Zoeken

Zoeken sluiten

Gevoel dat alles zinloos is

vrijdag 1 november 2019

Kom van het gevoel dat alles zinloos is af met deze tips!

Als je lange tijd op je tenen hebt gelopen, stress hebt ervaren en uiteindelijk thuis komt te zitten met een burn-out kan het gevoel dat alles zinloos is je overvallen. Je hebt zo hard je best gedaan, te hard eigenlijk. Je hebt zoveel gedaan, te veel misschien. Waardoor je alsmaar bent doorgegaan, wellicht te lang, waardoor je nu bent ingestort. Je vraagt je af wat de zin is van het leven en waarom je nog moeite zou doen om iets te ondernemen. Het voelt allemaal voor niets, je voelt je zinloos en gedachten als: “als we toch allemaal ziek worden en uiteindelijk doodgaan, waarom zou ik dan nog mijn best doen?” kunnen je een naar gevoel geven.

De uitdaging is om weer zin te vinden in het leven en dat begint allemaal bij jou. Belangrijk is om weer te gaan ontdekken waarvan je kunt genieten zodat je de kleine dingen in het leven leert waarderen en zingeving weer terug vindt. We delen wat tips met je die je daarbij kunnen helpen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waar komt het gevoel dat alles zinloos is vandaan?

Wanneer je het gevoel ervaart dat alles zinloos is kan dit veroorzaakt worden door verschillende redenen, zoals:

 • Werk waar je geen voldoening uit haalt;
 • Je zit niet lekker in je vel, je voelt je neerslachtig, somber, lusteloos en misschien zelfs depressief;
 • Je relatie loopt niet lekker en je weet niet hoe je het moet oplossen;
 • Een studie die eigenlijk te zwaar voor je is waardoor je veel tegenslagen ervaart;
 • Je bent gediagnosticeerd met een (chronische) aandoening of ziekte;
 • Stress neemt al lange tijd de overhand, je voelt je opgejaagd;

Waar het om gaat is dat er een gevoel ontstaat dat niets meer zin heeft. Dat het niet uitmaakt wat je doet. Dingen lopen niet op de manier zoals je zou willen en het lijkt alsof alles fout gaat. Je vraagt je af wat het allemaal voor zin heeft op deze manier. Dit gevoel kan erg zwaar zijn. Juist daarom is het belangrijk om actie te ondernemen zodat je weer zingeving gaat ervaren.

gevoel dat alles zinloos is burn-out

Gevoel dat alles zinloos is: Hoe kom je er vanaf?

Het is helpend om opnieuw te gaan ontdekken waar je van kunt genieten. Deze kleine, fijne momenten kunnen namelijk weer een sprankeltje hoop geven. Denk aan waar je blij van werd voordat je het gevoel kreeg dat alles zinloos is. Dit kunnen kleine, maar ook grote dingen zijn. We delen hieronder een lijstje met voorbeelden en geven meteen wat tips om er nóg meer van te genieten.

 • Wandelen in de natuur. Kijk tijdens het wandelen ook regelmatig om je heen om te zien hoe mooi de natuur is en adem
  een paar keer diep in en uit om je longen te vullen met schone, frisse lucht.
 • Een goed gesprek met een vriend. Een goed gesprek met iemand die je lief hebt kan je een fijn gevoel geven. Je kunt even je verhaal kwijt wat al veel ruimte kan geven en daarbij weet een vriend vaak wel hoe hij jou kan opbeuren. Wees dankbaar voor zulke vriendschappen, het is veel waard om zulke mensen aan je zijde te hebben.
 • Knuffel een dierbare. Lichamelijk contact bijvoorbeeld middels een knuffel geeft een rustgevend en prettig gevoel. Daarnaast zorgt een knuffel ervoor dat oxytocine wordt aangemaakt wat zorgt voor een gevoel van veiligheid en verbinding.
 • Bereid een lekkere maaltijd. Ga lekker de keuken in en bereid één van je favoriete maaltijden. Het fijnste is nog om deze maaltijd met iemand te kunnen delen en te zien dat de ander ook zo geniet van jouw kookkunsten.
 • Geniet van je huisdier. Dieren hebben een positief effect op de gemoedstoestand, ze gevengevoel dat alles zinloos is stress huisdieren liefde, komen lekker knuffelen en zijn altijd blij je weer te zien. Alleen al het kijken naar hoe je huisdier zich vermaakt kan een moment zijn om van te genieten.
 • Een opgeruimd en schoon huis. Opruimen of poetsen is vaak niet het leukste om te doen, maar het resultaat kan heerlijk zijn. Probeer je daarom te focussen op het gevoel wat je hebt als alles schoon en opgeruimd is. Dit maakt het proces net wat makkelijker.
 • Vond je het altijd fijn om in beweging te zijn? Probeer dit weer op te pakken. Sporten geeft een heerlijk voldaan gevoel, je hebt de tijd om alles wat je bezighoudt eruit te gooien en daarnaast zorgt beweging voor de aanmaak van dopamine en endorfine wat beide ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd wordt omdat het zorgt voor een gelukkig en fijn gevoel.

Probeer de dingen waar jij van kunt genieten wat meer naar voren te laten komen in je leven. Zorg dat deze momenten vaker voorkomen zodat je wat meer uit de negatieve sfeer komt en je aandacht focust op de positieve dingen om je heen.

Hoe pak je het aan?

Onderstaande tips kunnen je helpen om ervoor te zorgen dat jij weer meer zingeving ervaart.

Begin klein

Misschien dat je door het gevoel dat alles zinloos is ook niets meer onderneemt. Probeer iedere dag iets te doen wat je fijn vindt. Het gaat er niet om wat je doet, maar dát je iets doet want dit kan al een hele stap zijn.

Vind zingeving in kleine dingen

Leer genieten van kleine dingen, zoals een lekkere kop koffie, je hond die om een aai komt vragen, de ochtendzon, een vers bosje bloemen of iemand die naar je lacht op straat. Het zijn de kleine dingen in het leven waar het om draait. Hoe meer jij leert genieten van kleine dingen, hoe meer zingeving je zult ervaren.

Zorg voor een doel

Als je je afvraagt wat het allemaal voor zin heeft kan het goed zijn om een doel te hebben. Bijvoorbeeld om iedere dag 10.000 stappen te halen, 3x per week uitgebreid en gezond te koken of een nieuwe baan vinden waar je voldoening uit haalt. Maak voor jezelf een stappenplan om je doel te bereiken. Als je weet waar je het allemaal voor doet zal je leven ook zinvoller voelen.

Neem tijd voor ontspanning

Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen om even tot jezelf te komen, bijvoorbeeld door te mediteren, ademhalingsoefeningen te doen of met mindfulness bezig te zijn. Door deze momenten van rust kun je alles even laten bezinken en heeft je lichaam de mogelijkheid om te herstellen.

Benoem iedere dag wat je fijn vond

Door het gevoel dat alles zinloos is lijkt het vaak alsof alles negatief is. Juist daarom is het goed om iedere dag te benoemen wat je fijn vond en wat goed is gegaan. Op deze manier kun je relativeren en zul je zien dat er iedere dag wel momenten zijn die een sprankeltje geluk met zich mee hebben gebracht.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Vraag hulp als dat nodig is

Ervaar jij het gevoel dat alles zinloos is, bijvoorbeeld door een burn-out, en wil je graag hulp om daar vanaf te komen? Neem dan contact op met ons voor een vrijblijvende kennismaking. Onze coaches begeleiden jou graag middels wandelcoaching en helpen je verder om te herstellen van je burn-out zodat jij weer zingeving gaat ervaren in je leven.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven