We durven zonder twijfel te stellen dat een burn-out je hele wezen raakt. Het is niet alleen een mentale uitputting, maar ook een lichamelijke. Spanning hoopt zich in alle hoeken van je lichaam op, je spieren voelen strak en pijnlijk aan, en zelfs de simpelste bewegingen kunnen als een flinke opgave voelen. Alsof je vermoeide spieren hebt van het trainen, zonder dat je getraind hebt. Dit kan het herstel van je burn-out lastig maken. Eigenlijk wil je rust, maar te veel stilstand kan weer averechts werken. In deze situatie kan fysiotherapie soms een waardevolle rol spelen. Zie het niet als een snelle oplossing, maar als een manier om je lichaam en geest weer in balans te brengen.
Weet jij hoe fysiotherapie je kan helpen tijdens een burn-out? En hoe zorg je ervoor dat bewegen weer iets wordt dat je ondersteunt, in plaats van iets dat energie kost? In dit blog gaan we hier uitgebreid op in.
Een burn-out is geen probleem dat zich alleen in je hoofd afspeelt. Chronische stress heeft directe gevolgen voor je lichaam. Klachten zoals spierpijn, hoofdpijn en duizeligheid, slechte conditie en krachtverlies, en zelfs een verstoorde ademhaling worden vaak genoemd. Deze klachten staan niet op zichzelf, maar zijn symptomen van een zenuwstelsel dat continu ‘aan’ staat. Het is niet onbekend dat stress de spierspanning verhoogt. Dit activeert weer je freeze, fight en flight reactie en verhindert de natuurlijke herstelfuncties van je lichaam.
Tijdens fysiotherapie kan je gericht werken aan ontspanning door gecontroleerde bewegingen te maken. Hierdoor kan je het patroon doorbreken van altijd maar op scherp staan.
Laten we verduidelijken dat fysiotherapie geen vervanger is voor mentale begeleiding bij een burn-out, maar het kan wel een waardevolle aanvulling zijn. Een fysiotherapeut kijkt namelijk niet alleen naar de plekken waar je ongemakken ervaart, maar ook naar hoe je beweegt, ontspant en ademt.
Er zijn vaak drie factoren waar de focus op ligt tijdens fysiotherapie:
Je hebt jezelf er vast al meermaals op betrapt dat je je schouders en kaak ongemerkt aanspant. Dit is een bekend fenomeen in een burn-out en is voor je lichaam erg belastend. Een fysiotherapeut kan je helpen bewuster te worden van deze spanningen en geeft je oefeningen om je spieren te ontspannen. Hiervoor worden verschillende technieken gebruikt, zoals ademhalingsoefeningen, ontspanningsmassages en wat zachte stretchoefeningen.
Lichaamsbewustzijn vergroten
Bij langdurige of chronische stress raken veel mensen de verbinding met hun lichaam kwijt. Vaak voel je pas de spanning als het pijn begint te doen. Ook wordt vermoeidheid genegeerd totdat je volledig uitgeput bent. Fysiotherapie kan je helpen om kleine signalen eerder te herkennen, waardoor je beter in kan spelen op de behoeften van je lichaam.
Bewegen is belangrijk. Met of zonder burn-out. Bewegen is ook essentieel voor je herstel, maar daar moet wel balans in zitten. Meteen veel te veel willen ondernemen en vijf keer in de week naar de sportschool willen, geeft niet het effect wat je zoekt en kan averechts werken. Een fysiotherapeut helpt je om je belastbaarheid op te bouwen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Want jezelf voornemen om vijf keer per week te willen gaan sporten, maar niet gaan omdat je de energie niet hebt, is niet goed voor je zelfvertrouwen. Rustige oefeningen zoals wandelen of oefeningen die zich richten op je houding en ademhaling zijn in het begin goed genoeg.
Het is duidelijk dat bewegen en in beweging blijven essentieel is voor je herstel. Toch is het belangrijk om een aantal valkuilen te noemen die kunnen ontstaan en waarom het misschien fijner kan zijn op fysiek vlak begeleid te worden door een fysiotherapeut.
Het liefst herstellen we binnen een maand van een burn-out. Helaas is dit geen weerspiegeling van de realiteit. Veel mensen willen veel te snel weer terug naar normaal en gaan iets te fanatiek aan de slag. Dit kan resulteren in extra overbelasting en een terugval in je burn-out.
Soms vermijdt iemand juist alle vormen van beweging uit angst om nog meer energie te verliezen. Dit kan juist voor nog meer stijfheid en klachten zorgen. Iets wat je met fysiotherapie sneller tegengaat.
Een andere valkuil is stoppen met bewegen zodra de pijn weg is. Omdat je vaak de oorzaak van de pijn niet weet (verkeerde houding of ademhaling) stop je met ‘extra’ bewegen zodra je er geen last meer van hebt. Binnen de kortste keren keer de pijn weer terug.
Fysiotherapie is een waardevolle aanvulling op het herstelproces bij een burn-out, maar het werkt het beste in combinatie met andere vormen van ondersteuning. Een burn-out is meer dan alleen fysieke of mentale uitputting. Het is een signaal dat je op een andere manier met stress en belasting om moet gaan. Het gaat dus niet alleen om bewegen, of alleen om gezond leven, of alleen om coaching. Je werkt aan verschillende factoren die vallen in een totaalpakket om goed in herstel te komen.
Fysiotherapie het beste worden ingezet naast:
Om balans terug te krijgen in je leven, is het belangrijk om een gezonde leefstijl aan te houden. Zorg voor voldoende slaap, eet gezond en eet op vaste tijden, houd je aan een strak dagritme, overvraag jezelf niet en doe wat haalbaar is.
Voldoende ontspanning hoort bij je herstel en valt onder je zelfzorg. Vind je mediteren fijn? Probeer dit iedere dag vijf minuten. Lees je liever een boek? Plan daar tijd voor in. Onderschat een burn-out vooral niet en neem tijd om te ontspannen serieus.
Herstellen van een burn-out is een proces waarin lichaam en geest samenkomen. Fysiotherapie kan hierin een belangrijk hulpmiddel zijn, maar het is daarnaast ook essentieel om de juiste mentale begeleiding te krijgen. De professionele coaches van Liberi zien alle aspecten die nodig zijn om te herstellen van een burn-out. Wil jij weten hoe wij jou kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606