Zoeken

Zoeken sluiten

Gedrevenheid

woensdag 26 april 2023

Wanneer we spreken over kernkwaliteiten, dan is gedrevenheid er één die we absoluut niet over mogen slaan. Het is een unieke en zeer bruikbare eigenschap die je met de juiste handvatten om kan zetten naar een prachtige competentie. Toch is het ook belangrijk om waakzaam te blijven. Wanneer je vanuit je karakter gedreven bent, en je weet niet goed hoe je je grenzen moet bewaken, is de kans op stressklachten aanzienlijk groot. Dan spreken we vooral over de grenzen naar jezelf toe door tijdig rustmomenten in te plannen en ook het verschil te weten tussen gedrevenheid en een obsessie. Ben jij gedreven en zoek je manieren beter met stress om te kunnen gaan? In dit blog lees je er alles over.

Wat is gedrevenheid?
Eigenschappen van een gedreven persoon
Motivatie is niet hetzelfde als gedrevenheid
Gedrevenheid brengt ook valkuilen met zich mee
Stress en burn-out
Tips voor balans
Hulp bij je stressklachten

gedrevenheid focus

Wat is gedrevenheid?

Gedrevenheid is een kernkwaliteit die je goed in kan zetten als competentie. Wanneer jij iets voor ogen hebt dan ga je er helemaal voor. Dit kan in de breedste zin genomen worden. Als jij iets belooft, dan kom je deze belofte na. Je hebt een uitstekend vermogen op een plan om te zetten in de stappen die nodig zijn om het volledig tot uitvoering te brengen. Je hebt een eindeloze motivatie je doelen in het leven te behalen, bent enthousiast, creatief en innovatief. Daartegenover vind je het soms lastig te accepteren dat niet alles tot een positief einde komt. Het mist soms aan zelfinzicht dat je niet de hele wereld kan redden, hoe graag je dat ook wil. Iemand die gedreven is, wordt veelal gezien als positief en betrouwbaar.

Eigenschappen van een gedreven persoon

We noemden net al een paar mooie eigenschappen die komen bij gedrevenheid, maar dat was nog niet alles. Als jij iemand bent die deze eigenschap bezit dan heb jij aan vrienden niet te kort. Anderen zijn namelijk graag bij jou in de buurt omdat zij zich op kunnen trekken aan jouw positieve instelling. Voor buitenstaanders ben je de motivator waar zij een voorbeeld aan nemen. Waar anderen het moeten hebben van hun discipline, gaat het bij jou bijna vanzelf. Dat is het punt waar jij je onderscheidt van de rest. Wat voor eigenschappen zijn er nog meer?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.
 • Je bent goed in het inspireren van anderen
 • Jouw intrinsieke motivatie ligt altijd hoog
 • Je hebt een uitstekende discipline
 • Je hebt een talent voor planning en organisatie

Motivatie is niet hetzelfde als gedrevenheid

Je zou denken dat gedrevenheid en motivatie ongeveer hetzelfde zijn. In grote lijnen klopt dat ook wel maar iemand die gedreven is, is niet altijd gemotiveerd. En iemand die met goede motivatie in het leven staat, hoeft niet altijd gedreven te zijn. Je kan nog zo gemotiveerd zijn zelf je gehele huis van binnen en buiten te schilderen, het is geen garantie dat je dit ook daadwerkelijk afmaakt. Een tegenslag kan ervoor zorgen dat de moed in je schoenen zakt en je uiteindelijk een professional inschakelt. Wanneer gedrevenheid jouw sterkste kernkwaliteit is, benader je die tegenslag op een andere manier en zorg je dat je met jou creativiteit zelf tot een oplossing komt. Jij hebt net dat beetje extra ‘drive’ om in problemen een oplossing te zien.

gedrevenheid overzicht

Gedrevenheid brengt ook valkuilen met zich mee

Na bovenstaand zou je bijna denken dat een gedreven iemand misschien wel de meest fijne persoon is om mee om te gaan. Maar laten we ook de valkuilen benoemen die bij deze kernkwaliteit hoort. Hoe gedreven je ook bent in het leven, dit kan ook een tol eisen. Waar moet je op letten als je karakter wordt overheerst door gedrevenheid?

