Geen zin om op te staan? Dat kan heel uiteenlopende redenen hebben. Eén ding is zeker: je voelt je moe, hebt geen energie om uit bed te komen in de ochtend en je voelt tegenzin voor de (werk)dag. Wat is er aan de hand en belangrijker nog: wat kun je doen om weer met plezier je bed uit te komen?
Ik hoor het vrij veel om me heen, zeker nu de dagen korter worden en het nog donker is op het moment dat je op moet staan. Veel mensen hebben helemaal geen zin om op te staan! Ze draaien zich liever nog een keer om, maar ja… de wekker is gegaan en er moeten kinderen naar school gebracht worden, er moet gewerkt worden of andere verantwoordelijkheden liggen op je te wachten. Hoe je ‘s ochtends wakker wordt en hoe je je dag begint, kunnen een grote impact hebben op het vervolg van de rest van de dag. Laten we daarom eens kijken wat de redenen kunnen zijn dat je geen zin hebt om op te staan.
Eén belangrijke reden dat mensen geen zin hebben om op te staan, is omdat ze nog niet voldoende uitgeslapen zijn. Hiermee wil ik niet zeggen dat je pas om negen uur je bed uit moet komen. Het betekent hoogstwaarschijnlijk dat je de avond ervoor te laat naar bed bent gegaan. Iedereen heeft een andere slaapbehoefte. De één kan prima af met zeven uur slaap en een ander heeft echt negen uur nodig. En dan wisselt het ook nog eens per seizoen, maar daarover verderop meer.
Maar als jij acht uur slaap nodig hebt (en dan bedoel ik kwalitatief goede slaap, niet een beetje dommelen en half in een staat tussen slapen en waken in zijn), en je wekker gaat om zes uur in de ochtend, dan heb je niet genoeg slaap als jij pas rond middernacht naar bed gaat. Geen wonder dat je geen zin hebt om op te staan, want je lijf heeft nog niet voldoende nachtrust gehad!
Veel mensen zeggen dat ze niet eerder naar bed kunnen, omdat ze dan niet in slaap kunnen vallen. Dit is (meestal) niet waar. Het is een gewoonte geworden laat naar bed te gaan en er zijn veel verschillende dingen die je slaap-waakritme kunnen verstoren, zoals bijvoorbeeld het blauwe licht van onze schermpjes. Als jij jezelf blootstelt aan blauw licht om half elf ’s avonds, dan ‘denkt’ jouw lichaam dat het nog dag is en dat je wakker moet blijven. Je maakt dan niet (voldoende) melatonine aan, wat dus voorkomt dat je slaperig wordt. Melatonine wordt namelijk aangemaakt in de (vroege) avond, wanneer er minder daglicht is.
Geen zin om op te staan? Probeer dan eens wat veranderingen in je ‘slaaphygiëne’ door te voeren. Minder schermpjes (dus telefoon, televisie, computer, IPad, laptop…) liefst twee uur voor het slapengaan. Kan je echt niet zonder? Je kunt op sommige apparaten een blue light blocker instellen, zodat er minder blauw licht wordt afgegeven. Daarnaast zijn er speciale brillen die het blauwe licht tegenhouden. Mogelijk de moeite waard!
Een andere tip die ik je wil geven, is dat je het jezelf gemakkelijker maakt om naar bed te gaan door zeker een uur voor je gaat slapen niet te veel nieuwe triggers en input voor jezelf te creëren. Een spannende film kan leuk zijn, maar hierdoor maak je ook adrenaline aan. Dat is niet bepaald bevorderlijk voor het makkelijk in slaap vallen! Kijk dus of je wat rustige dingen kunt doen. Een ontspannen boek lezen, een dankbaarheidslijstje maken, een meditatie doen of wat avondyoga kunnen je systeem de rust geven die nodig zijn om te kunnen voelen dat je eigenlijk best wel een beetje moe aan het worden bent.
Als je gewend bent om rond twaalf uur je bed in te duiken, dan zal je niet ineens moe zijn om tien uur ’s avonds. Je kunt dus het beste de tijd dat je naar bed gaat langzaam steeds iets vervroegen. Begin dus met een kwartiertje eerder dan normaal en bouw dat telkens met één kwartiertje uit. Je zult zien dat het dan makkelijker wordt om wat eerder naar bed te gaan! Geen zin om op te staan is – als jij straks voldoende nachtrust hebt – verleden tijd!
Een andere reden dat je geen zin hebt om op te staan, kan te maken hebben met het seizoen. In de herfst en winter is er minder daglicht. Wij hebben daglicht nodig om ons goed te voelen. Dag en nacht hebben een grote invloed op ons hormonale systeem en daarmee dus ook op onze energiehuishouding. In de herfst en winter hebben daarom meer mensen geen zin om uit bed te komen, omdat ze last hebben van een herfstdip of winterdepressie.
Het is juist dan heel belangrijk om overdag – als er wel daglicht is, ook al schijnt de zon niet – buiten te komen. Idealiter doe je dat in de ochtend. Want dan is er het meeste blauwe licht en krijg je lichaam het signaal dat je echt wakker moet zijn. Als dat niet haalbaar is, omdat je bijvoorbeeld al voor het licht wordt op kantoor moet zijn, zorg dan dat je op een ander moment even buiten bent. Maak bijvoorbeeld een lunchwandeling met collega’s. De combinatie van daglicht én beweging zijn behulpzaam om een betere nachtrust te hebben. Bovendien kunnen beiden ook een positieve impact hebben op het vaak neerslachtige en vermoeide gevoel dat past bij een herfstdip en winterdepressie.
Tot slot kan het zijn dat je geen zin hebt om op te staan, omdat je werkzaamheden jou niet motiveren. Je gaat met tegenzin naar je werk. Dat is niet bevorderlijk om jou te motiveren je bed uit te komen! Kijk dan waar het aan ligt. Passen je werkzaamheden niet bij jouw interesses of bij jouw niveau? Is de werksfeer erg slecht of heb je stress vanwege een te hoge werkdruk? Maak het bespreekbaar met je leidinggevende, zodat jullie waar nodig aanpassingen kunnen doen, zodat jij weer met meer plezier naar je werk kunt gaan!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606