Bijna elk probleem, elke ziekte en elke aandoening wordt wel ergens mee geassocieerd. Een burn-out vormt hierop geen uitzondering. Sterker nog: als er iets is waarbij vaak sterk geassocieerd wordt, dan is het een burn-out wel. Voor veel mensen gaat een burn-out hand in hand met structureel te hard werken, met je grenzen overschrijden totdat je niet meer kunt. Werkstress is inderdaad een van de veelvoorkomende oorzaken van een burn-out. Maar niet de enige. Ook wanneer je niet werkt, kun je een burn-out krijgen. Geen werk en toch een burn-out? Dat klinkt voor sommigen een beetje vreemd. Wanneer je begrijpt wat een burn-out precies is, zul je ook begrijpen dat het hebben van een te veeleisende baan niet de enige reden hoeft te zijn voor het ontstaan hiervan.
Werken kun je op meerdere manieren definiëren. Wanneer mensen door het werk een burn-out hebben gekregen, bedoelen we in vrijwel alle gevallen dat zij hun burn-out hebben opgelopen door hun dagelijkse baan. Maar nergens staat beschreven dat het hebben van een baan een voorwaarde is voor het kunnen krijgen van een burn-out.
Een burn-out betekent dat je jezelf geestelijk en fysiek compleet hebt uitgeput door gedurende langere tijd structureel over je grenzen heen te gaan. Zoals je waarschijnlijk al begrijpt uit deze beschrijving: een burn-out kun je op vele manieren oplopen. Niet alleen door in je baan over je grenzen heen te gaan. Geen werk hebben en toch een burn-out krijgen, is dus absoluut mogelijk.
Een burn-out kan dus ontstaan wanneer je in een situatie terechtkomt waarin je meer van jezelf vraagt (of er meer van je wordt gevraagd) dan je kunt leveren. Dit kan van alles zijn. Elke zich herhalende situatie die voor stress kan zorgen, kan uiteindelijk ook leiden tot overspannenheid en een burn-out. Wat het verschil tussen deze twee precies is, kun je hier lezen.
Hoewel werkstress bij velen de bekendste oorzaak is voor het ontstaan van burn-outs, zien wij als specialisten op dit gebied regelmatig mensen bij wie dit om een andere reden is ontstaan.
Onder studenten is de burn-out een groeiend fenomeen. Dit heeft uiteraard raakvlakken met burn-outs onder werkenden. Studenten leveren dan weliswaar geen betaalde arbeid; de druk die zij ervaren kan overeenkomen met die van een betaalde baan: lange en intensieve uren, de druk om te presteren, angst om te falen…. het zijn allemaal factoren die kunnen zorgen voor veel stress, met alle gevolgen van dien.
Het probleem van burn-outs onder studenten geeft ook aan dat je een burn-out niet moet zien als een leeftijdsgerelateerd probleem. Onder bepaalde omstandigheden loopt iedereen, jong en oud, het risico.
Dat het zonder werk absoluut mogelijk is om een burn-out te krijgen, zien wij dagelijks bij de mensen die wij coachen en behandelen. Een thuissituatie die voor veel stress zorgt, kan er namelijk ook voor zorgen dat iemand een burn-out krijgt.
Wanneer je ongelukkig bent in je relatie, kan dit voor veel verdriet, spanning en stress zorgen. Een burn-out betekent emotionele (en fysieke) uitputting. Die uitputting kan op tal van manieren ontstaan. Wanneer jij je elke dag weer ongelukkig voelt, kan dit een kettingreactie in gang zetten. Alledaagse handelingen worden steeds zwaarder. Je gaat je lusteloos voelen en kunt je niet meer zetten tot dingen die je normaal altijd zonder problemen deed. Je gaat misschien wel slecht slapen omdat je ligt te piekeren….. Door dergelijke zorgen kun je steeds meer symptomen van een burn-out gaan vertonen en hier uiteindelijk ook in terecht komen.
Er hoeft niet altijd sprake te zijn van een problematische of extreme situatie, zoals relatieproblemen of zorgen om een kind of kinderen. Ook het alledaagse leven kan er bij sommige mensen voor zorgen dat zij te kampen krijgen met overspannenheid, een depressie of een burn-out. Wanneer omstandigheden op ongelukkige wijze samenkomen, kan het risico op een burn-out voor iedereen op de loer liggen. Wanneer je dagen over het algemeen zo druk zijn dat deze zorgen voor constante stress, hoeft er soms maar weinig te gebeuren om de problemen die je ervaart te verergeren.
Er is niet altijd een enkele factor aan te wijzen voor problemen die ontstaan. Dit is vaak het geval bij mensen zonder werk, die toch een burn-out krijgen. Dat je geen werk hebt (in de vorm van een baan), betekent namelijk niet dat je niet geconfronteerd wordt met druk en stress. Het huishouden runnen, boodschappen doen, kinderen naar school brengen en verzorgen, op tijd het eten op tafel zetten, wellicht zorgen om een familielid, een gebrek aan tijd voor jezelf: als deze combinatie van factoren vrijwel elke dag aanwezig is, dan kan dit zorgen voor een zelfde soort effect als een te drukke baan. Daarom is geen werk hebben en toch een burn-out krijgen een realistisch gevaar dat nog wel eens onderschat of niet erkend wordt.
Worstel je al met je dagelijkse leven en zit je niet lekker in je vel, dan is er in deze moderne tijden mogelijk nog een ander gevaar: Social media. Net zoals het mogelijk is om een burn-out te krijgen door andere dingen dan een baan, is het ook mogelijk dat externe factoren jouw problemen verergeren. Stress door Social media is een reëel probleem voor velen. Wanneer je al ongelukkig bent, kan de schijnwereld die Social media maar al te vaak kenmerkt ervoor zorgen dat jij je nog ongelukkiger gaat voelen over je eigen leven.
Waarom stippen we zo expliciet het onderwerp “geen werk maar toch een burn-out” aan? Er heerst vaak nogal wat scepsis rondom mensen die op andere wijze dan door werkstress een burn-out hebben opgelopen. Soms worden deze problemen gebagatelliseerd of worden mensen zelfs helemaal niet geloofd.
Dat kan een groot probleem zijn, want negatieve reacties van buitenaf kunnen zorgen voor schaamte. Ze kunnen er zelfs voor zorgen dat mensen hun eigen burn-out gaan bagatelliseren, er niet over durven te praten of gaan doen alsof er niets aan de hand is.
Schaamte is een veel voorkomende oorzaak die ervoor zorgt dat mensen niet op tijd handelen bij een burn-out. Luister echter naar je gevoel. Heb jij het gevoel dat er iets niet in orde is, dat je te veel stress hebt en dat het alledaagse leven je te veel wordt? Kom dan in actie. Maak bijvoorbeeld onze burn-out test. Hierin ontdek je binnen een paar minuten of jouw stressniveau gevaarlijk hoog is. Vervolgens kun je een afspraak maken met een stress en burn-out coach bij jou in de buurt, voor een
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606