 • Je wordt overvraagd. Anderen maken gebruik van jouw gedrevenheid. Hoe meer jij doet, bijvoorbeeld in groepsverband, hoe minder een ander hoeft te doen.
 • Jij legt de lat veel te hoog voor jezelf en vindt het moeilijk om nee te zeggen.
 • Soms ben je iets te fanatiek. Je begint al ergens aan voordat het duidelijk is wat het uiteindelijke doel gaat zijn. Dit kan vooral op de werkvloer als negatief worden ervaren. In plaats van je gedrevenheid waarderen, ervaren ze jou als een streber terwijl dit niet jouw intentie is.
 • Het is voor jou belangrijk dat je prikkels blijft krijgen. In een omgeving waar jij niet wordt uitgedaagd ga jij je vervelen en zal je snel op zoek gaan naar iets anders.
 • Je weet niet wanneer te stoppen. Dit kan uiteindelijk leiden tot vermoeidheidsklachten en chronische stress.
Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Stress en burn-out

We benoemden het hierboven al even. Het is belangrijk dat je weet waar je grens ligt en dat je voor jezelf ook rustmoment in kan plannen. Doe je dit niet dan loop je jezelf snel voorbij en kun je uiteindelijk in een burn-out belanden. Het zijn niet alleen anderen die jou kunnen overvragen, je gaat zelf ook snel over je grens heen in wat haalbaar. Wees vooral scherp op het hebben van een hyperfocus. Jouw enthousiasme is eindeloos en zodra jij je vastbijt in iets, kun je jezelf ook verliezen in je gedrevenheid. Deze gedrevenheid is niet verdwenen wanneer je wel last krijg van overmatige stress of een burn-out. Ook hierin ben je gedreven zo snel mogelijk te willen herstellen. Dit zal in deze situatie eerder tegenwerken dan je herstel bevorderen.

Tips voor balans

Juist omdat je zo gedreven bent is het belangrijk balans te houden in je rust en regelmaat. Iemand die overloopt van gedrevenheid wordt veelal het meest belast met opdrachten of taken. Hoe kom je erachter of je, bijvoorbeeld op de werkvloer, overvraagd wordt?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.
 • Wanneer was de laatste keer dat je vakantie had of een paar dagen tussendoor vrij nam? Konden jouw collega’s zonder jou verder werken? Of stagneerde de werkzaamheden zonder jou? Indien dit het geval was, zijn de verwachtingen te hoog vanuit je werkomgeving. Ze zien jou niet als gelijkwaardige collega maar als degene die uiteindelijk al het werk doet.
 • Wat was jouw laatste moment van rust? En hiermee bedoelen wij echte rust. Niet je weekend vrij waar je in je privéleven allerlei projecten hebt lopen. Rust in de vorm van lopen in de natuur zonder echt doel. Genieten van het zonnetje met een goed boek of zitten op een terras zonder tijdsdruk ergens heen te moeten. Als je te lang moet nadenken over het antwoord, betekent het dat je niet genoeg rustmomenten inplant.
 • Probeer iedere dag minimaal 30 minuten echte rust in te plannen. Ook al is het maar dat je een stukje gaat wandelen. Een goede dagplanning bestaat niet alleen uit werken en doelen halen. Het bestaat ook uit balans tussen werk en rust. Wanneer je gedrevenheid samen gaat met hyperfocus vergeet je soms andere belangrijke, dagelijkse dingen zoals goed en gezond eten. Schrijf ook je eetmomenten op in je dagplanning en zet tijdens die momenten alles uit wat je kan storen.

gedrevenheid rusten

Hulp bij je stressklachten

Het is niet vreemd als je last hebt van stressklachten. Misschien zelfs al een burn-out. Zelfzorg is belangrijker dan al het andere in je leven. Je bent veel efficiënter en productiever als je balans hebt in je leven. Kom je er zelf niet uit of heb je ondersteuning nodig beter met je stress om te gaan? Bij Liberi hebben wij de juiste professionele coach die jou gaat helpen grip te krijgen op het bewaken van je grenzen, en te leren hoe je op een gezonde manier rust inplant. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven