Emotionele steun is ontzettend belangrijk als je in een moeilijke periode zit, zoals bij een burn-out. Het geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Bovendien zul je door emotionele steun te ontvangen meer hoop houden en een beter perspectief op de toekomst krijgen. Emotionele steun is – zoals het woord al aangeeft – iets anders dan praktische hulp en ondersteuning. Iemand die even boodschappen voor je haalt, kan je enorm helpen als je door een burn-out de energie niet hebt om zelf de deur uit te gaan. Maar emotionele steun is minstens net zo belangrijk. Tegelijkertijd kan het wel moeilijker zijn om emotionele steun te vragen.
We begrijpen allemaal dat iemand met een gebroken been niet zo makkelijk even naar de supermarkt gaat. Het is daarom vrij gemakkelijk om hulp te vragen. Mensen vinden het over het algemeen ook heel prettig om hulp te kunnen bieden. Even een boodschapje doen voor die vriendin met het gebroken been geeft een goed gevoel, want je bent haar van dienst. Het is fijn om iets te betekenen voor een ander.
Vragen om emotionele steun is wat ingewikkelder. Allereerst moet je zelf weten waar je precies behoefte aan hebt. Is dat gewoon een luisterend oor? Iemand om even je verhaal bij te kunnen doen die een schouder heeft om je tranen de vrije loop te kunnen laten? Of wil je graag een peptalk ontvangen, omdat je het zelf allemaal even niet zo ziet zitten en je wel wat positiviteit kunt gebruiken?
Daarnaast is burn-out ook niet zo tastbaar en zichtbaar als een gebroken been. Je ziet lang niet altijd aan iemand dat het niet goed met diegene gaat. Wel is het zo dat burn-out steeds meer voorkomt. Bijna iedereen kent wel iemand die ermee te maken heeft (gehad), als je het zelf al niet hebt meegemaakt. Het wordt dus over het algemeen ook meer geaccepteerd en begrepen dan vroeger. We vinden het weliswaar makkelijker om praktische hulp te bieden, maar we weten wat burn-out is, dus we kunnen ook beter emotionele steun geven.
Doordat mensen niet kunnen ruiken wat jij nodig hebt, zul je in veel gevallen zelf moeten vragen om dat waar je behoefte aan hebt. Door emotionele steun te vragen zet je een belangrijke stap in je herstel. Burn-out herstel gaat namelijk óók om grenzen leren herkennen én aangeven. Het gaat om het herkennen dat je niet alles zelf hoeft te doen en zéker ook dat het allemaal niet perfect hoeft. Je wordt door een burn-out gedwongen om te erkennen dat je niet altijd sterk kunt zijn. En dat hoeft ook helemaal niet.
Misschien is jouw verantwoordelijkheidsgevoel wel te groot. Je probeerde voor de hele wereld te zorgen, maar je vergat daarbij de belangrijkste persoon: jezelf. Nu is het dus tijd om eens goed voor deze ene unieke persoon te zorgen. Voel je je bezwaard om om emotionele steun te vragen? Vaak liggen daar belemmerende overtuigingen onder.
Welke gedachten heb je over jezelf als je om hulp moet vragen? Vind je jezelf dan zwak? Vind je dat je geen hulp zou mogen vragen? Waarom dan niet? Gaat het om een gevoel van minderwaardigheid? Vind je het moeilijk om te ontvangen, omdat je het gevoel hebt dat je vooral moet geven om liefde te verdienen? Ben je bang dat mensen je laten vallen als je om hulp vraagt?
In de meeste gevallen vinden mensen het juist heel fijn om hulp te bieden. En stél dat er iemand is die jou laat vallen op de momenten dat je het moeilijk hebt. Vind je die persoon dan de moeite waard? Zou je dit een goede vriend kunnen noemen? Natuurlijk niet! Blijkbaar was dit iemand die alleen maar contact met jou had omdat er iets te halen viel. Ze gaven niet daadwerkelijk om je, en zo’n iemand kun je beter kwijt zijn.
Als jij jezelf bent, zullen er ook vanzelf mensen op je pad komen die bij jou passen. En die je zullen steunen, juist op zware momenten. Emotionele steun bieden kan voor sommigen dan wel ingewikkeld zijn, maar het geeft hen ook een gevoel van voldoening. Wij mensen zijn tenslotte sociale dieren. We gedijen goed als we ons verbonden voelen met anderen. Er is geen echte verbondenheid als er geen sprake kan zijn van het tonen van kwetsbaarheid. Het gaat hand in hand. Alleen door te ontvangen kan er gegeven worden. Alleen door te geven kan er ontvangen worden. Het één kan niet zonder het ander.
Meestal gaan we door het leven als in een golfbeweging. Er zullen periodes zijn dat wij anderen emotionele steun kunnen geven. En er zullen periodes zijn dat wij juist hulp en steun moeten ontvangen. Over het algemeen houden we ervan als geven en ontvangen in balans zijn. Maar soms heb je gewoon niets te geven. Geef dan ook niet weg van wat je niet hebt. Er zijn altijd mensen die juist wél kunnen geven. Ontvang dan. Maak er geen misbruik van, maar ontvang het met dankbaarheid.
Dan is er ook nog een vorm van emotionele steun door een professional, zoals een therapeut of coach. Deze heeft zichzelf ten doel gesteld om jou zoveel mogelijk te helpen tot nieuwe inzichten te komen, zodat jij de voor jou passende keuzes kunt maken en kunt oefenen met nieuw gedrag. Een coach kan helpen om je je blinde vlekken te doen inzien. Bovendien kan een coach soms helpen met relativeren én reflecteren. Vooral als je heel erg streng bent voor jezelf, kan het heel fijn zijn als iemand je echt doet stilstaan bij hoeveel stappen je al hebt gezet.
Een coach luistert en stelt vragen. Je worstelingen en pogingen om het anders te doen worden gezien en gehoord. Je hoeft jezelf niet groter of sterker te doen voorkomen dan je werkelijk bent. Bovendien mag je jezelf zijn, inclusief alle kwetsbare kanten. Er is geen oordeel. De emotionele steun van deze ‘buitenstaander’ kan van onschatbare waarde zijn. Onze coaches staan ook voor jou klaar! Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606