Voor veel mensen is solliciteren spannend. Je wilt een goede eerste indruk maken, weet niet welke vragen je kunt verwachten en voelt druk om uit te blinken tegenover de andere sollicitanten. Vooral wanneer je gevoelig bent voor stress, of te maken hebt gehad met een burn-out, kan zo’n gesprek van tevoren zwaar wegen. Toch zijn er manieren en gesprekstechnieken om een stuk kalmer en relaxter een sollicitatie in te gaan. In dit blog gaan we in op hoe je je spanningslevel laag houdt tijdens je sollicitatie, maar tegelijkertijd ook stevig en zelfverzekerd in je schoenen staat.
Een sollicitatiegesprek roept op allerlei manieren spanning op. Van tevoren omdat je niet weet wat je kunt verwachten, en omdat je een goede indruk wilt maken. Je komt terecht in een nieuwe omgeving, waar je niemand kent, op een plek waar je nog niet eerder bent geweest. Een thuisgevoel is er nog niet waardoor je je ongemakkelijk kan voelen. Ook de uitkomst is belangrijk want uiteindelijk hoop je deze baan te krijgen. En die uitkomst is afhankelijk van wat je allemaal vertelt tijdens je sollicitatie.
Hierom is het belangrijk om aandacht te besteden aan de manier van communiceren. Met de juiste gesprekstechnieken kun je je sollicitatiegesprek zien als tweerichtingsverkeer in plaats van een overhoring. Je verlaagt op deze manier de druk bij jezelf omdat je niet alleen maar aan het vertellen bent wat je kan, maar een echt gesprek voert met degene die je tegenover je hebt.
Het ligt natuurlijk een beetje aan de functie, maar vaak is het belangrijk je goed voor te bereiden voordat je op gesprek gaat. Een groot deel van de stress is hierdoor weg te nemen. Denk hierbij aan onderzoek doen naar het bedrijf waar je solliciteert. En wat ook vaak terugkomt in een gesprek is het benoemen van je sterke en zwakke punten. Denk hier van tevoren alvast over na.
Door je goed voor te bereiden op een aantal standaardvragen, geef je jezelf houvast omdat je weet wat je gaat vertellen. Desnoods oefen je een aantal keer door in de spiegel te vertellen waarom jij degene bent die ze aan moeten nemen. Neem hierbij een actieve houding aan, een belangrijk onderdeel van je gesprekstechnieken, want niemand gelooft je als je onderuitgezakt je verhaal zit te vertellen.
De dag van je sollicitatiegesprek is aangebroken. Voordat je het gesprek aangaat helpt het om bewust te zijn van een aantal gesprekstechnieken waarmee je rust en zelfvertrouwen uitstraalt. Deze methoden helpen niet alleen om je boodschap helder over te brengen, maar het verlaagt ook de druk die je kan voelen bij het gesprek.
Tijdens een sollicitatiegesprek kan het verleidelijk zijn om alleen bezig te zijn met wat je straks wilt vertellen. Daarmee sluit je je onbewust af voor wat de ander te vertellen heeft. Luister actief naar de inhoud. Je laat zo niet alleen zien dat je geïnteresseerd bent in de functie, maar je geeft jezelf ook de ruimte om adem te halen. Herhaal soms wat er verteld wordt en knik mee om aan te geven dat je het begrijpt. Op deze manier vorm je een dialoog in plaats van een monoloog.
Iets wat veel mensen vergeten tijdens een sollicitatiegesprek, maar dit is ook de kans voor jou om vragen te stellen. Je kan bijvoorbeeld vragen hoe lang een werknemer gemiddeld bij het bedrijf werkt, waarom degene die voor je zit voor dit bedrijf heeft gekozen, hoe gaat je dag eruit zien, wat wordt er van jou verwacht? Door zulke vragen te stellen, maak je het gesprek gelijkwaardig. Een belangrijke gesprekstechniek die je kans aanzienlijk groter maakt om deze baan te krijgen. En nog een belangrijke vraag die je kan stellen aan het einde van het gesprek: “Hoe vond je het gesprek gaan?” Zo heb je alvast een beeld van hoe zij het hebben ervaren.
Soms krijg je een vraag waar je niet direct het antwoord op weet. Dit hoort bij de gesprekstechnieken die zij toepassen om te kijken hoe je hierop antwoordt. Onthoud dat je niet verplicht bent om overal op te antwoorden. Soms weet je het antwoord niet en kan je dit ook aangeven. In een enkel geval worden er onbehoorlijke vragen gesteld. Ook hierop ben je niet verplicht te antwoorden. Moet je even nadenken over een antwoord? Ook dat geef je aan. Het is beter om jezelf ruimte te geven na te denken, dan een antwoord geven waar je later spijt van krijgt.
Tegenwoordig willen werkgevers ook iets over jezelf weten. Leuk dat je enthousiast bent, maar waarom ben je dat? Ze willen een stukje authentieke ‘jij’ zien. Vertel gerust wat jou motiveert of waar jij energie van krijgt. Daartegenover staat wel dat je niet meteen je hele levensverhaal neer hoeft te leggen. Vertel alleen wat relevant is voor de baan en houdt het daarbij.
Niet alle sollicitatiegesprekken kunnen perfect lopen. Hoe goed je je gesprekstechnieken ook had voorbereid. Er kan een vraag komen die je niet had verwacht of de sfeer is erg ongemakkelijk. Probeer op zo’n moment niet in paniek te raken. Geef rustig aan dat je de vraag even wil laten bezinken of vraag om extra uitleg. Een sollicitatiegesprek draait om het uitwisselen van informatie. Jij mag net zo goed om verduidelijking vragen als andersom.
Heb je het gevoel dat het helemaal mis gaat? Vergeet dan niet dat dit maar één gesprek is. Zie het dan als een oefengesprek. Na afloop bekijk je wat er fout ging en waarvan je kan leren. De volgende keer houd je daar rekening mee. Ook een slechte ervaring kan je inzicht geven in wat je wel en niet wilt.
Als je merkt dat je voor een sollicitatiegesprek toch meer last hebt van stress dan je lief is, is er de mogelijkheid een professionele coach in te schakelen. Samen ga je kijken naar de gesprekstechnieken die je al beheerst, hoe je deze kan verfijnen en welke je nog aan kunt leren. Zo verlaag je de druk bij jezelf en ga je stukken rustiger het gesprek in. Onthoud dat een sollicitatiegesprek niet alleen voor de werkgever is om te kijken of jij bij het bedrijf past. Het gesprek is net zo goed voor jou om je te oriënteren of je je daar wel op je gemak voelt. Wil jij stressvrij een sollicitatie in? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606