Zoeken

Zoeken sluiten

Galblaas klachten door stress

donderdag 2 juli 2020

Galblaas klachten door stress vormen een onderbelicht probleem. Het is geen symptoom van stress waar je vaak over hoort. Hoewel het ook niet het meest voorkomende symptoom is, is het wel iets waar best veel mensen last van krijgen. Het is bovendien een vervelend en vaak pijnlijk probleem. Ook is het een klacht die niet altijd gelinkt wordt aan stress. Daarom is het goed om hier extra aandacht aan te besteden. Wat zijn galblaas klachten door stress precies? En hoe kunnen ze door stress ontstaan? In deze blog leg ik het je uit.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat doet je galblaas precies?

Om galblaas klachten door stress te kunnen begrijpen, is het belangrijk dat je begrijpt wat je galblaas precies doet. De link tussen stress en galblaas klachten is niet toevallig. De galblaas is de opslagplek voor galvloeistof. Galvloeistof wordt geproduceerd door de lever. Gal helpt je bij het verteren van voedsel, meer specifiek: bij het verteren van vetten. Wanneer vet voedsel je maag moet verlaten richting de darmen, trekt de galblaas samen om gal af te geven. Galvloeistof wordt afgegeven aan de twaalfvingerige darm, waar vet eten wordt verwerkt.

De relatie tussen de galblaas en de lever

De galblaas vormt een belangrijke functie in het ondersteunen van de lever en vice versa. Een probleem met je galblaas kan een probleem betekenen voor je lever (hier ga ik dadelijk verder op in) en een probleem met je lever betekent vaak dat er onvoldoende galvloeistof wordt geproduceerd en de galblaas dus niet genoeg van deze essentiële vloeistof kan opslaan.

galblaas

Hoe uiten galblaas klachten zich?

Het bekendste probleem met de galblaas zijn galstenen. Galstenen ontstaan wanneer galvloeistof te veel indikt. De vloeistof gaat samenklonteren totdat deze dermate dik wordt dat deze zich ophoopt en de galblaas niet meer kan verlaten. Naast dat dit uitermate pijnlijk kan zijn, betekent dit ook nog eens dat je last kunt krijgen van andere problemen met je maag en je darmen. Je lichaam kan niet meer genoeg galvloeistof afgeven om vet eten goed te verteren. Dit kan resulteren in maagzuur of een opgezette buik. Omdat de lever galvloeistof produceert, kunnen galstenen ook hier ontstaan, als de galblaas overvol raakt door galstenen.

De symptomen van problemen met de galblaas zijn redelijk beperkt. Het wordt vooral gekenmerkt door een scherpe pijn in de buik, die naar boven toe uit kan stralen. Ook kun je misselijk zijn en last krijgen van overgeven. Is je urine constant donker? Dan is dit vaak een teken dat je galblaas verstopt is. Als gevolg van galstenen kunnen leverproblemen ontstaan. Leverproblemen kunnen gevaarlijk zijn. Maar hoe uiten deze zich? Wees alert op de volgende symptomen:

 • Gele huid en geel oogwit (geelzucht)
 • Buikpijn rechts bovenin de buik
 • Vermoeidheid en een zwak gevoel
 • Vocht vasthouden in je buik en/of enkels
 • Last van jeuk
 • Donker gekleurde urine
 • Bleke ontlasting
 • Misselijkheid of overgeven
 • Verminderde eetlust
 • Snel last van blauwe plekken
Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe ontstaan galblaas klachten door stress?

Er kan sprake zijn van een directe link tussen problemen met je galblaas en stress. Galblaas klachten door stress kunnen ontstaan door een tekort aan magnesium in je lichaam. Magnesium is cruciaal voor een goed functioneren van je galblaas en je lever. Om voldoende magnesium te produceren, heeft je lichaam vitamine D nodig. Stress kan de aanmaak van vitamine D hinderen en deels blokkeren. Dit heeft te maken met de aanwezigheid van het “stresshormoon” cortisol. Wanneer er te veel cortisol in je lichaam aanwezig is, zal je lichaam minder goed vitamine D aanmaken. Hier lijdt je magnesiumproductie onder. Houdt dit tekort te lang aan, dan kan dit weerslag krijgen op je galblaas.

galblaas klachten door stress

Wat kun je doen tegen galblaas klachten door stress?

Galblaas klachten door stress zijn gelukkig op te lossen. De beste oplossing is natuurlijk om stress te voorkomen en/of te verhelpen. Dat is in de praktijk vaak minder eenvoudig dan dat het klinkt. Lees voor hulp deze blog: hoe kom ik van stress af? Je lichaam heeft een uitstekend herstellend vermogen. Wanneer je stress afneemt, neemt ook het cortisol gehalte in je lichaam af. Hierdoor komt de vitamine D productie weer beter op gang, waardoor magnesium ook weer beter geproduceerd kan worden. Het logische gevolg is dat je galblaas ook weer goed gaat functioneren.

Galstenen zijn overigens zeker niet het enige probleem dat kan optreden met je galblaas. Ook ontstekingen van de galblaas of ontstekingen van de galwegen zijn veel voorkomende problemen. Het verschil is echter dat galstenen niet altijd vanzelf verdwijnen. Kleine galstenen en kleine hoeveelheden van de galstenen kunnen vaak door het lichaam zelf afgevoerd worden. Zijn er na verloop van tijd echter te grote of te veel galstenen ontstaan, dan is het mogelijk dat je galblaas operatief verwijderd moet worden. Zonder galblaas kun je gelukkig goed blijven functioneren, al zul je waarschijnlijk altijd voorzichtig moeten blijven met vet eten.

Stress verminderen is dus de beste remedie tegen galblaas klachten door stress. Aanvullend kun je vitamine D en/of magnesium supplementen nemen. Deze kunnen helpen om de tekorten in je lichaam aan te vullen. Dit kan de werking van je galblaas ondersteunen en klachten verhelpen. Vergeet echter niet dat je hiermee alleen de symptomen bestrijdt. Zolang je stress aanwezig blijft, wordt het echte probleem niet opgelost.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hulp bij stress

De coaches van Liberi staan voor je klaar voor hulp bij stress. Ervaar jij stress en heb je bijvoorbeeld last van je buik? Wees dan alert op de aanwezigheid van de symptomen die ik eerder in deze blog beschreef. Mogelijk heb je last van een galblaas probleem. In dat geval ervaar je zeer waarschijnlijk galblaas klachten door stress. Dat is uiteraard niet gezond. Wanneer stress zich zo duidelijk manifesteert, is dit een teken dat je te veel stress ervaart. Weet je niet wat je zelf moet doen tegen stress, of lukt het je niet om je stress te verminderen? Schakel dan de hulp in van onze coaches. Zij kunnen jou helpen met het effectief en blijvend aanpakken van stress. Je stress verhelpen, zal erin resulteren dat stress gerelateerde klachten verdwijnen. Of dit nu galblaas klachten door stress of andere klachten door stress zijn.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

2 reacties

 • MAES Annemie schreef:

  Wat als je gal verwijderd is ? Kan men dan ook de netelroos die verschijnt relateren aan de galblaas ?

  • Reinoud schreef:

   Beste MAES Annemie,
   Dat is helaas een te complexe vraag voor ons als coachingsbedrijf.
   Het is het verstandigst om deze vraag voor te leggen aan je huisarts of medisch specialist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven