Zoeken

Zoeken sluiten

Fysieke symptomen van een burn-out: de meest voorkomende

maandag 30 maart 2020

Een burn-out is in veel opzichten duidelijk te herkennen. Wanneer het gaat over de symptomen van stress en een burn-out, denken mensen vaak aan mentale klachten. Een burn-out is echter zeker niet iets dat zich alleen mentaal manifesteert. Het is goed om te weten dat de fysieke klachten net zo ingrijpend kunnen zijn als de psychische klachten. Daarom ga ik in dit blog in op enkele van de meest voorkomende fysieke symptomen van een burn-out. Het is goed om hier aandacht aan te besteden. Deze worden namelijk nog lang niet allemaal herkend en erkend. En dat terwijl er jaarlijks honderdduizenden mensen last krijgen van burn-out klachten.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Fysieke symptomen van een burn-out komen net zo vaak voor

Onze burn-out coaches behandelen zeer veel cliënten met het herstellen van hun burn-out. Daarbij zien wij duidelijk dat fysieke symptomen van een burn-out net zo vaak voorkomen als psychische symptomen. Mensen associëren een burn-out al snel met neerslachtigheid, de deur niet meer uit durven gaan of met stemmingswisselingen en depressieve gevoelens. Dat is logisch, want dit zijn symptomen die zeer veel mensen met een burn-out ervaren.

Klachten als lichamelijke oververmoeidheid, chronische hoofdpijn  en nek- en schouderklachten komen net zo vaak voor. Dit zijn toch echt fysieke klachten. Natuurlijk is er meestal een verband tussen fysieke en mentale klachten. Chronische, ernstige stress, waar bij een burn-out beslist sprake van is, kan zich op diverse manieren uiten. De ene persoon krijgt meer last van psychische klachten, terwijl bij de ander de stress zich in sterkere mate fysiek manifesteert.

Om te bepalen of iemand een verhoogd risico heeft op het krijgen van een burn-out, of wellicht zelfs al een burn-out heeft, kan een burn-out test gemaakt worden. De uitslag van deze test wordt opgesplitst in vier onderdelen. Het fysieke aspect is daar een van. Dit is het onderdeel “somatisatie“. Het feit dat fysieke klachten hun eigen categorie hebben in een officiële test, geeft wel aan dat zij zeer vaak voorkomen. Maar wat zijn nu de meest voorkomende fysieke symptomen van een burn-out?

Oververmoeidheid is een van de meest voorkomende fysieke symptomen van een burn-out

Als er één fysiek symptoom is dat vrijwel iedereen bij een burn-out ervaart, dan is het wel chronische oververmoeidheid. De geest wil niet meer in het lichaam kan niet meer. Hoewel dit misschien wel het meest voorkomende symptoom is, is dit tevens het symptoom met het meeste onbegrip. Mensen bedoelen het vaak goed wanneer zij iemand met een burn-out aansporen om “gewoon uit bed te komen” of “even lekker naar buiten te gaan”. Wat zij echter niet realiseren is dat iemand met een burn-out mentaal en fysiek totaal uitgeput kan zijn. Hij of zij kán simpelweg niet meer. Deze extreme vorm van chronische lusteloosheid zorgt ervoor dat mensen tot helemaal niets meer komen. Dit wordt niet geholpen door het feit dat mensen met een burn-out vaak slecht slapen.

Hoofdpijn door extreme stress

Eén van de veel voorkomende manieren waarop extreme stress zich fysiek uit, is hoofdpijn. Bij mensen met een burn-out moet je dan niet denken aan incidentele hoofdpijn. De hoofdpijn kan chronisch zijn, met zeer heftige pieken. Vaak is er sprake van spanningshoofdpijn. Dit is hoofdpijn die ontstaat door stress en duidelijk voelbaar is in de slapen. Soms straalt de pijn uit naar de kaak, nek en schouders.

Een burn-out vermindert je weerstand en je immuunsysteem

Een slecht immuunsysteem is een van de wat minder vaak herkende fysieke symptomen van een burn-out. Dat is op zich niet vreemd, want een slecht immuunsysteem is op zichzelf niet direct te herkennen. Het manifesteert zich op andere manieren. Mensen met een burn-out zijn vaak vatbaarder voor andere kwalen en ziektes. Hun verminderde weerstand en minder goed werkende afweersysteem zorgt ervoor dat zij vaker dan anderen ziek zijn.

Duizeligheid slap gevoel burn-out

Duizeligheid en een slap gevoel

Wanneer jij je niet zo lekker voelt, voel jij je al snel een beetje duizelig. Wie een burn-out heeft, ervaart vaak duizeligheid. Soms kan dit gepaard gaan met een wazig zicht. Duizeligheid is een van de fysieke symptomen van een burn-out waaruit blijkt dat lichaam en geest elkaar vaak beïnvloeden. De duizeligheid wordt meestal veroorzaakt door stress. Stress kan ervoor zorgen dat mensen verkeerd ademhalen. Hyperventilatie is een veel voorkomend probleem, dat vervolgens weer leidt tot duizeligheid. Een ander veel voorkomend gevolg van hyperventilatie is tintelingen in je vingers vanwege een te laag koolstofdioxidegehalte in het bloed.

Sommige mensen ontwikkelen tics

Wanneer je structureel wordt blootgesteld aan te veel stress, kun je tics ontwikkelen. Tics die veroorzaakt worden door stress (er kunnen ook andere oorzaken zijn) kun je eigenlijk zien als een resultaat van te hoge geestelijke belasting die zich op lichamelijke wijze uit. Veel voorkomende tics zijn knipperen met de ogen of trekken met de mond of neus. Er zijn echter zeer veel verschillende fysieke manifestaties mogelijk.

Vrijwel iedereen ervaart verminderde fysieke prestaties

Zelfs mensen die door hun burn-out vooral last hebben van psychische klachten, ervaren bijna altijd wel verminderde fysieke prestaties. Dat is volstrekt logisch. Door een burn-out kan je lichaam eenvoudigweg niet de prestaties en inspanningen leveren die het normaal wel kan. Zo kan de productie van diverse hormonen zoals endorfine ernstig verstoord raken en kan extreme stress leiden tot een vitamine B12 tekort  en zelfs spierafbraak.

drukkend gevoel op de borst burn-out

Een drukkend gevoel op de borst als een van de fysieke symptomen van een burn-out

In psychisch opzicht zijn zaken als angst en hypochondrie symptomen die bij een burn-out passen. Door de extreme stress kun je last krijgen van een drukkend gevoel op de borst. Voor veel mensen is dat een angstaanjagend gevoel, want zij denken dat er iets mis is met hun hart. Gelukkig is dit gevoel in bijna alle gevallen het gevolg van te veel stress. Het is vervelend, maar onschuldig. Net zoals hartkloppingen meestal niet gevaarlijk zijn.

Pijnlijke en stijve spieren

Ik schreef al eerder in de blog dat een pijnlijke nek en schouders vaak voorkomen bij een burn-out. Pijnlijk spieren in het algemeen komen vaak voor. Het kan enerzijds komen door spanning en een verkeerde of krampachtige houding, maar ook door een verstoorde hormoonhuishouding. Onder invloed van stress kan je lichaam hormonen gaan produceren die onvoldoende verwerkt en afgevoerd kunnen worden.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Herken jij deze fysieke symptomen van een burn-out?

Heb jij al langere tijd last van deze symptomen (of andere fysieke klachten) en ervaar je stress? Maak dan geheel gratis en vrijblijvend onze burn-out test. Wellicht loop je een verhoogd risico of heb je al een burn-out zonder dat jij je hier bewust van bent. Kom dan in actie. Hoe eerder je de hulp inschakelt van onze coaches, de te sneller je kunt herstellen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

  • T. schreef:

    De enige remedie is rust. Het geeft aan dat je niet meer kan. Men stelt dikwijls hoge eisen aan zich zelf en maar door werken en van alles maar doen. Het noopt je tot rust te komen. Het lichaam is overbelast. Het lichaam stelt zijn limiet.

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven