Je komt erachter dat je zwanger bent. Misschien was je in eerste instantie even in shock omdat het niet gepland is, of was je hier al langere tijd mee bezig en had je geen beter nieuws kunnen krijgen. Nu zou de tijd van ongekende vreugde moet aanbreken waar je van binnen en buiten straalt. Je krijgt immers een kind en wat is er nu mooier dan het maken van nieuw leven, toch? Maar waarom voelt dit dan niet zo? Waar is die roze wolk waar iedereen het over heeft? Een onderwerp waar veel zwangere vrouwen niet veel over praten, maar wel erg belangrijk is om bespreekbaar te maken. In dit blog bespreken we waarom het kan dat je geen roze wolk ervaart en dat dit vaker voorkomt dan je denkt.
Als we de maatschappij moeten volgen dan wordt een zwangerschap vaak neergezet als een periode van pure vreugde en geluk. Een prachtig tijd waarin de vrouw straalt en bloeit. De uitdrukking ‘roze wolk’ wordt tijdens een zwangerschap gebruikt om te beschrijven hoe intens gelukkig en opgewonden de vrouw kan zijn. Je zou bijna zeggen dat de vrouwen die een roze wolk ervaren deze periode zien als perfectie, een eindeloos gevoel van geluk en de blijde verwachting over de komst van een baby.
Vrouwen die op een roze wolk zitten, ervaren een bijzondere vorm van verbondenheid met hun zwangerschap. Zij genieten van de fysieke en mentale verandering die een zwangerschap met zich meebrengt en noemen het soms zelfs magisch. De paar ongemakken die ze meemaken tillen ze niet te zwaar aan, ze barsten van de energie en voelen zich emotioneel in balans.
Hoe graag je ook wil, jij ervaart deze roze wolk niet. Je voelt je niet blij, je hebt veel fysieke ongemakken of je zit er mentaal totaal niet lekker in. Er zijn tal van redenen waarom je geen roze wolk ervaart. Wat daarbij niet helpt is dat er een bepaalde maatschappelijk geaccepteerde druk is gecreëerd dat je je wél fantastisch zou moeten voelen. Velen zijn bekend met het fenomeen van een prenatale depressie, maar ook dat is veelal niet de reden waarom jij dat ultieme geluksgevoel niet hebt. Er zijn nog een aantal belangrijke oorzaken wat ervoor zorgt dat jij niet op een roze wolk zit.
Het kan ontzettend frustrerend zijn als vrouwen om je heen ziet die dansend door hun zwangerschap heen lijken te gaan. Jij hebt misschien in de eerste maanden veel last van misselijkheid of vermoeidheid. Later in je zwangerschap kun je last krijgen van rugpijn en bandenpijn. Sommige vrouwen krijgen last van bekkenbodemproblemen. Deze ongemakken kunnen dusdanig ernstig worden dat je bedlegerig wordt.
In extreme situaties gaat de misselijkheid niet over, maar blijft dit je gehele zwangerschap aanwezig. Dit noemen ze Hyperemesis gravidarum en is een aandoening die zeer serieus genomen moet worden. In de meeste gevallen word je hiervoor een aantal keer opgenomen in het ziekenhuis om vocht toe te dienen. Je kunt je voorstellen dat dit je roze wolk volledig teniet doet.
Zwanger zijn brengt niet alleen fysieke ongemakken met zich mee. Het kan zijn dat je lichamelijk helemaal nergens last van hebt, maar dat het mentaal des te zwaarder is. Er gebeurt hormonaal ontzettend veel in je brein vanaf het moment dat je zwanger bent tot de dag dat je je kind ter wereld zet. Er wordt hier geen onderscheid gemaakt tussen vrouwen die mentaal al iets kwetsbaarder zijn of iemand die geestelijk erg sterk is. Hormonen gaan hun eigen gang en het kan de beste overkomen dat je jezelf verliest in alle emotionele schommelingen die je ervaart en nog moet ervaren. Stemmingswisselingen, angsten en extreme prikkelbaarheid zijn hier slechts een paar voorbeelden van. Dit kan zo extreem zijn dat er mentale hulp nodig is van een specialist.
Bijna iedere zwangere vrouw maakt zich op enig punt zorgen over wat de toekomst gaat brengen. Maar deze zorgen kunnen je ook boven het hoofd stijgen en zorgen dat je van je roze wolk valt. Wat als je kind niet gezond is, kan ik de bevalling wel aan, is er wel genoeg geld om voor een baby te zorgen? Deze zorgen kunnen overslaan in langdurige angsten. Vooral wanneer het je eerste baby is, ben je kwetsbaarder deze angsten te ervaren. Wat je op zo’n moment vooral niet moet doen is zoeken op internet hoe anderen dit ervaren. Je valt van de regen in de drup. Praat in plaats daarvan met je verloskundige over de angsten die je ervaart.
Misschien moeten we hier niet zeggen ‘gebrek aan steun’ maar ‘geen steun durven vragen’. De maatschappij richt zich vooral op de mooie dingen die gebeuren tijdens je zwangerschap. Het is dus niet zo dat er niet genoeg steun is, veel zwangere vrouwen durven niet hardop te zeggen dat ze niet genieten van de zwangerschap. Helaas blijft het onderwerp omgeven door taboes en stigma’s. Als je niet geniet van je zwangerschap moet je niet zeuren. Je moet blij zijn dat je een kind kan krijgen want anderen hebben dat geluk niet. Laat deze gedachten nu meteen los. Je mag wel klagen en je mag je wel vervelend voelen in de zwangerschap.
Je bent niet verplicht om op een roze wolk te zitten. Juist nu is het belangrijk om steun te krijgen en je veilig te voelen om je uit te spreken hoe je je voelt. Ook als die wolk waar je op zit donkergrijs is in plaats van roze.
We zijn het er over eens dat lang niet alle zwangere vrouwen op een roze wolk zitten tijdens hun zwangerschap. En dat daar ook niet altijd een prenatale depressie de schuldige hoeft te zijn. Het belangrijk om te accepteren dat je die roze wolk niet ervaart en dat dat ook oké is. Je hoeft je niet te voelen zoals anderen dat van je verwachten. Het is jouw zwangerschap en jezelf forceren tot iets wat er niet is, zorgt alleen maar voor extra stress. Stress die je niet kunt gebruiken in deze periode. Indien je wel wat hulp kunt gebruiken om tot deze acceptatie te komen, staat Liberi voor je klaar. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606