Ervaar jij een gebrek aan energie door stress? Voel je je moe, vaak opgebrand of lusteloos? Als stress de oorzaak hiervan is weet je wat je te doen staat: stress verminderen. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan…
Er is steeds meer onderzoek naar de effecten van stress op het lichaam. Wel is het daarbij belangrijk te vermelden dat niet alle vormen van stress slecht zijn. Stress is juist goed! Als we af en toe acute stress ervaren zijn we alert, komen we in actie en zorgen we dat gedaan moet worden wat nodig is. Ook bij dieren is acute stress van levensbelang: als er een gevaarlijk dier in de buurt is, wil je maken dat je wegkomt! Door de stress wordt het sympatische zenuwstelsel geactiveerd, waardoor meer bloed naar de spieren gaat, de ademhaling gaat sneller, het hart klopt sneller en heel het lijf is klaar voor actie. Letterlijk rennen voor je leven!
Gelukkig komen wij niet zo snel in zo’n levensbedreigende situatie. Onze acute stress kan wel komen doordat we in het verkeer op een haar na een ongeluk konden voorkomen. Of ons kind is ineens ziek en kan niet naar de opvang, waardoor we moeten schakelen. Of je gaat een TED talk geven en je voelt je hart in je keel kloppen door de zenuwen. In dit soort gevallen is het goed alert te zijn en klaar om in actie te komen. Dit soort kortdurende stressmomenten zullen je ook geen gebrek aan energie opleveren. Het is de chronische stress die daar voor zorgt.
Chronische stress speelt langdurig. Het is vaak van lagere intensiteit dan acute stress, maar doordat het lange tijd aanwezig is, niet gezond. Je lijft staat namelijk langere tijd in de sympatische stand, klaar om tot actie over te gaan. Veel lichaamsfuncties die pas hun werk kunnen doen als je in de parasympatische stand staat (de rusttoestand), kunnen niet goed worden uitgevoerd. Een voorbeeld hiervan is je spijsverteringsstelsel. Dat wordt in de sympatische toestand even op inactief gezet. Je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt als je dit langdurige op inactief zet. Darmklachten zijn dan ook een veelvoorkomend probleem bij mensen met stress. En zo zijn er nog meer systemen in ons lichaam die een ondergeschoven kindje worden ten tijde van langdurige stress.
Als je lichaam de normale lichaamsprocessen niet goed kan uitvoeren, dan kan je je inbeelden dat ook je energiehuishouding niet goed is afgestemd. Je lichaam staat in de overlevingsstand en jij rent maar door. Je ‘leeft’ op stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Dit kan zelfs een verslavend effect hebben, waardoor het steeds moeilijker wordt om het cirkeltje te doorbreken. Als je je opgejaagd voelt en het gevoel hebt nog ontzettend veel te ‘moeten’, dan schreeuwt alles in je dat je absoluut niet moet gaan uitrusten en bijkomen. Want daar is geen ruimte voor! Het is niet gek dat je dan een gebrek aan energie ervaart.
Het is dus echt noodzakelijk om op de rem te trappen. Je hoeft geen noodstop te maken. Liever niet zelfs. Want in dat geval gaat het niet meer om langdurige stressklachten, maar over een burn-out. In de meeste gevallen is het ons eigen lichaam die aan de noodrem trapt. Je kunt niets meer en alle energie is op. Dit willen we voorkomen, dus beter druk je zelf tijdig op die rem. Je kunt onderzoeken welke factoren in je leven je stress opleveren. Als je de oorzaken weet kun je die aanpakken. Sommige dingen laat je niet ineens liggen. Een kind moet gewoon gevoed en naar school gebracht worden. Boodschappen moeten gehaald worden (hoewel: je kunt ze tegenwoordig net zo makkelijk laten bezorgen, maar dan moet je nog wél zelf de bestelling doorgeven). En er moet geld binnen komen om überhaupt die vaste lasten te kunnen betalen.
Het maakt nogal uit hoe je de dingen doet. Geld verdienen kan op heel veel manieren. Werk je bij de brandweer en merk je dat de stress van deze baan jou te veel kost, dan kan je altijd overwegen iets anders te gaan doen. Het gaat erom dat jij kijkt naar de factoren in je leven waar je invloed op hebt. En vraag je af: “moet dit eigenlijk wel, of kies ik ervoor?”
Het draait dus om prioriteiten stellen. Wat is echt belangrijk voor je? Kies dan voor die dingen en laat andere dingen los. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan en dat is ook zo. Het leven is tenslotte complex. Vaak ervaren we een flinke druk door verantwoordelijkheidsgevoel. Maar wat is écht jouw last om te dragen en wat hoort eigenlijk bij een ander? En waarom draag jij die last (ten koste van jezelf, want je ervaart een gebrek aan energie)?
Vaak spelen er allerlei belemmerende overtuigingen mee. Overtuigingen die we vaak al jarenlang met ons meedragen en aannemen als waarheid. Omdat ze zo’n automatisme voor je zijn geworden, kan het moeilijk zijn ze te herkennen. Hier kan een coach bij helpen, omdat die als buitenstaander gewoonweg vragen stelt. Door die vragen word jij aan het denken gezet. Want is wat je altijd aannam als waarheid wel waar? Ben jij wel verantwoordelijk voor het geluk van je moeder, je werkgever, je partner? Vaak zijn dit soort vragen confronterend. Er wordt je een spiegel voorgehouden en je kunt het spiegelbeeld lang niet altijd onder ogen willen zien. Maar de andere optie is je gebrek aan energie. En daar wil je toch ook wel eens van af? Het lijkt dus nogal een harde weg, maar met alleen wat liefdevolle zelfzorg één keer in de maand kom je er niet.
Je gebrek aan energie was er waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag. Het zal dus ook niet ineens weg zijn. Je zult keuzes moeten gaan maken en dat is een heel proces. Onze coaches staan voor je klaar om je op weg te helpen. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606