Gevoelige borsten: bijna elke vrouw krijgt er in haar leven wel eens mee te maken. Wat zijn de symptomen, oorzaken en wat kan je er wel of niet aan doen?
Als je gevoelige borsten hebt, kunnen ze erg pijnlijk zijn. Het aanraken van de borsten is dan erg onprettig. Dit kan zelfs zo zijn met het aandoen of dragen van een BH, de straal uit de douchekop die op de borsten valt, of traplopen. Het is mogelijk dat de huid gespannen aanvoelt, maar ook dat de borsten wat groter zijn dan normaal. Daarnaast kan het zijn dat er verhardingen (knobbeltjes) in de borsten te voelen zijn.
Omdat wij een organisatie zijn die zich richt op het verminderen van stress en burn-out klachten, vallen we maar gelijk met de deur in huis: ja, ook stress kan gevoelige borsten opleveren! Stress uit zich bij iedere persoon op verschillende manieren. Bij sommige personen slaat het op de maag en krijgen ze er buikpijn van. Weer een ander krijgt tijdens perioden van stress meer last van eczeem.
Daarnaast is een veel voorkomend symptoom bij stress gespannen spieren. De gespannen spieren in de schouders zijn alom bekend, maar het is ook goed mogelijk dat andere spieren door stress langdurige in gespannen staat blijven. Als jij iemand bent die (onbewust) de borstspieren te veel aanspant, dan kan dit resulteren in gevoelige borsten. Zoals je begrijpt kan dit natuurlijk ook bij mannen voorkomen, maar het komt bij vrouwen vaker voor.
Bij vrouwen met gevoelige borsten zijn hormonen vaak de veroorzaker van het pijnlijke gevoel. Dit begint meestal in de puberteit, wanneer de borsten onder invloed van hormonen gaan groeien. Dit is natuurlijk tijdelijk, maar kan wel als vervelend worden ervaren.
Als volwassen vrouw kunnen gevoelige borsten maandelijks optreden als gevolg van de hormoonhuishouding tijdens de maandelijkse cyclus. Gevoelige borsten komen het meest voor vlak vóór en tijdens de menstruatie. De andere dagen van de cyclus is het meestal geen probleem. Daarbij kan het elke cyclus weer anders zijn. De ene maand kunnen de borsten heel gevoelig zijn, bij de minste aanraking kan het al pijnlijk zijn. De andere maand lijkt er niet zoveel aan de hand te zijn.
Ook zwangerschap kan een rol spelen bij gevoelige borsten. Onder invloed van hormonen bereiden de borsten zich voor op de borstvoeding. Soms worden de borsten gedurende de zwangerschap al wat groter. Richting het einde van de zwangerschap is het mogelijk dat er al wat colostrum lekt, de gelige, allereerste moedermelk. Het is vervelend, maar gelukkig zijn gevoelige borsten tijdens de zwangerschap maar van (relatief) korte duur.
Dan is er nog de overgang: dit is over het algemeen een wat langere periode. Ook hier verandert er weer van alles in het lichaam op hormonaal gebied. Dit kan bij sommigen dus wederom voor gevoelige borsten zorgen. Sommige vrouwen hebben – naast gevoelige borsten – erg last van allerhande overgangsklachten. In overleg met een arts wordt soms hormoontherapie aangeraden. Dit kan de gevoelige borsten verminderen, maar kan het ook verergeren. Het is dus even zoeken naar wat werkt.
Tot slot nog een hormonaal gerelateerde oorzaak van gevoelige borsten: het gebruik van de pil kan dit ook veroorzaken of verergeren. Indien de klachten erg hinderlijk zijn, kan het lonend zijn om het gebruik van de pil te stoppen en over te stappen op een ander voorbehoedsmiddel. Als de pijnlijke borsten minder worden, was de pil dus blijkbaar de oorzaak. Er zijn ook nog andere medicijnen die als bijwerking kunnen hebben dat je gevoelige borsten krijgt. Mocht je hier erg last van hebben, bespreek dit dan met je arts om te kijken of er alternatieven zijn.
Daarnaast zijn er nog andere oorzaken. Een knobbeltje in de borst kan spanning in de borst geven, waardoor gevoelige borsten ontstaan. Wanneer vrouwen een knobbeltje ontdekken, denken ze meestal aan borstkanker. Gelukkig hoeft het niet altijd borstkanker te zijn, in de meeste gevallen is het zelfs iets goedaardigs, zoals bijvoorbeeld een cyste of vetweefselknobbel. De één is gevuld met vocht, de ander met vetweefsel, zoals de naam al aangeeft. Ga, als je iets voelt in je borst, sowieso naar de huisarts, want zo kan onderzocht worden wat er werkelijk speelt.
Wat kun je er dus zelf aan doen? Dit hangt natuurlijk af van de oorzaak. Heb je een knobbeltje gevonden dat operatief verwijderd moet worden, dan kan dat de oplossing zijn. Maar aangezien het vaak hormoon gerelateerd is, is het een terugkerend probleem. Wat dan het beste helpt, zijn middelen om de gevoeligheid wat te verzachten.
Een natuurlijk middel dat vroeger veel ingezet werd, is het kneuzen van witte of groene koolbladeren en die in de BH stoppen. Ook bij vrouwen die borstvoeding geven, wordt dit nog steeds gebruikt om de pijn en het ongemak van de stuwing tegen te gaan. Daarnaast helpt warmte vaak ook. Neem dus een warm bad of een warme douche. Zorg ook dat je voldoende warm aangekleed bent, vooral in de koudere maanden van het jaar.
Ook cafeïne kan klachten verergeren. Dit zit voornamelijk in koffie, zwarte en groene thee, energiedrankjes en pure chocolade. Zorg daarnaast voor een voldoende stevige BH, maar zorg dat die niet te strak zit. Als je erg veel last hebt van pijn vlak voor of tijdens de menstruatie, kun je een pijnstiller nemen.
Twijfel je over jouw situatie? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Die kan kijken naar de oorzaak en zo de juiste oplossing (of middel ter verzachting van de pijn) vinden die past bij jouw situatie. Is de oorzaak stress? In dat geval kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor een kennismaking met een coach bij jou in de buurt. Onze coaches staan voor je klaar om een stuk met je op te wandelen op jouw weg naar minder stress en dus minder spanning in je spieren.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606