Zoeken

Zoeken sluiten

Je fobie overwinnen

dinsdag 21 juni 2022

Leven met een fobie kan ontzettend lastig zijn. Het kan je zelfs ernstig gaan beperken en je leven gaan beheersen. Maar wat is een fobie eigenlijk? En waarom is dit geen gewone angst? In deze blog vertel ik je wat je moet weten. Wat ook belangrijk is: worstel jij met een fobie, weet dan dat je niet alleen bent. Onze coaches staan voor je klaar. Lees over de volgende onderwerpen:

Wat is een fobie?

Een fobie is een angst hebben voor een specifiek ding, bepaalde dieren of situaties. Bekende fobieën zijn bang zijn voor spinnen en de angst om te vliegen in een vliegtuig. Waar een ander zonder na te denken in een vliegtuig stapt, raak jij volledig in paniek als je er alleen al aan denkt het vliegtuig in te stappen met een kans dat deze niet in de lucht blijft tijdens de vlucht (aviofobie). Hoe vaak je ook wordt verteld dat je niet bang hoeft te zijn om te vliegen, heeft jouw fobie de overhand op feitelijke informatie die aangeeft dat de kans op een dergelijk incident 1 op de 11 miljoen is.

Hoogtevrees is een van de vele bekende fobieën

Het verschil tussen normale angst en een fobie

Iedereen is wel eens angstig of is ergens bang voor, vooral in situaties van nood of een ramp. Dit is een prima reactie van je reptielenbrein om je te waarschuwen voor bepaalde situaties of in sommige gevallen voor gevaarlijke dieren. In geval van nood schakelt je brein over op de automatische piloot en brengt jou in veiligheid.

Een fobie is een onbewust gecreëerde- niet natuurlijke angst. Je bent zo ontzettend bang voor een ding, dier of situatie dat je volledig stopt met functioneren. Een fobie is niet zomaar angst, maar een zeer sterke en vaak irrationele angst. Mensen met een fobie wéten vaak ook heus wel dat ze niet bang hoeven te zijn voor hetgeen zij bang zijn, maar toch voelen zij wat zij voelen. Diepe angst en paniek. Een belangrijk verschil tussen fobie en een normale angst is dus niet alleen de hevigheid. Het is vaak ook het irrationele component. Wanneer je angst ervaart, is het vaak duidelijk waarom dit zo is. Je bevindt je in een dreigende situatie, of moet iets doen wat je eng vindt. Er is een concrete reden tot angst.

Het verschil geïllustreerd aan de hand van een voorbeeld

Om het verschil tussen angst en een fobie nog wat duidelijker te maken, volgt hier een voorbeeld. Neem nu de angst voor spinnen waar ik in de inleiding over schreef. Het is best goed mogelijk dat je een (beetje) angst hebt voor spinnen. Dat hebben veel mensen. Dus wanneer je een grote spin ziet, voel je angst. Maar wat voel je precies? Vooral de sterke drang om niet in de buurt van de spin te komen. Je wilt ‘m niet aanraken. Misschien durf je hem weg te halen met een bezem of stofzuiger. Misschien ben je echt wel heel erg bang en roep je er iemand bij die de spin wel durft weg te halen.

Mensen met een fobie, zullen veel heftiger reageren. Zij kunnen echt last krijgen van verlammende angst of een paniekaanval. Hun angst zal vaak deel irrationeel zijn. “Wat als die spin op mij springt?” Dat is iets dat vrijwel geen enkele spinnensoort doet. Bovendien sta je op afstand… maar toch. Een fobie kan in een situatie als deze ook veel verder gaan dan een normale angst. Misschien durft iemand met een fobie die bewuste kamer vervolgens niet meer in. Een fobie kan zich ook kenmerken doordat je hier altijd mee bezig bent. Ook op momenten dat het niet zou hoeven. Mensen die bang zijn voor spinnen, worden bang als zij een spin zien. Mensen met een fobie zijn misschien altijd bezig met controleren of er niet ergens een spin zit.

Verschillende soorten fobieën

Zodra de angst de overhand heeft genomen en een onderdeel van je leven is geworden, spreken wij van een fobie.

Onderstaand een lijst met de meest bekende fobieën die wij kennen:

  • Acrofobie: Hoogtevrees. De angst om te vallen. Een stoeprand kan deze fobie al aanwakkeren.
  • Claustrofobie: Angst voor kleine ruimtes.
  • Agorafobie: Straatangst/straatvrees.
  • Emetofobie: Bang om over te geven.
  • Arachnofobie: Angst voor spinnen.
  • Necrofobie: Bang voor de dood en alles wat met de dood te maken heeft.
  • Astrafobie/Brontofobie: Angst voor onweer en donder.
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat zijn de symptomen van een fobie?

