Net als vrijwel bij elke andere aandoening, is er sprake van fases van een burn-out. Elke burn-out is anders. Iedereen beleeft deze op zijn of haar eigen manier. Dit maakt het vergelijken van burn-outs vaak lastig. Wat de ene persoon ervaart, hoeft de ander niet te ervaren. Op sommige gebieden kun je burn-outs echter wel vergelijken. Wanneer je kijkt naar de fases van een burn-out, merk je al snel dat iedereen met een burn-out dezelfde fases doorloopt. Hoe snel bepaalde fases doorlopen worden, verschilt per persoon. Ook in welke fase iemand hulp zoekt, is per persoon verschillend. Elke fase kent weer verschillende subfases.
Inzicht in de verschillende fases van een burn-out helpt om het fenomeen burn-out beter te begrijpen. Want een burn-out ontstaat niet zomaar en gaat ook niet zomaar weg. Er zijn nog steeds mensen die denken dat een burn-out “gewoon” een vorm van zeer zware stress of chronische stress is. Die overtuiging komt meestal niet voort uit het niet serieus nemen van een burn-out, maar uit onbegrip. Omdat er veel aandacht is voor het onderwerp, ontstaat er steeds meer begrip voor mensen met een burn-out. Hoe voelt iemand zich met een burn-out? Die vraag is eigenlijk alleen te beantwoorden als je er zelf een hebt ervaren. Dat hoop ik natuurlijk niet. Maar een burn-out beter leren begrijpen, kan iedereen.
Waarom zijn fases van een burn-out zo belangrijk?
Je vraagt je wellicht af: waarom zijn fases van een burn-out zo belangrijk? Ik schreef net al in de inleiding dat een burn-out niet zomaar ontstaat en ook niet zomaar verdwijnt. Een burn-out kent een bepaalde structuur. Deze structuur wordt gekenmerkt door verschillende fases die bij elke burn-out, en het herstel hiervan, van toepassing zijn. Wanneer je weet wat deze fases zijn en wat deze betekenen, helpt dat bij het begrijpen van een burn-out. Je zult beter begrijpen waarom mensen bepaalde dingen doen. Of waarom juist niet.
Kennis van fases van een burn-out is voor een burn-out coach van cruciaal belang. Elke fase vereist namelijk zijn eigen aanpak. Om snel en volledig te herstellen van een burn-out, is in veel gevallen de hulp van een specialist noodzakelijk. Zeker wanneer je weet hoe lang een burn-out duurt, zul je direct de meerwaarde van een coach en zijn/haar kennis erkennen. Maar hoe lang duurt een burn-out? Het is misschien even schrikken, maar de gemiddelde hersteltijd van een burn-out bedraagt 8 maanden (zie hier meer cijfers). Gemiddeld, dus. Dit betekent dat er gelukkig mensen zijn die sneller herstellen, maar ook mensen die nog (veel) meer tijd nodig hebben. Je zult ook begrijpen dat die acht maanden gepaard gaan met diverse fases.
Wat zijn de fases van een burn-out?
De fases van een burn-out hebben wij gevat in ons Fasenplan. Het zal geen uitleg behoeven waarom deze behandelmethode deze naam heeft gekregen. Het Fasenplan is door Liberi zelf ontwikkeld. Het is ontwikkeld om in elk stadium van een burn-out de optimale hulp te bieden. Het Fasenplan wordt ondersteund door wetenschap. Omdat wij het herstel van een burn-out fase voor fase aanpakken, betekent dit ook dat je kans op een terugval wordt geminimaliseerd. Net zoals een burn-out niet vanuit het niets is ontstaan, is deze ook niet van de ene op de andere dag verdwenen. Herstellen van een burn-out vraagt in onze visie om een stapsgewijze aanpak. Ik vertel je graag meer over de vier hoofdfases van een burn-out en hoe wij deze behandelen.
Fase 1: acceptatie
Accepteren dat je een burn-out hebt: dat is niet voor iedereen makkelijk. Het herkennen van een burn-out is voor de meeste mensen niet moeilijk. Je kunt namelijk de symptomen van een burn-out bekijken of een burn-out test maken om te achterhalen of jij wellicht een burn-out hebt. Een burn-out erkennen is voor veel mensen een stuk moeilijker. Want ja, wat te voelen en wat te zeggen bij een burn-out? De acceptatiefase is voor iedereen verschillend. De een kan namelijk heel goed accepteren dat hij/zij hulp nodig heeft, terwijl de ander er langere tijd tegen blijft vechten. Voor veel mensen voelt een burn-out als een nederlaag, of een teken van zwakte.
Zonder acceptatie van je burn-out, ga je ook niet herstellen. Na bewustwording en erkenning van je burn-out, is er in deze fase zeer veel aandacht voor veranderbereidheid. Wat moet je anders gaan doen om je burn-out te overwinnen en achter je te laten? En vooral: wíl je dit ook anders doen?
Fase 2: stabilisatie
De volgende fase van een burn-out is stabilisatie. Ik benadruk altijd dat het overwinnen van een burn-out vaak een zware strijd is. Wanneer jij de hulp van een burn-out coach inschakelt, voel jij je echt niet na de eerste sessie met wandelcoaching weer helemaal gezond en gelukkig. Voordat de weg naar verbetering kan worden ingezet, is het eerst zaak om niet verder af te glijden. In deze fase kun je gaan verwerken. Er is ruimte voor je emoties en gevoelens en je gaat actief aan de slag met ontspanningsoefeningen. Voor veel mensen is bij een burn-out namelijk dé grote vraag: hoe kom ik van stress af?
Fase 3: activatie
Na stabilisatie kun je de weg omhoog inslaan. In deze fase merken veel van onze cliënten dat het écht beter met hen gaat. Je geluk komt weer wat terug, je hebt je emoties meer onder controle en je voelt je energieker. In deze fase van een burn-out ga je samen met je coach actief aan de slag om weer terug te keren naar volledige mentale en fysieke gezondheid. Je kent je grenzen en weet inmiddels hoe je burn-out is ontstaan. Dit betekent ook dat je weet wat je niét moet doen. Vergeleken met voorgaande fases van een burn-out, is dit echt de fase van doen. En vooral ook van heel veel oefenen. Eenvoudig is dit niet, maar met behulp van je coach ga je stappen zetten en merk je de resultaten.
Fase 4: integratie
In deze fase zet je de laatste stap op weg naar volledig herstel. Integratie. Weer met beide benen terug in de maatschappij. Weer aan het werk gaan en genieten van het leven. Ook dit gebeurt natuurlijk stap voor stap. In deze fase is er extra veel aandacht voor terugvalpreventie. Geleidelijk zul je merken dat je weer naar volle belasting toe kunt werken. Of dat is op dezelfde manier als voorheen, wordt eerder in het traject al duidelijk. Mogelijk ben je tot inzicht gekomen dat dingen anders moeten. Dat je dingen die je voorheen deed nu moet vermijden om niet weer ten prooi te vallen aan een burn-out.
In deze fase zul je niet alleen de laatste stap in je herstel zetten, maar ook merken hoe leerzaam het hele traject voor je is geweest. Je kunt het leven weer aan, met zelfvertrouwen en een gezond lichaam en geest.