Ervaar je veel frustratie, ofwel op je werk ofwel privé? Of juist bij allebei? Al onze emoties willen ons wat vertellen. Binnen de vier basisemoties bang, blij, bedroefd en boos, valt frustratie in de categorie ‘boos’. Boosheid gaat vaak over grenzen bewaken en opstaan voor jezelf. Maar het kan ook ongeduld of een gebrek aan begrip en empathie inhouden. In deze blog kijken we naar de boodschappen die jouw frustratie je mogelijk wil geven en wat je ermee kunt.
Je krijgt het warm, je ademhaling gaat sneller en je voelt de energie toenemen. Je krijgt de neiging je uit te spreken, terug te trekken of juist fysiek in actie te komen. Frustratie ontstaat vaak als je verwachtingen niet uitkomen of je behoeften niet vervuld worden. Het kan ook ontstaan wanneer het je – om wat voor reden dan ook – niet lukt om je doelen te bereiken. Het kan dus een oorzaak hebben in de omstandigheden of de mensen met wie je omgaat. In dat geval gaat het om oorzaken van buitenaf. Daartegenover kan de oorzaak ook van binnenuit komen. Het gaat dan meestal om verschillen in persoonlijkheid.
Volgens de Van Dale is frustratie een gevoel van teleurstelling. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Ik vind teleurstelling meer passen bij de basisemotie bedroefd. Het hangt er natuurlijk ook een beetje van af wat voor persoonlijkheid iemand heeft. Iemand die nogal extravert en dominant is zal bij teleurstelling wellicht boosheid voelen. Een meer introvert en rustig persoon voelt mogelijk eerder verdriet. Het zal je niet verbazen onder welke persoonlijkheid ik mij schaar!
Hoe het ook zij: het gaat niet zoals je zou wensen. Hoe ga je daarmee om? Ervaar je voornamelijk frustraties op je werk? Kijk dan eens waar het aan ligt. Zijn er bepaalde collega’s die in je allergie zitten? Of ben je afhankelijk van anderen, waardoor jij niet door kan werken als zij niet op tijd iets aanleveren? Of passen je werkzaamheden niet helemaal bij je? Mogelijk wordt er meer van je verwacht dan wat je aankan, of andersom: je verveelt je op je werk omdat het niet uitdagend genoeg is.
In alle gevallen kun je over het algemeen twee dingen doen: je ergeren en irriteren. Je frustratie neemt het dan van je over. Vaak ben je dit niet bewust, maar gebeurt het gewoon. Je wordt wellicht kortaf en krijgt een kort lontje. Of je loopt constant op je tenen en krijgt het gevoel dat je het allemaal niet meer aankunt. Je doet jezelf hiermee tekort.
De andere optie is om je frustraties bespreekbaar te maken. Waar wringt de schoen? Probeer – wanneer je in gesprek gaat – vanuit jouw eigen beleving te spreken. Zo voorkom je dat je erg aanvallend overkomt, als degene die steeds ‘met het vingertje aan het wijzen is’ en bij iedereen schuld in de schoenen aan het schuiven is. Je kunt het beste benoemen hoe het gedrag van de ander op jou overkomt. Jíj ervaart het zo en vanuit een nieuwsgierige blik wil je graag weten wat die ander daar van vindt. Vaak is de ander zich helemaal niet zo bewust van de invloed van diens gedrag op jou. Of het is niet helder waarom bepaalde regels of werksituaties je zo verstikken. Als jij er open over bent, kan er iets aan gedaan worden. Er ontstaat ruimte voor gesprek en begrip.
Dan kan het ook zijn dat het op werk best prima gaat, maar dat er thuis veel frustraties zijn. Mogelijk loopt het niet helemaal lekker met je relatie, zijn er problemen op de school van je kind, of heb je telkens ruzie met je broer, om maar even iemand te noemen. Kijk daarbij eerlijk in de spiegel: ‘wat is mijn aandeel hierin?’ Je kunt bespreekbaar maken wat voor invloed het gedrag van de ander op jou heeft, maar vaak speelt er een ingewikkelde familiedynamiek mee. Patronen worden vaak onbewust doorgegeven van generatie op generatie.
Je kunt kijken op welke plek in de familie-fontein jij staat en je afvragen of je wel op jouw eigen plekje staat. Of ben je onbewust op het plekje van je ouders gaan staan en neem je verantwoordelijkheden op je die helemaal niet bij jou passen? Je kunt misschien veel oordelen hebben over anderen, maar is het wel jouw plaats om die oordelen te hebben?
Merk op in welke gebieden van je privéleven jouw frustraties zich afspelen. Kijk wat je er zelf aan kunt doen om deze te verminderen, door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met de ander of te kijken waar je dingen los kunt laten. Sommige zaken zijn nou eenmaal niet jouw pakkie aan. Je hoeft je niet overal mee te bemoeien en je hoeft niet andermans verantwoordelijkheden op jouw schouders te nemen.
Dan is het nog mogelijk dat je zowel op het werk als privé veel frustraties ervaart. Het is in dat geval goed mogelijk dat je overspannen bent en te veel stress ervaart. Door stress vernauwt onze blik, komt er steeds minder ruimte voor spel en plezier en worden we minder verdraagzaam. De onrust die je in jezelf voelt, projecteer je gemakkelijk op de buitenwereld. Met als gevolg: veel frustraties. Dit is niet goed voor jezelf en ook niet leuk voor je omgeving.
Als je merkt dat dit bij jou speelt, ga dan op zoek naar de oorzaak van je stress. Probeer de oorzaak aan te pakken en als je er niet uit komt, zoek dan hulp. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen en schaamte is echt niet nodig. Tegenwoordig wordt er zo veel van ons verwacht en we willen vaak alle ballen in de lucht houden. Maar als dat niet gaat en je gaat er (haast) aan onderdoor, dan is het nodig op de rem te trappen en eens goed de balans op te maken: leef je wel het leven dat je leeft, of leef je het leven van een ander? Leef je eigenlijk een leven dat niet bij jou past, waardoor je uiteindelijk zoveel frustraties ervaart?
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606