Niet iedereen vertoont bij een fobie exact dezelfde symptomen. Dat is logisch. Mensen reageren sowieso altijd op hun eigen manier op stress. Bij de ene persoon komt een fobie heel expressief tot uiting, terwijl een ander juist helemaal dichtklapt. Maar natuurlijk zijn er wel bepaalde symptomen waar veel mensen zich in herkennen.

Je begint te zweten, trillen, krijgt hartkloppingen en begint vaak ook te hyperventileren. Vaak is de beleving van jouw omgeving, tijdens een aanval van jouw fobie, geen weerspiegeling meer van de werkelijkheid.

De angst neem je volledig over en je primitieve reactie wordt ingeschakeld. Het vervelende is dat je je vaak ook bewust bent dat deze angst niet reëel is. Echter is het patroon van die specifieke angst zo ingesleten dat je tijdens het hoogtepunt van je fobie niet meer kunt relativeren.

Een fobie ontstaat vaak in je jeugd

Bepaalde fobieën ontstaan vanuit de jeugd of als jong volwassene. Een fobie voor spinnen wordt vaak aangeleerd door een van je ouders die in je kindertijd panisch werd als hij of zij een spin zag lopen. Je neemt dit automatisch over. Als een van je ouders ergens bang voor is, leer je hetzelfde patroon van deze angst en groeit de fobie.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Kleine ongelukjes op jonge leeftijd, zoals het vallen van een tafel of keukentrapje, kan resulteren in hoogtevrees op latere leeftijd. Zo vormt claustrofobie zich bijvoorbeeld door het vastzitten in een lift.

Arachnofobie is een fobie voor spinnen

Een fobie op latere leeftijd ontwikkelen is ook mogelijk

Lang niet alle fobieën vormen zich vanuit de jeugd. Je hebt een (ernstig) ongeluk meegemaakt of bent getuige geweest van een ongeluk. Tijdens een wandeling op straat ben je beroofd van je spullen. Op de televisie lieten ze beelden zien van iemand die grote bijtwonden heeft overgehouden na een bijtincident met een hond. Al deze gebeurtenissen kunnen een extreme piek van stress met zich mee brengen en kunnen resulteren in de ontwikkeling van een fobie. De een schudt deze ervaring met gemak van zich af en jij blijft de situatie herbeleven waardoor je de fobie ruimte geeft steeds meer controle te krijgen over je leven.

Een grote beperking in je leven

Zoals hierboven geschreven, komt er een moment dat je merkt dat je fobie je leven begint te overheersen. Je durft niet meer de deur uit na een vervelend voorval op straat, een hond benader je niet meer uit angst dat je gebeten wordt of je natuurlijke nieuwsgierigheid naar het onderwerp ‘dood’ begint een continu aanwezige angst te worden. Dusdanig dat het je een groot deel van de dag bezighoudt. Zodra een angst je dagelijks leven gaat overheersen en jouw kwaliteit van leven ernstig beïnvloed kun je spreken van een ernstige fobie. Dat is ook het moment om hulp te zoeken, want je wilt je leven niet laten beheersen door zo’n angst.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Een fobie behandelen met medicatie

Een fobie komt voort uit angststoornissen en kan behandeld worden met angstremmende medicijnen. Hoe fijn het ook klinkt dat er medicijnen bestaan die je snel kunnen helpen deze angsten te onderdrukken, is het niet de oplossing die je zoekt. Je kunt het vergelijken met een sterke pijnstiller toegediend krijgen nadat je in je hand hebt gesneden. Voor een korte periode helpt een medicijn de pijn te onderdrukken maar de uiteindelijke oplossing is het hechten van de wond. Zodra jouw hand is gehecht, valt het direct op dat de pijn meestal ook stukken minder is geworden. De pijn die overblijft is te verdragen. Kortom: medicatie pakt de oorzaak van jouw fobie niet aan, maar onderdrukt slechts de symptomen.

behandeling-fobie

Je fobie overwinnen met behulp van een coach

Angsten en fobieën komen voort uit ongewenst gedrag. Daaronder valt ook het geestelijk onderhouden van een fobie. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en je je niet hoeft te schamen indien je leven overheerst wordt door een extreme angst. De eerste stap is het erkennen dat je een fobie hebt en hierover te praten met een coach.

Cognitieve gedragstherapie is een van de meest toegepaste behandelvormen bij een persoon waarvan zijn of haar leven ernstig beperkt wordt door een fobie. Naast deze vorm van behandeling wordt ook met grote regelmaat wandelcoaching toegepast. Door je lichaam aan het werk te zetten kun je aan de slag met de patronen die je hebt ontwikkeld in je hoofd. Je zult in korte tijd bewuster worden over hoe sterk je in jouw kracht staat en hoe jij de volledige controle terugpakt over angsten die jouw leven beheersen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven