de juiste hoeveelheid eten voor ons zijn. Wie stopt met eten na het eerste boertje, is verstandig. Wie stopt na het tweede boertje is een levensgenieter. En wie stopt na het derde boertje is een martelaar. Je maakt het je lichaam dan namelijk erg ingewikkeld, met allerhande problemen in de spijsvertering als mogelijk gevolg.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Kleine stapjes

Op welk vlak zou jij gemakkelijk wat aanpassingen kunnen doen om gezondere eetgewoonten aan te wenden? Het hoeft niet heel ingewikkeld en groots te zijn, je kunt met iets kleins beginnen en dat langzaamaan uitbouwen. En het belangrijkste dat je kunt doen is je hoeveelheid stress verminderen.  Je lichaam zal je dankbaar zijn. Je vindt op onze blog heel veel artikelen die je verder op weg kunnen helpen om stress te verminderen.

Wil je meer weten eetgewoonten en Ayurveda? Op je eigen tijd en tempo kennis maken met Yoga en Ayurveda? Misschien heb je vage lichamelijke klachten en kamp je met stress. Mogelijk wil je gewoon eens jezelf op nummer één zetten en tijd voor jezelf maken. Je wilt je gezond, fit en energiek voelen. Dan is de nieuwe SHE is the Medicine Do-It-Yourself Kit iets voor jou. Het is een lichaamsgericht en holistisch leefstijl programma voor vrouwen. Middels video’s, audio, schrijfopdrachten en reflectie-oefeningen duiken we in Ayurveda, Yoga, de maan- en menstruatiecyclus, vrouwelijkheid, gezonde voeding, kruiden, slaap en seksualiteit.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven