Gebruik jij je fantasie wel genoeg? Misschien denk je dat fantasie vooral iets is voor kinderen die nog geloven in sprookjesfiguren en helemaal op kunnen gaan in hun eigen fantasiewereld. Daar verkijk je je op! Ook wij volwassenen hebben er baat bij om onze fantasie te gebruiken. Waarom? Fantaseren en dagdromen helpen ons om even los te komen van onze zorgen, stress en angsten. We worden er creatiever van en dat is behulpzaam bij het oplossen van alledaagse problemen, zowel op het werk als in ons privéleven.
Hoe zit dat nu precies met die fantasie?
Je fantasie gebruiken houdt in dat je je dingen inbeeldt die er in werkelijkheid helemaal niet zijn. In je fantasie kan alles. Het kan daarom een tijdelijke ontsnapping aan de werkelijkheid zijn. Even helemaal loskomen van alles. Dat dit heel gezond is toont onderzoek ook aan. Andere hersengebieden worden actief wanneer we fantaseren ten opzichte van wanneer we ons focussen op een moeilijke taak.
Naarmate we langer bezig zijn met werk, hoe moeilijker het is om gefocust te blijven en overzicht te houden. Ook onze capaciteit om (de juiste) beslissingen te nemen neemt af. Een pauze inlassen door even uit het raam te staren en te fantaseren over bijvoorbeeld je leven in de wildernis helpt om daarna weer aan het werk te gaan. Dit noemen we micropauzes. Elk half uur een micropauze van een paar minuten helpt al om de dag effectiever door te komen. Daarnaast heb je natuurlijk ook elke paar uur een echt langere pauze nodig waarin je even kunt bijtanken door wat te eten of even een wandeling te maken.
Verbeeldingskracht kan ons helpen op allerlei gebieden van ons leven. Maar soms heb je het nodig om je even te vervelen voor er weer nieuwe ingevingen komen. Even helemaal niets, een leegte toestaan in je drukke agenda. Nietzsche heeft het volgende gezegd en dit illustreert prachtig wat hiermee bedoeld wordt: ‘de windstilte van de ziel is de lege ruimte die aan een creatief proces vooraf gaat.’ Gun jij jezelf die windstilte, of vul je de lege ruimte het liefst meteen op met van alles?
Waar gaat het over?
Fantasie is zó breed, werkelijk alles wat we ons inbeelden valt onder onze fantasie. Dus ook al denk je dat je je fantasie helemaal niet gebruikt, toch doe je dat. Als je honger hebt en je denkt aan een lekker stuk pizza waar de kaas vanaf druipt, gebruik je je fantasie. Die pizza is er in werkelijkheid op dit moment namelijk helemaal niet. Natuurlijk kun je wel een pizza gaan kopen en dan is die van je fantasie naar de werkelijkheid gegaan. Dat zal met een vliegende eenhoorn wat moeilijker gaan. Maar fantasie hoeft dus niet in te houden dat het altijd dingen zijn die helemaal niet bestaan. Je ideale leven inbeelden is ook een vorm van fantasie.
Dromen waarmaken door je fantasie te gebruiken
Je kunt je fantasie dus inzetten om je dromen waar te maken. Je kunt je inbeelden hoe jij wilt dat jouw leven eruit ziet. Een ander huis? Een leuke partner en kinderen? Een avontuurlijk bestaan waarbij je veel kunt reizen? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Je dit met alle details helder voor de geest halen kan helpen om het ook daadwerkelijk te gaan manifesteren. Het is daarbij noodzakelijk dat je goed weet waarom je iets wilt. Hoe je dit wilt gaan waarmaken is de tweede stap. Als je weet waarom je iets wilt heb je namelijk direct de juiste motivatie te pakken. Als het vervolgens moeilijk wordt en je komt tegenslagen tegen op je pad naar jouw doel, dan kan dit je helpen herinneren aan je motivatie.
Fantaseer er dus allereerst op los. Doe aan een vorm van journaling om jouw beelden en ideeën op papier te zetten. Vervolgens kun je je doelen concreet maken en SMART formuleren, zodat je weet wat je wanneer kunt doen om je doelen te bereiken.
Seksuele fantasie
Ook seksuele fantasieën dienen hun doel en zijn geen teken dat er iets mis is met je relatie. Hoewel iemand met relatieproblemen er mogelijk seksuele fantasieën op nahoudt om maar niet onder ogen te hoeven komen wat er wringt binnen de relatie, is het over het algemeen heel gezond om ook je seksuele fantasie de ruimte te geven.
Psychotherapeut Esther Perel heeft hier zelfs boeken vol over geschreven. Ze benadrukt dat het mogen hebben van je eigen seksuele fantasie uit het taboe-hoekje mag komen. Seksualiteit kan een vorm van ontlading bieden en dus ook bij stress behulpzaam zijn, zolang het natuurlijk tussen volwassenen is die het beiden willen. En als jij dus opgewonden raakt door bepaalde seksuele fantasieën, dan kan dat geen kwaad. Sommige fantasieën veroordelen we, omdat we nooit zouden willen dat de dingen in onze fantasie werkelijk zouden gebeuren. Maar dat hoeft dus helemaal niet en een groot deel van de volwassenen heeft seksuele fantasieën waarvan ze nooit zouden willen dat die werkelijk zouden gebeuren. Het is dus heel normaal.
Waar te beginnen?
Als je nu denkt: ‘leuk, dit hele verhaal over fantasie, maar ik weet niet waar ik dan moet beginnen om meer fantasie in mijn leven toe te laten.’ Denk dan eens terug aan je kindertijd. Waar fantaseerde jij over? Wat voor verhalen speelden zich af in jouw hoofd als je aan het spelen was? Welke thema’s komen daarin terug? Bovendien is het niet zo groots en ingewikkeld als je misschien denkt. Als je een spannend boek aan het lezen bent gebruik je je fantasie ook. Je beeldt je tenslotte in hoe de omgeving en de karakters in het verhaal eruit zien.
Je kunt ook denken aan een creatieve hobby, zoals schilderen, dansen of acteren. Bij al dit soort activiteiten gebruik je je fantasie. En maak het niet te zwaar. Spel en fantasie zijn tenslotte luchtig en een goede remedie tegen al te veel verantwoordelijkheidsgevoel, spanningen en stress. Iedereen kan het en iedereen doet wel aan een bepaalde vorm van fantasie. Het is maar hoe actief je die zelf de ruimte geeft.